Početna Pogled Goran Jevrić: Voda je resurs budućnosti

Goran Jevrić: Voda je resurs budućnosti

1

Prirodni resursi sa kojima raspolaže jedno društvo i opredijeljenost da se tim resursima upravlja na racionalan i održiv nacin, definišu nivo unapređenja kvaliteta života stanovništva, ali i nivo ekonomskog progresa države. Pristup vodi, kao jednom od najznačajnijih prirodnih resursa, jedan je od najvažnijih faktora održivosti cjelokupnog ekonomskog sistema Crne Gore budući da iz godine u godinu postaje sve prestižnija globalna turistička destinacija.

Crna Gora kontinuirano bilježi intenzivan rast prihoda od turizma na godišnjem nivou, pri čemu su oni u 2005. godini iznosili 222 miliona eura, dok će u 2017, po svemu sudeći, dostići i iznos od milijardu eura. Završetak dijela 1. faze regionalnog vodovodnog sistema, koji je zvanično otvorio predsjednik Vlade Crne Gore, Milo Ðukanović, 29. septembra 2010. godine, donio je brojne benefite koji se ogledaju u povećanju kvaliteta života stanovnika Crnogorskog primorja, kao i rastu stranih direktnih investicija u prestižne turističke projekte kao što su: Portomontenegro, Luštica Bay i Porto Novi, u ukupnoj vrijednosti od preko 2 milijarde eura.

Picerija i restoran

Crna Gora kao rijetko koja država u Evropi raspolaže izuzetnim vodnim bogatstvom, ali je često upitan naš odnos prema vodi kao veoma vrijednom, a besplatnom daru prirode. Imajući to u vidu, konceptualno smo osmislili časopis VODE CRNE GORE kako bismo objedinili sve aspekte upravljanja vodnim resursima Crne Gore, počev od tehničko-tehnoloških, ekoloških, pa do socio-ekonomskih, u jednu cjelinu, i učinili ga dostupnim zainteresovanim građanima.

Upravo u cilju održivog upravljanja ovim prirodnim resursom i unapređenja kvaliteta života građana na Crnogorskom primorju, Vlada Crne Gore je 15. februara 2007. godine donijela odvažnu i vizionarsku odluku o intenziviranju radova na završetku 1. faze regionalnog vodovodnog sistema za opštine Budva, Kotor, Tivat, Bar i Ulcinj. Poseban pečat toj odluci daje činjenica da su se te godine posljedice globalne ekonomske krize počele osjećati i u ekonomskom sistemu Crne Gore. Dakle, 15. februar 2007. godine predstavlja prekretnicu u realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, u koji je do sada ukupno investirano oko 107 miliona EUR. Regionalni vodovodni sistem je najznačajniji infrastrukturni projekat koji je Vlada Crne Gore realizovala u prvih 10 godina od obnove nezavisnosti i koji je tokom sedam godina funkcionisanja apsolutno potvrdio viziju Vlade Crne Gore da se investiranjem u infrastrukturne projekte na najefikasniji način kreira ambijent za ubrzani ekonomski progres Crne Gore i kvalitetniji život građana, kao i otvaranje novih radnih mjesta itd.

Stoga, Crna Gora treba da, poštujuci principe održivosti, iskoristi bogate prirodne resurse sa kojima raspolaže, stavljajući ih u funkciju realizovanja razvojnih projekata u cilju bržeg ekonomskog progresa cijelog društva.

Upravo je to povod koji nas je motivisao da prvi broj časopisa VODE CRNE GORE tematski posvetimo regionalnom vodovodnom sistemu kao PROJEKTU KOJI JE PROMIJENIO CRNU GORU, uz želju da i na taj način obilježimo deset godina od donošenja strateške odluke Vlade Crne Gore iz 2007. godine, u vezi sa završetkom 1. faze sistema.

Javno preduzece „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je preduzeće u državnom vlasništvu, koje je tokom 2013. godine u cjelosti u svom poslovanju primijenilo set antikriznih mjera Vlade Crne Gore i time apsolutno smanjilo troškove i optimizovalo svoje poslovanje. Zahvaljujući takvoj poslovnoj politici, preduzeće je načinilo značajan finansijski iskorak ka stabilnosti i rastu prihoda u 2016. godini za čak 50% u odnosu na prethodne poslovne godine. Dakle, JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ je 2017. godine, zahvaljujući pozitivnim finansijskim rezultatima, u prilici da iz sopstvenih prihoda finansira nastavak razvoja regionalnog vodovodnog sistema za opštinu Herceg Novi, kao završetak izgradnje 1. faze sistema, odnosno, početak gradnje 2. faze sistema (koji je inače bio predviđen tek za 2025. godinu, kako bi opštine Tivat, Kotor i Herceg Novi dobijale značajno veće količine vode, 600-750 l/s, u odnosu na sadašnje kapacitete od 330 l/s). Uporedo sa navedenim aktivnostima, preduzeće se posvetilo i realizaciji dvije nove poslovne vizije – projektima izgradnje fabrika za flaširanje vode i proizvodnju hladnih cajeva, uz najavu još jedne kvalitetne ideje kao što je proizvodnja solarne i hidro energije.

Časopis VODE CRNE GORE ima zadatak da aktuelizuje pitanja o značaju voda kao strateškog resursa budućnosti, a osim aktuelnosti i drugih važnih informacija u vezi održivog upravljanja ovim važnim prirodnim resursom, obrađivaće i naučne teme kojima će se baviti respektabilni sastav uredivackog kolegijuma sačinjenog od uglednih ličnosti iz crnogorske akademske sredine i međunarodnih eksperata.

Ovom prilikom se članovima uredivackog kolegijuma najiskrenije zahvaljujem što su prihvatili poziv da svojim znanjem i autoritetom obogate ovu ideju, projekat stručne publikacije VODE CRNE GORE.

1 komentar

  1. Poštujemo sve, napredak je veliki. Ostaje samo jedna velika mrlja: RV i dalje naplaćuje 2% (ili 1% od čudne procjene na 800e\m2) od vrijednosti investicije, preko dozvole. RV je završen, radi, prihoduje, za ovim ostatkom iz prošlosti više nema potrebe.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code