GORAN MARKOVIĆ: ”ZEMLJA KOJA JE PALA BILA JE SKLONA PADU”

GORAN MARKOVIĆ: ”ZEMLJA KOJA JE PALA BILA JE SKLONA PADU”

166
0
Podijeli

FalsifikatorReditelj filma „Falsifikator”, koji je otvorio 27. HFF Montenegro film festival, Goran Marković, objašnjava da je do ovog ostarenja došlo tako što je od Gete instituta dobio narudžbinu da napravi nešto na temu pada:
– Razmišljao sam koji pad je za mene najznačajniji i odmah sam se sjetio Jugoslavije. Osnovno pitanje mi je bilo kada je taj pad počeo? Čini mi se da je to bilo 1968. kada je ugušen studentski protest i kada je bomba bačena u bioskop „20. Oktobar” u Beogradu. To je bio znak da nešto sa zemljom nije u redu. Paralelno sam kombinovao lični pad, odnosno priču koju mi je ispričao Tihomir Stanić, o čovjeku koji je bez ikakve koristi falsifikovao diplome. Čini mi se da zemlja koja je pala je bila sklona padu. Ja sam se time, dijelom, bavio i u filmu Variola Vera, odnosno činjenicom da nešto nije u redu sa Jugoslavijom – ne samo zbog medicinske, već i zbog društvene epidemije. Nastojao sam da pitanje originala i falsifikata dovedem do različitih nivoa. Čak je i sam film kao medij nešto što falsifikuje stvarnost. Npr. zatvor je napravljen u studiju, kartonski. Nekada, kada sam iz dokumentaraca prešao u igrane filmove, hteo sam da se sve snima u originalnim prostorima, a vremenom sam naučio da je nekada bolje napraviti prostor – ta vrsta falsifikata je odlična za film, ispričao je Marković.
Za njega je filmski festival u Herceg Novom veoma značajan jer je na njemu od početka i na njemu je dobio prvu nagradu. Već sljedeće godine je bio i u Žiriju:
– Zahvaljujući projekciji filma “Falsifikator” na hercegnovskoj Kanli kuli, čini mi se da smo ponovo zavoljeli film. Pronađena je formula, nakon fetsivala filmske režije, kriznih godina i raspada Jugoslavije, danas na ovom festivalu svako može da pronađe sebe, kroz više selekcija. Festival u Herceg Noovm ima budućnost i biće ovo još jedno bogato filmsko ljeto – kazao je Marković.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code