GRAĐANI DALI PARTIJAMA 30 HILJADA EURA ZA IZBORE

GRAĐANI DALI PARTIJAMA 30 HILJADA EURA ZA IZBORE

82
0
Podijeli

plakat2504Političke partije prihodovale su tokom izborne kampanje u Herceg Novom nešto više od 20 hiljada EUR od priloga građana, a u Tivtu 10  hiljada,  saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).
Demokratska partija socijalista u Herceg Novom od fizičkih lica skupila je 8700 eura, Socijaldemokratska 6120, a Pokret za promjene  1500 eura.
“Novska lista“u Herceg Novom je od građana dobila 3.500 eura, dok je Otadžbinska srpska stranka prihodovala 270 eura.
Priloge nijesu prijavile Socijalistička narodna partija, Nova sprska demokratija, Demokratska srpska stranka, Demokratski centar Boke, Srpska lista i Spska koalicija.

Predsjednik OO SNP-a u Herceg Novom, Obrad Gojković, tvrdi za Radio Jadran da oni nijesu ni imali priloga. Kampanju su, veli, finasirali iz sredstava koja im pripadaju iz budžeta, po osnovu broja mjesta u parlamentu. To je oko 2000 eura mjesečno, ali ,uvjerava Gojković, to u prethodnom periodu nijesu trošili.

Picerija i restoran

– Ukupan dug od oko 15000 eura  isplaćen nam je uoči kampanje i tako smo uspjeli da je realizujemo, tvrdi Gojković. On dodaje da još nijesu sveli bilans, te da imaju još dugova, ali i da im  opština  nije sve isplatila. Računaju i na novih 8 000 eura koliko im pripada po osnovu broja odborničkih mjesta u novom sazivu parlamenta.

– Ova praksa je suprotna Zakonu, jer partije sredstva koja dobijaju za redovan rad koriste za izbornu kampanju, dakle, suprotno namjeni – ocijenila je predsjednica CDT-a Milca Kovačević. Na taj način se učesnici izbora dovode u neravnopravan položaj,

naročito male partije i građanske liste koje nemaju ovu vrstu prihoda, zaključila je ona.
Ono što je interesantno jeste da niti jedna partija nije prijavila priloge koje su dobile od pravnih lica.
Prema riječima Kovačevićke za partiju koja 15-odnevno u toku izborne kampanje ne dostavlja izvještaj DIK-u zaprijećena je novčana kazna od 10 do 20 hiljada eura.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code