GRAD TEATAR: “PISAC I PRIČA“ DR. ŽANET ĐUKIĆ PERIŠIĆ

GRAD TEATAR: “PISAC I PRIČA“ DR. ŽANET ĐUKIĆ PERIŠIĆ

169
0
Podijeli

Na Trgu pjesnika u Budvi nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala Grad teatar nastupom dr Žanete Đukić-Perišić i predstavljanjem njene studije posvećene životu i radu Ive Andrića „Pisac i priča”.

Razgovor sa autorkom vodiće od 21 čas, Božena Jelušić.
U višedecenijskom istraživanju Andrićevog djela, Đukić-Perišić je, sumirajući svoja duboka saznanja i poznavanja djela jedinog nobelovca ovog jezika, u knjizi otkrila neke nove pojedinosti o piščevom životu i ukazala na njhova suptilna preslikavanja koja mogu biti očitovana i u Andrićevom djelu.
Žaneta Đukić-Perišić rođena je u Beogradu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Filološki fakultet. Za vreme postdiplomskih studija u Lenjingradu napisala je magistarski rad „Poetika sižea u ‘Istorijskoj poetici’ A. N. Veselovskog”. Studijom „Lik Tome Galusa u delu Ive Andrića” magistrirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu tezom „Tematsko-motivski, idejni i poetički aspekti Andrićevog stvaralaštva u biografskom i istorijskom kontekstu”. Objavila je knjige Kavaljer svetog duha (1992), Jevrejski portreti u delu Ive Andrića (2005), Kulinarski putopisi (2008):
Prevodi sa ruskog jezika. Radi kao savjetnica u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code