GRAD TEATAR: VEČE GORANA GOCIĆA, DOBITNIKA OVOGODIŠNJE NIN-OVE NAGRADE

GRAD TEATAR: VEČE GORANA GOCIĆA, DOBITNIKA OVOGODIŠNJE NIN-OVE NAGRADE

111
0
Podijeli

Nastavlja se književni program ovogodišnjeg festivala „Grad teatar” na kome će se večeras predstaviti Goran Gocić, koji je za svoj prvi roman „Tai” dobio NIN-ovu nagradu za roman godine i nagradu „Miloš Crnjanski”.

U obrazloženju selekcije književog programa se navodi: „Rastakanje zapadnog identiteta u susretu sa novim i, na prvi pogled, inferiornijim, koje dovodi do novih shvatanja ljubavi, svijeta i sebe u svijetu, izliva se u svakoj od tema kojima se „Tai”, i epistolarni i putopisni, roman bavi, samoosvijećenjem, ranjivošću bića, muško-ženskim odnosima, odnosima Istoka i Zapada, Evrope i, uslovno rečeno, ne- Evrope”.
Goran Gocić je novinar, urednik, filmski autor, prevodilac i pisac čije je radove objavilo ili emitovalo tridesetak medijskih kuća na jedanaest jezika, između ostalih dnevnici Borba, Politika i Dnevni telegraf; TV stanice RTS i Channel 4; filmski magazini Ekran, Sight & Sound i International Film Guide.
Tokom rata za jugoslovensko nasljeđe imao je više od trideset nastupa na globalnim televizijskim stanicama (BBC World, News 24 itd) kao politički komentator, ali je specijalizovan za pitanja kulture o kojoj kontinuirano objavljuje tekstove od 1987. godine.
Gocić je diplomirao engleski jezik i književnost (Filološki fakultet u Beogradu, 1991), a magistrirao medije i komunikacije (Londonska škola ekonomije i političkih nauka, 1999).
Dobitnik je dvije Borbine nagrade za esej o društvu (1996 i 1997), nagrade Dušan Stojanović za publikaciju iz oblasti filmologije (2002/2003) i nagrade „Miloš Crnjanski” za prvu knjigu u žanru u kojem se okušao ovaj autor (2011/2013) i Ninove nagrade za roman godine (2014).
Sa autorom će na Trgu u Budvi u 21 h razgovarati književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code