Građanska lista za Herceg Novi–Mišo Škobalj: U Herceg Novom moraju raditi Novljani

Građanska lista za Herceg Novi–Mišo Škobalj: U Herceg Novom moraju raditi Novljani

4657
0
Podijeli

Stanje u privredi Herceg Novog je alarmantno, ta situacija nije od juče i direktno pogađa svakog građanina ovog grada – navode iz Građanske liste za Herceg Novi–Mišo Škobalj.

Novski privrednici, koji bi trebalo da budu lokomotiva razvoja grada, su prepušteni sami sebi i na marginama su svih poslova, a nema ih mnogo, koje realizuju opština ili republika na teritoriji Novoga. Novi je u svakom smislu dotakao dno, i to je ključni razlog zbog kojeg je, po prvi put, osnovano Udruženje privrednika Herceg Novog. Ovo je na konferenciji za štampu rekao Darko Šiljegović, vlasnik preduzeća „Delta niskogradnja“ i predsjednik Udruženja kojem se, kako je naglasio, sa svega nekoliko dana pridružilo 50 uglednih preduzetnika koji zajedno zapošljavaju oko 1.000 ljudi.

Picerija i restoran

Šiljegović je naglasio da je cilj Udruženja da ujedini sve privrednike Herceg Novog i da zajedničkim snagama krenu u obnavljanje propale novske privrede.

– Poslove na teritoriji Novoga moraju raditi privrednici iz Novoga, jer imamo ljudske i tehničke kapacitete. Trenutno se u Novome realizuju dvije milionske investicije, Porto Novi i Lazaret, a nijedan novski privrednik ne učestvuje u tome. To mora da se prmijeni i promijeniće se. U toku je osnivanje kancelarije koja će biti na raspolaganju privrednicima i građanima, za svaku pomoć i podršku, kazao je Šiljegović.

Dušan Sučević, vlasnik preduzeća „Pajo“ poručio je, ispred udruženja brodara Herceg Novog Kastel Novi, da nijedan privrednik u Novome, pa ni brodari, ne mogu da žive od sezone koja traje 30 dana.

– Sezona se mora produžiti makar od maja do oktobra. Hoteli su rak rana Herceg Novog, autobuska stanica je ruglo, i sve to zajedno utiče da nemamo turista a onda i da nemamo posla, kazao je Sučević. On je naglasio da je veliki problem novskih brodara to što nema lukobrana u pristaništu.

– Čim dune jugo, mi kao zombiji u tri ujutro hodamo šetalištem i stepimo hoće li nam potopiti brodove. Problem je i pristanište u  Žanjicama, i mislim da je vrijeme da novski brodari pokrenu ta pitanja jer smo važan segment turističke ponude Herceg Novog, kazao je Sučević.

Zdravko Mišeljić, vlasnik preduzeća NO- MI, rekao je da njegovo preduzeće zapošljava 80 radnika i da trenutno ima potrebu za još deset.

– Lično sam kao relativno veliki preduzetik za novske uslove doživio od političkih moćnika bivših vlasti da mi izdaju dozvolu za poslovni objekat u Sutorini, ja ga sagradim a oni mu onda ponište dozvolu i sruše objekat u kojem bi, da je bilo sreće, radilo 10 ljudi. To je samo jedan primjer kako radi vlast u Novome a takav odnos prema gradu i ljudima koji pošteno zarađuju svoj hljeb je razlog što se bježi iz ovoga grada, kazao je Mišeljić.

Čedomir Ostojić, vlasnik auto servisa „Kontinetal“ naglasio je problem nedostatka sturčnog kadra.

– U Školskom centru treba osnovati makar jedno odjeljenje zanatlija, za kojima postoji potreba ne samo u mome poslu. Ta djeca bi imala dobru praksu i što je najvažnije posao odmah po završenoj školi, kazao je Ostojić.

Plaćeni izborni program

Nema komentara