Građani Herceg Novog nerado traže pomoć ombudsmana

Građani Herceg Novog nerado traže pomoć ombudsmana

6
Podijeli

Prosječan broj građana iz Herceg Novog, koji traže zaštitu svojih prava kod Ombudsmana, je 30 na godišnjem nivou, a ove godine zaštitu prava kod ove institucije zatražilo je svega 17 Novljana i Novljanki. To je i razlog ponovnog dolaska zaštitnika ljudskih prava i sloboda u ovaj grad, Šućka Bakovića. On sa saradnicima danas i sjutra boravi u Herceg Novom, u okviru održavanja “Dana zaštitinika”.

– Mislimo da broj pritužbi ne odgovara realnom stanju ostvarivanja ljudskih prava u Herceg Novom, a taj broj, gledano u cjelini u odnosu na državu Crnu Goru, nije realni pokazatelj. On jeste jedan od pokazatelja, ali nije isključivi pokazatelj stanja ljudskih prava i sloboda – navodi Baković.

Picerija i restoran

Od 17 pristiglih pritužbi, kako je kazao, najveći je broj iz oblasti povrede prava djeteta i odlučivanje u upravnom postupku, kašnjenje i povreda postupka. Slična je situacija u svim Opštinama u Crnoj Gori.

Baković navodi da Ombudsman može mnogo da uradi ukoliko zaista postoji povreda, ali i ako se građani blagovremeno jave.

– Na žalost dešava se, mada nije specifično za Herceg Novi, da nam se građani obrate kad izgube sve sudske sporove i kad odluke postanu pravosnažne. Mi tu ne možemo ništa, jer Ombudsman nije supermen, ne može mijenjati odluke drugih organa. Na žalost, ima takvih slučajeva. Mislimo da imamo sve više rezultata, ali to ne znači da ne možemo bolje – kazao je on.

Saradnju sa lokalnom upravom u Novom Baković je ocijenio kao korektnu i profesionalnu, jer Ombudsman nema pritužbi na rad lokalne uprave.

– Naš je cilj da ostvarimo saradnju, naš cilj nije da prozivamo organe ili da ih osuđujemo, jer mi nemamo to pravo. Naš je cilj da pokrenemo sistem, da on radi i bude u funkciji zaštite građana – zaključio je Baković.

Zatekli smo nekoliko građana sa papirima, raznim dokazima i presudama kako čekaju na razgovor sa ombudsmanom, jer kako nam kažu, nemaju više nade da će uskoro pred sudom riješiti imovinske probleme. Međutim, nijesu htjeli da o tome pričaju medijima.

Baković će sa saradnicima u Herceg Novom boraviti i sjutra, a prijem građana Herceg Novog, kao i danas, biće organizovan u sali za vjenčanja u zgradi opštine, ali u terminu od 10 do 13 časova.

6 Komentari

  1. Pa nemamo kome jer isti rade za.institucije koje su povtedile prava i ciji je posao da bidu pravedni i istiniljubljivi Samo prebacuju lopticu sa jrdne institucije na drugu…..

    13
    1

Ostavite komentar

*

code