GRAD TEATAR: VEČE BALŠE BRKOVIĆA I PREDSTAVLJANJE ROMANA »PLAŽA IMELDE MARKOS«

GRAD TEATAR: VEČE BALŠE BRKOVIĆA I PREDSTAVLJANJE ROMANA »PLAŽA IMELDE MARKOS«

155
0
Podijeli

Na književnom programu ovogodišnjeg festivala Grad teatar biće predstavljen roman Balše Brkovića „Plaža Imelde Markos”.

Razgovor sa Brkovićem u 22 h na Trgu Pjesnika vodiće Nina Smailagić.

Picerija i restoran

Radnja novog trećeg romana Balše Brkovića „Plaža Imelde Markos”, u najavljenom četvoroknjižju o Podgorici, dešava se jedne podgoričke noći tokom koje se susreću otpadnici od ustaljenog društvenog sistema, žrtve tranzicije. Povlašćenost pozicije otpadnika/žrtve, koja im omogućava uvid u pravila igre, ali i vjeru u sistem vrijednosti moguć samo ako je zasnovan na humanističkim načelima, idejno je, i naratološko, polazište zapleta ovog „noara”.
Balša Brković je rođen 1966. u Podgorici. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za opštu književnost i teoriju književnosti. Objavio je pet knjiga poezije, ”Konji jedu breskve”, ”Filip boje srebra”, ”Rt Svete Marij’e”, ”Contrapposto” i ”Dvojenje”, knjigu priča ”Berlinski krug” i romane ”Privatna galerija” koji je doživio četiri izdanja u preko 20.000 primjeraka, ”Paranoja u Podgorici” apsolutni hit godine u Crnoj Gori.
Prevodi romana Privatna galerija objavljeni su u Češkoj (2007), Sloveniji (2006) i Albaniji (2007). Za ovaj roman Brković je dobio nagradu “Miroslavljevo jevanđelje” za najbolju knjigu proze u Srbiji i Crnoj Gori 2001–2003. Pored poezije, Balša Brković objavljuje prozu i esejistiku. Bavi se i pozorišnom kritikom, kao i istorijom i idejama anarhizma. Urednik je rubrike za kulturu i zamjenik glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista “Vijesti”. Po ubjeđenju je anarhista.
U crkvi Santa Marija, u 22 h koncert će održati duo Aleksandar Rudin, violinista iz Rusije i pijanista Aleksej Molčanov.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code