GRAD TEATAR: IZLAŽE TAIDA JAŠAREVIĆ

GRAD TEATAR: IZLAŽE TAIDA JAŠAREVIĆ

134
0
Podijeli

U likovnom programu ovogodišnjeg festivala Grad tetara u Budvi, u 21 h biće otvorena izložba grafičarke Taide Jašarević.

Gošća iz Bosne i Hercegovine u Budvi prvi put izlaže ostvarenja iz ciklusa grafika nastajalih u periodu od 2008. do 2013. godine.
„Ovom izložbom Taida Jašarević se predstavlja radovima nastalim za vrijeme njenog boravka u Japanu. Crna voda, Nebo i Iznad površine zaokružuju tri tematske cjeline kao tri zasebna istraživačka polja putem kojih Taida preispituje grafičku umjetnost.
Oslikavajući intimnu interpretaciju svijeta u kojem živimo tri ciklusa su povezana istančanim senzibilitetom grafičkih otisaka i japanskog papira.
Rad je nastao 2011. godine kada je Taida bila pozvana da napravi izložbu u privatnom hramu “Musodo” u Nigata prefekturi na sjeveru Japana. Ovaj rad je zatim prvi prvi put prikazan van hrama u javnom galerijskom prostoru ( Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu ) u januaru 2014. godine.
Taida Jašarević je diplomirala na Akademiji likovni umjetnosti u Bosni i Hercegovini, a magistrirala i doktorirala na Univerzitetu za umjetnost i dizajn u Jošibiju u Japanu. Izlagala je na više samostalnih izložbi, od Sarajeva, preko Češke, Poljske, Velike Britanije, pa do Tajvana, Kine i Japana.
Nagrađivana je na izložbama i bijenalima Poljske, Češke, Tajvana, Japana, Kine. Članica je Univerzitetskog komiteta za grafičke studije u Japanu i Asocijacije likovnih umjetnika BiH.
Izložba će biti otvorena do 31. jula.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code