Početna Naslovna Gradska luka Herceg Novi: Tek u ponedjeljak, prvi put ove sezone, biće...

Gradska luka Herceg Novi: Tek u ponedjeljak, prvi put ove sezone, biće više brodova

9

„Mršava“ nautička sezona prati Agenciju za gazdovanje Gradskom lukom Herceg Novi. Tek 300 turista dolazi sedmično s turističkim plovilima, a lani u ovo doba i do 2000.

U ponedjeljak se očekuje veći broj plovila, tačnije deset katamarana, što je ugovoreno sa ruskom agencijom „Silavetra“, kaže za Radio Jadran, direktor Agenicje, Božo Ukropina. A ko će biti putnici?

– Mogu biti Njemci, Španci, Rusi, koji su iznajmili plovila. Obilaze Jadran i svraćaju kod nas, na dan. Trebalo je da ih dođe 6, doći će ih 10. Što se nas tiče, da dođe 20, bilo bi lijepo. Oni su od 12.5 do 14 metara dužine, katamarani, široki brodovi. Biće oko 150 gostiju – ističe Ukropina.

Vez za brodove dužine 12 m košta 50 eura, a za katamarane, 50 odsto skuplje, jer zauzimaju 2 mjesta širinom. Početkom oktobra se očekuje takođe 11 katamarana.

Gotovo da je zanemarljiv broj od 20-tak plovila koji su „obilježili“ do sada ljeto.

Povremeno, sa po 30 do 50 turista uplovljavaju tri izletnička broda, barkasa „Anita“ i brod „Lipovac“, kao i barkasa „Pajo“, sa gostima iz Tivta, Budve i Bara. Iznajmljen jedrenjak, turski gulet, koji je u čarteru za visoko platežne goste, uplovio je do sada samo dva puta, ranijih godina po tri puta sedmično.

Turisti obiđu za dva-tri sata Stari grad, Forte Mare, eventualno Kanli kulu. Rijetko svrate u neki lokal na osvježenje ili kupe suvenir.

Stepenište 28. oktobra, koje vodi od Škvera do centra grada, kojim se prošle godine jedva prolazilo od turista-  izletnika sa brodova, prazno je. Ne rade ni svi štandovi sa suvenirima duž njega.

Da se primjetiti i da putnici s brodova ne nose uvijek zaštitne maske. Jutros sa „Anitom“ u grupi iz Poljske niko nije imao masku, za razliku od Njemaca, koji su strogo poštovali preporuke.

9 Komentari

 1. Naravno, doći će u luku, ako vam luku ustupe vlasnici turističkih brodova, koji gazduju lukom zadnjih godina, iako za to veoma oskudno i rijetko plaćaju naknadu. A kada tužilaštvo i Katnić uđu u opštinske firme, pa i u Gradsku luku, moraće u ZIKS-u da prave još jedan paviljon. Toliko novljani o poštenoj opoziciji, koja ima vlast na lokalnom nivou.

  10
  10
  • Nije postena opozicija, ne treba imat mnogo u glavu pa znati da NEMA RAZLIKE izmedju Dps-a i opozocije, ista fela, samo zatupljeni narod ne uvidja to, njima je svima ljepo, i jednima i drugima, a ovako javno malo svadja i pljuvanja, jer cak su i Rimljani znali, toliko godina unazad, za ovake kao nas narod, LEBA i IGARA, i nemas frke dok si ziv..

   A akonto tvog komentara, moj dobri, nije ni DPS cvjecka, veci paviljon treba za DPS cisto da znas…

 2. Njima je potpuno isto sa koronom ili bez,nemojte se ljutiti niste i za nautiku ,pođite malo visočije – ne možete zapošljavati ljude zato što pripadaju određenoj partiji,osobito ne u nautičkom turizmu-jer efekat imate odmah

  22
  4
 3. Kad se postavi pravi covjek na pravo mjesto,to je jedan vrsni nauticar i ekonomista,moze li neko da mi kaze podatak koliko je zaposlenih u opstini i opstinskim preduzecima bilo 2016 a koliko ih ima danas?

  25
  3
  • U opstini bez javnih preduzeca ,sa javnim ustanovama i vatrogascima od 2008 do 2014 nije prelazilo 230 zaposlenih , da bi 2015-2016 preslo broj od 300 .

   3
   1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code