Početna Društvo Gornja Savina u mraku

Gornja Savina u mraku

0

Mještani dijela zaštićenog parka prirode Savina tvrde da je već mjesec Gornja Savina u mraku, na potezu od Gradskog groblja. Ističu da su uzalud pozivali nadležne da otklone kvar.

Naime, van funkcije je 6 drvenih stubova javne rasvjete, koje je oštetila mehanizacija za uklanjanje starih stabala na dijelu privatnog imanja.

Prema riječima dirketorice Komunalno stambenog preduzeća Jasmine Konjević, održavanje drvenih stubova je u ingerenciji CEDIS-a, koji u ovom trenutku nije imao druge za zamjenu, pa su u novskom preduzeću tražili alternativno rješenje:

“Problem je Manastirska ulica, prema maloj crkvi Sv Save, gdje je pokidana mreža i oborena tri stuba. Prilikom manevrisanja, bageri su “gurnuli” jedan stub , a pošto su bili dotrajali, kako je pao jedan, “povukao” je još dva. Tako da ni crkva nema struju. Čekali smo CEDIS, međutim, uspjeli smo da obezbijedimo neka tri stuba i danas/sjutra trebalo bi da budu postavljeni. Dogovor je bio da se to uradi krajem prošle sedmice, međutim, zbog vjetra “korpa” nije mogla da radi”, objašnjava Konjević.

Ona tvrdi da je drvene stubove sada teško nabaviti, jer ih nema, a nijesu mogli biti zamijenjeni čelilčnim. Jer, obzirom to bi onda zahtijevalo potpuno drugi sistem ukopavanja, povezivanja i napajanja, koje bi moralo ići podzemnom trasom, s obzirom vazdušna nema isto uzemljenje kao podzemna rasvjeta.

U svakom slučaju, ispada da i dalje postoji samo formalna zaštita Savinske dubrave, park šume u centru Herceg Novog sa rijetkim vrstama primorskog hrasta, pinije i pitomog kesetna. Tu je i manastir Savina iz 17. vijeka. Savinska dubrava godinama je napadnuta gradnjom i sječom šume, a sada je jedan njen dio u mraku.

Bilo nekad

Podsjetimo da je hercegnovska Skupština 1965. godine donijela odluku kojom se zabranjuje svaka gradnja u ovom dijelu grada, a 1999.godine Savinsku dubravu proglasila prirodnim predjelom posebne vrijednosti. Tkođe, Skupština Opštine Herceg Novi je krajem 2015. godine usvojila Odluku o proglašenju zaštićenog prirodnog dobra: predio izuzetnih odlika “Savinska dubrava”.

Prve radove na uređenju Savinske dubrave pokrenuo je episkop Gerasim Petranović 1855. godine, kada je o svom trošku uposlio nekoliko ljudi da očiste dio dubrave i naprave nove staze.

Društvo za pošumljenje i uljepšanje „Savina“ osnovano je 1933 godine. Redovni član mogao je biti samo stanovnik Savine. Društvo je zasadilo brojne čemprese, alepske borove, pinije, oleandere …

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code