Gordan Jandroković: Očekujem dogovor o Bokeljskoj mornarici

Gordan Jandroković: Očekujem dogovor o Bokeljskoj mornarici

17
Podijeli

Tokom sastanka sa predstavnicima hrvatske nacionalne zajednice u Kotoru, predsjednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković kazao je kako vjeruje da će zvanični Zagreb i Podgorica postići dogovor oko otvorenog pitanja Bokeljske mornarice, prenosi RTCG.

– Radi se o kulturnom dobru Crne Gore, ali o kulturnom dobru koje je ostavština hrvatskog naroda i kroz razgovore sa crnogorskom stranom nastojaćemo da to bude priznato i da ta kulturna baština dobije priznanje UNESCO-a – kazao je Jandroković u Kotoru.

Picerija i restoran

On je najavio da će uskoro biti obnovljena hrvatska kuća u Kotoru gdje će biti smješten konzulat te države.

– Već ove godine krenuće se obnova te zgrade. Očekujemo da ona bude ubrzo u punoj funkciji, te da će tamo brzo biti hrvatski konzulat – kazao je Jandroković.

Predstavnici hrvatske zajednice u Crnoj Gori kazali su Jandrokoviću da su zadovoljn položajem u Crnoj Gori. Da imaju političke predstavnike u Parlamentu i Vladi, kao i u lokalnim upravama u Tivtu i Kotoru.

Hrvati su najmalobrojnija Ustavom priznata nacionalna zajednica u Crnoj Gori. Prema posljednjem popisu ima ih nešto preko 6.000. Najviše ih je u opštinama u Boki, te u Glavnom gradu, a najmanje na sjeveru.

17 Komentari

 1. bokeljska mornarica kao sto joj i samo ime kaze je kulturna bastina pomoraca iz boke , pre svega iz kotora,prvi put se pominje 809 god a o nekom kontinuitetu se moze pricati od 1155 god.mlecani .francuzi i austrijanci su je u vreme svoje vladavine osporavale ili zabranjivale zbog svog slobodarskog karaktera.najveci uspon je imala u vreme cara dusana kada je kotor bio izvonicka luka nemanjicke srbije.sa crnom gorom ima zajednicku istoriju tek od nastanka sfrj. kada je njena slavna istorija vec davno bila ispisana.

  6
  1
 2. U Boki je uvijek zivjelo i Parvoslavno i Katolicko stanovnistvo. I nije istina da su ti katolici iz Boke bili Hrvati,ko sto nijesu ni Crnogorci,vec su bili Bokelji. Boka je kroz razna vremena bila osvajana i imala je svoje domicidno stanovnistvo,od ovih dviju vjerskih zajednica. A u Boki su zivjeli Bokelji bili su dugo pod Spanijom,Turskom,Austrougarskom,moja familija je u Boki vec 300.godina i nije istina da su Katolicki Bolkelji Hrvati. Poznata je doktrina Starcevica i Hrvatske Seljacke Stranke da sve Katolike pretvore u Hrvate,ali nece moci,jer je Boka postojala i prije toga. Danas se BoKa nalazi u sastavu Crne Gore i to je sad nase Kulturno nasljedje…a Bokeska Moranarica je nasa Crnogorska,nebitno jeli to tad bila Crna Gora ili nije,sad jes i tako ce ostat…

 3. Bez zluradosti i loših namjera.
  Pokatoličeni Njeguši i Grahovljani, sebe nazivaju Hrvatima i to je njihovo pravo.
  Ali sada hoće i neko kulturno dobro, bez obzira šta mislim o toj đedovskoj maškaradi, isporuče na tacni, susjednoj državi.
  Nijesmo se mi odvojili, nego oni, a sad im ovi nude i brod Jadran ii Bokeljsku mornaricu i obalu i more.

  10
  1
  • A koje su to familije sa Grahova pokatolicene ?
   Živo me interesuje ?
   Jer eto malo sam vise vremena provodio čitajući o pretcima njihovim putevima migracijama od Grahova do Cetinja.
   Nekadašnjom Katunskom nahijom.
   Eto već kad pisete možete konkretno reci o kojim bratstvima i prezimenima se radi, kao i jesu li zadržavali svoje prezime ili uzimali drugo.
   Naravno ako znate ili pisete tek tako reda radi.

   8
   3
 4. E skim se preśjednik u kolo u’vatio.
  Prvo Tuzi, evo i Boka polako.
  Prvo posjeta visokog nivoa, pa zastave, pa glasovanje, pa ljudska prava, pa ajd’.
  Ništa ne naučismo od ne tako davne “povjesti”.

  12
  1
 5. Hej, pa zar nije dovoljno da ste Boku nazvali Zaljevom Hrvatskih Svetaca. Bokeška Mornarica je originalno bila sastavljena od raznolikog nacionalno opredjeljenog naroda koji je živio u Boki, sa tim da je u su u jednom periodu od nastanka Bokeške Mornarice Vatikan i Papa pomagali opstanak te organizacije kroz Katoličku Crkvu, a vi Hrvati ste se na taj način planski infiltrirali i oteli ostalim Bokeljima Bokešku Mornaricu. Sada bi da sertifikujete Bokešku Mornaricu kao svoje kulturno blago. Zato iš, nema vam ništa od toga. Niste ni svoju radikalnu desnicu uspjeli da uvrstite u kulturno nacionalno blago i pored toga što ste Stepinca progurali za Svetca. Iš sa vašim podlim i pokvarenim idejama iz Boke i ostavite ovaj narod da i dalje żivi u dobrom suživotu.

  16
 6. Bokeljska mornarica je bastina Crnogoraca. I to Crnogoraca katolika i pravoslavaca. Neko se odje dobro sprda sa nama. Okle Hrvatska bastina u 9.vjeku u Kotoru? Pa nije sv.Trifun donjet iz Rima vec iz Vizantije pa da ga bastine samo katolici. Dosta vise otimanja svega crnogoskog (Skenderbega, Skadra…)

  8
  4
 7. Bokeska mornarica ima veze s hrvatskom ko Milo sa postenjem.Katolici u Boki nisu Hrvati nego vecinom pokatolicnjaci kao npr Blazena Ozana koja je bila pravoslavna iz Ljesanske Nahije.Cijelo Skaljare su porijeklom sa Njegusa takodje pravoslavni.Ima nesto pravih Hrvata ciji su djedovi i ocevi dosli sa austrougarskom .

  20
  • Vatikan, Hrvatska i katolici ne prestaju da svojataju Boku Kotorsku kroz različite forme djelatnosti, kao što je ova oko prisvajanja ‚‚ Bokeške mornarice ‚‚ dajući joj karakter neke ‚‚ hrvatske organizacije ‚‚na tlu sadašnje Crne Gore. Vatikan ne odustaje od širenja katolicizma. Kada se 60-ih god. prošlog vijeka vodila polemika gdje postaviti Meštrovićev spomenik Njegošu, išli su čak dotle da su predlagali da se Njegoš konačno sahrani u svojoj kapeli, ali na Cetinju, a Mauzolej na Lovćenu bi bile smještene kosti Lucije crnogorske ili Blažene Ozane.To je zvanično predlagao specijalni izaslanik pape Pavla VI, kardinal Francisko Palovineti 26 decembra 1969 g. mitropolitu Danilu. Palovineti nudi i novčanu pomoć Vatikana da se ta ideja realizuje, i kaže da je Papa voljan da Vam ( Danilu) ponudi poližaj među svojim najbližim saradnicima i da rukovodi tim poslovima uz garantovanu diskreciju. Kao što vidite iz ove posjete hrvatskog zvaničnika, oni nikad nemiruju.

 8. Nekada se kaze ….”mnogo macku govedja glava” .Kod nas , kod ovih miseva sto nas vode, to ne vazi!!
  Das im Prevlak…upss prst oni bi cijelu oba…upss ruku!!

  19
  5

Ostavite komentar

*

code