GRAD TEATAR BUDVA: KOMEDIJA »SLUGA DVAJU GOSPODARA«

GRAD TEATAR BUDVA: KOMEDIJA »SLUGA DVAJU GOSPODARA«

130
0
Podijeli

Na sceni na Svetom Stefanu, večeras u 22 h biće izvedena predstava „Sluga dvaju gospodara”, u režiji Borisa Liješevića, a po tekstu Karla Goldonija.
Predstava je premijerno izvedena na Grad teatru još 2012. godine, a rađena je u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim pozorištem „Toša Jovanović” iz Zrenjanina.

Predstava gostuje u ciklusu predstavljanja Srpskog narodnog pozorišta, ali i repriznih predstava „Grada teatra”.
Riječ je o jednoj od najpoznatijih komedija u istoriji svjetske drame i pozorišta, nastala kao tipična komedija ”del arte”, da bi sam autor kasnije napravio intervencije koje donekle izdvajaju ovu komediju iz tog žanra.
Radnja je smještena u Veneciji u vrijeme kad je taj grad držao trgovački primat u sredozemlju. Glavni junak, Trufaldino, nalazi se usred ljubavnih i poslovnih intriga, a pritom se trudi i da zadovolji stalnu glad i da se izbori za djevojku koja se njemu dopada.
Goldoni je napisao neke od antologijskih scena i nije čudo da se od svog nastanka, godine 1743. i konačne verzije, nastale deset godina kasnije, ova komedija izvodila bezbroj puta na scenama širom svijeta, a naročitu popularnost je imala u Rusiji, Češkoj, Poljskoj i Americi.
U predstavi igraju Branimir Brstina, Višnja Obradović, Dragomir Pešić, Ivan Ðorđević, Sanja Ristić, Krajnov, Jugoslav Krajnov, Jovan Torački, Sanja Radišić, Milovan Filipović.
Režiju je uradio Boris Liješević, dramaturzi su Branko Dimitrijević i Fedor Šili, scenograf je Gorčin Stojanović, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Aleksandar Kostić i scenski pokret Višnja Obradović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code