Početna Društvo Gotov projekat, uskoro izvođač za prvu biciklističku stazu u Herceg Novom

Gotov projekat, uskoro izvođač za prvu biciklističku stazu u Herceg Novom

13

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog okončala je izradu i reviziju glavnog projekta za izgradnju biciklističke staze od TC HDL do Sutorine, duge 3 km, a potpisani su i svi neophodni ugovori za realizaciju. Riječ je o segmentu projekta Ćiro II vrijednom 300 hiljada eura.

Izgradnjom prve biciklističke staze u Herceg Novom, sa svim pratećim elementima, biciklisti će dobiti mjesto za vježbanje, kao i rekreativci, koji su od pojave epidemije korona virusa, počeli više da koriste bicikl kao prevozno sredstvo, kaže direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Boro Lučić.

„Nadam se da ćemo do kraja novembra raspisati tender za izbor izvođača. Izgradnja poligona za bicikliste Pump track planirana je za kraj sljedeće godine, zato prvo krećemo u izgradnju biciklističke staze. Tu će biti izgrađen i trotoar i rasvjeta od HDL do bivšeg motela Vinogradi. Na taj način povećaćmo sigurnost, učiniti taj potez atraktivnijim. U sklopu toga, biće uređen i dio nekadašnje željezničke pruge u dužini od 1,5 km, do bivše željezničke stanice“, precizirao je Lučić.

U planu je i sanacija stare željezničke stanice, koja bi trebalo da bude uređena kao manji muzej, sa lokalom, gdje će biciklisti moći da predahnu i popiju piće.

„Za put od Sutorine kroz Tijesni klanac do Ratiševine raspisan je javni poziv za izbor izvođača, a radovi bi uskoro trebalo da počnu i na uređenju puta između Porobića i Lazarevića, odnosno između Mojdeža i Mokrina. To je put u dužini od oko 2,5 km. Izbetoniraćemo 700-800 m, ostalo će biti nasuto i uređeno. Tako da će praktično od Zelenike biti moguća šetnja i vožnja bicikla dalje kroz Sutorinu, Mojdež, Mokrine do Vrbanja i Adrenalinskog parka“, kazao je Lučić.

Projekat Ćiro II ukupne je vrijednosti oko 600.000 eura i biće finansiran u okviru Drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

13 Komentari

 1. Lijepa vijest stvarno.. za pocetak. Ali kako doc do HDL-a prije svega? Moramo sire da razmisljamo!
  Setaliste nije projektovano za pjesake i za bicikla u isto vrijeme, i onda sugradjani sikcu na bicikliste jer je li, ipak se to zove setaliste…
  Ja mislim da ima mjesta i za jedne i za druge ali da za to treba ozbiljan projekat. Novljanska rivijera ima nevjerovatan potencijal za biciklizam i setaliste, ali moraju se prvo ispostovati setaci pa onda tek biciklisti.
  Ja bi iskreno bio najsrecniji kada bi postojala staza da se moze opalit djir od njivica ili sutorine pa sve do kamenara!
  Ne smijem previse racionalno da razmisljam jer ambicija za razvoj turizma nas novljana (mislim na opstinu prvenstveno) je ravna nuli…. Aj u zdravlje.

  8
  1
 2. Gospodo draga sve je to lijepo ali malo prosetajte i kroz grad pa pogledajte,kakvi su trotoari ,negdje ih uopste nema i nemozete od parkiranih automobila sa kolicima proci nego morate na magistralu da bi prosli. Da ima trotoara auta se ne bi smjela tu parkirati.

 3. Bivša trasa od Ćira je idealna jer voz nije ni mogao da savlada velike uzpone.Savršeno i za pešačenje i za svaku rekreaciju.
  Zašto ne ,bar do granice?

 4. Kako cete stazu rijesit kod… motela Elena, taxi more pogotovo jer je dosao do magistrale sa parkingom, vulkanizer… ima tu dosta dosta toga. Dajte skicu te staze sa dimenzijama…
  Jel ovo predizborno?

  24
  2
 5. Vlast u Novom oko svojih “sela”najvise vodi racuna,to je za pohvalu ali planirajte malo i šire…Recimo da se presvuce asfaltom ulica kroz strogi centar H.Novog.Od rupa i ulijeganja tla jos malo cemo svi ostat bez amortizera i tockova.

  24
  3
 6. Poštovani,
  Ovo je sjajna vest. Bravo!
  Zašto ne produžiti stazu do granice sa Hrvatskom? Zamisljam jednog dana stazu do Cavtata ili Dubrovnika.
  Veliki pozdrav,
  Marko

  28
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code