Početna Društvo “Gondola ljubavi” opet će ploviti zalivom

“Gondola ljubavi” opet će ploviti zalivom

3

Punih 65 godina Risanskim i Bokokotorskim zalivom plovi “Gondola ljubavi”. Spojila je mnoge zaljubljene po cijelom svijetu, sačuvala je nešto najlješpe do čega se teško dolazi, priča vlasnik, kapetan Mihail Ognjenović, koji za Dan zaljubljenih 14. februar, podsjeća na risansku, bokešku, crnogorsku gondolu.

O njoj su pisali mnogi mediji. U monografiji Crne Gore, autor David Hamilton, jednog od najboljih svjetskih fotografa je uvrstio gondolu u svoje djelo.

Čuvena gondola očekuje sve zaljubljene parove da sa njom zaplove iz Risna i nastave tradiciju stvaranja prijateljstva, ljubavi – navodi on. Mnogi parovi su se zaljubjivali, a neki i vjenčavali u ovoj drvenoj brodici, dugoj četiri metra i širokoj 70 centimetara. Zahvaljujući njoj mnoga djeca – danas već odrasli ljudi, došla su na svijet

Kapetan napominje da je usluga besplatna za sve korisnike. Jubilej – 65 godina postojanja “Gondole ljubavi”  i “Dan zaljubljenih” slaviće se cijele 2019. godine, a spuštanje gondole u more planirano je u Risnu – Stara Slanica u julu ove godine, najavljuje Ognjenović.

3 Komentari

  1. Odlično se sjećam da je na pješčanom dijelu plaže hotela Boka, na takozvanoj “Bijeloj Vili” koncem pedesetih i sve do sredine šezdesetih godina svakog ljeta bilo nekoliko ovakvih gondola koje smo svi zvali – GONDULA. Bile su na iznajmljivanje, a o njima su se starali Zlate i Danilo Dragičević koji su u stara dobra vremena održavali tu plažu. Te drvene gondole su redovno propuštale vodu i nakon pola sata vožnje trebalo ih je izvlačiti iz mora i izvrtati da bi iz njih isteklo na desetine litara vode. Skeptičan sam koliko su one pogodne za plovidbu Bokom u vrijeme brzih plovila koji dižu povelike talase. Jedna stvar je nostalgija, a druga bezbjednost u plovidbi morem.

    2
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code