Početna Oko nas Kotor Gotov koncesioni plan za najdužu žičaru na svijetu od Kotora do Lovćena

Gotov koncesioni plan za najdužu žičaru na svijetu od Kotora do Lovćena

9

Plan davanja koncesija za projekat žičare Kotor – Lovćen za 2020. godinu omogućava započinjanje procedure davanja koncesije za taj projekat kao oblika podsticanja privatnih investicija u obavljanju djelatnosti od javnog interesa radi postizanja optimalne turističke valorizacije izuzetno vrijednih prirodnih resursa i kulturnog nasljeđa“, saopšteno je iz Vlade.

Predviđena je izgradnja 15 kilometara duge žičare sa gondolama, a vožnja od podnožja, odnosno od stanice Dub do Cetinja na 600 m iznad mora bi trajala 43 minuta. Projektom su na trasi predviđene četiri stanice, dvije početne u Cetinju i Kotoru, kao i dvije međustanice Kuk i Ivanova korita.

Glavni cilj projekta je, kako navode iz Vlade, jeste  povezivanje teritorije Prijestonice Crne Gore sa turističkim centrom u Boki Kotorskoj, sjeverozapadnom stranom planine Lovćen putem savremenog, ekološkog i atraktivnog sistema saobraćajne infrastrukture.

Prva faza, za koju se donosi ovaj Plan, predstavlja najatraktivniju dionicu – od stanice Dub, u Kotoru, do stanice Kuk, na Njegušima – dužine 3,6 km i visinske razlike 1.298 metara, veoma izazovnu sa aspekta izvođenja i neophodnog pažljivog odnosa prema prirodnom i kulturnom nasljeđu.

Kako je saopšteno, prilikom predstavljanja Plana, naglašeno je da su ekonomske procjene rađene za potrebe ovog projekta zasnovane, između ostalog, na sljedećim pretpostavkama: trajanje koncesije 30 godina, period izgradnje godina i period funkcionisanja 29 godina, kao i da će odmah po usvajanju Plana davanja biti raspisan novi tender za odabir privatnog koncesionara, za dionicu žičare od lokaliteta Dub do lokaliteta Kuk.

Osim toga, u raspravi je navedeno da u slučaju realizacije cjelokupnog projekta, kako je predviđeno u planskom dokumentu, riječ bi bilo o najdužoj turističkoj žičari na svijetu – projektu koji predstavlja jedinstvenu turističku ponudu za domaće i strane goste.

9 Komentari

 1. A moze li ista drzava da napravi nez koncesije i kredita ili samo umijends djeli plate i putne.troskove….samo kad bi ukinulu dnevnice ja mislim da.bi pola prijekta zavrsili …koze li ijedan.projekat da bude bar 51 – 49 % kroz javno privatno partnerstvo…ili samo drzava umije da proda i koncisionira da posle 20-40godina preuzmemo smece koje ce biti zasrarjelo i spremno za staro gvozdje

 2. Jeste, to bi bio Odlican projekat pogotovo ako ga izvedu poznate Evropske firme koje ce garantovati najmanje 35 godina na kvalitet i rad..
  Normalno i da odrzavanje i istih i svi servisi potpada posd to osigura je..itd a ne kao dosadasnji projekti koji jos ne rade a ima ih stotine..
  A ne neke tek osnovane koje se razumiju “u sve”
  Razumijete vi mene?
  Ko god da sklopi ugovor mora garantovati..vise bi bilo vrijeme da neko podnese ostavku..

  14
  1
  • U Crnoj Gori nije u modi odgovarati za bilo šta. Funkcija se dobija samo ako je neko partijski aparačik, a fotelja čuva ćutanjem. Ko prizna svoju krivicu oblatiće i partiju, a to urušava postojeći sistem…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code