Početna Društvo Građani predali oko 50 hiljada zahtjeva za legalizaciju, 4.490 u Herceg Novom

Građani predali oko 50 hiljada zahtjeva za legalizaciju, 4.490 u Herceg Novom

0

U Crnoj Gori je podnijeto oko 50 hiljada prijava za legalizaciju bespravno podignutih objekata, rekao je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, prenosi agencija MINA.

Najviše zahtjeva podnijeto je u Podgorici 11.842, zatim Baru 8.320 pa u Herceg Novom 4.490.

On je kazao da je broj podnijetih zahtjeva do 16. jula, kada je istekao rok, veliki, uprkos opstrukcijama i dezinformacijama koje su, kako je naveo, plasirane u medijima i na određenim političkim skupovima, naročito tokom predizborne kampanje.

Radulović je kazao da je jedan od najvažnijih ciljeva Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji je usvojen 16. oktobra prošle godine, rješavanje nelegalne gradnje.

„Sama prijava za legalizaciju nije cilj i nije krajnji domet, konačni cilj je da uredimo prostor u kome živimo“, rekao je Radulović na konferenciji za novinare.

Do isteka roka, kako je kazao, podnijeto je oko 50 hiljada prijava za legalizaciju.

„Oko 40 hiljada objekata bilo je uknjiženo u katastar, a oko 60 hiljada objekata bilo je nelegalno priključeno na elektro-energetsku mrežu“, naveo je Radulović.

Prema rezultatima Studije slučaja, u Crnoj Gori je oko 100 hiljada nelegalno izgrađenih objekata.

Prema njegovim riječima sledeće korake sprovešće lokalne samouprave i katastri, koji će imati mnogo posla.

Određene poteškoće u tom procesu odnose se na to da svi geodetski premjeri moraju se uvrstiti u katastar, a svaka prijava će se obrađivati pojedinačno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code