Početna Društvo Gradska luka u Herceg Novom još nema ugovor o koncesiji

Gradska luka u Herceg Novom još nema ugovor o koncesiji

3

Ozbiljan problem grada pod Orjenom, sa dugogodišnjom pomorskom tradicijom, ekspanzijom nautičkog turizma, jeste što nema svoju komunalnu luku. Tačnije nema dovoljno vezova za plovila stanovnika Herceg Novog.

Program rada Agencije za gazdovanje Gradskom lukom za ovu godinu ne daje rješenja, primjetio je to šef odborničkog kluba DPS-a dr Zoran Kovačević u raspravi povodom tog dokumenta i Izvještaja o poslovanju Agencije za prošlu godinu.

Agencija upravlja samo mulom, ne i lukom. Za to je najmanje kriv direktor, a više okolnosti u kojima se lokalna uprava slabo snalazi godinama, primjećuje on. Zakonom o lukama su predviđene komunalne luke u nadležnosti Morskog doba, ali se njima obezbjeđuju komunalni vezovi za građane. Za razliku od Tivta, gdje je 370 komunalnih vezova, Herceg Novi ima samo 25 i još nije iskoristio zakonsku mogućnost da pripremi koncesioni akt, kaže dr Kovačević.

S razvojem nautičkog turizma povećavaju se i cijene vezova, pa i u komunalnim lukama, lučicama i mandraćima. Čak se mogu vdijeti oglasi o prodaji plovila sa vezom. Koliko je to legalno, pita dr Kovačević. Problem hercegnovske Agencije je što je akvatorijum Luke u mješovotom vlasništvu. Postavlja se pitanje osguranja, ekologije, te šta bi bilo kad bi se otkačilo neko plovilo i oštetilo drugo na vezu u akvatorijumu kojim upravlja drugi?

Zato je neophodno odrediti upravljanje cijelim akvatorijumom Luke Škver i drugih komunalnih luka, lučiča i mandaraća prema Igalu i Njivcicama, ističe Kovačević. Jer, sve je više plovila i potrebe građana za vezovima sa prihvatljivijim cijenama.

– Posljednjih devet godina Agencija gazduje samo pristaništem-mulom. Bez validnog ugovora sa Morskikm dobrom ne možete ničim gospodarati. Odlazio sam četiri puta u Budvu i korektno razgovarao sa predstavicima morskog dobra. U međuvremenu je usvojen Zakon o lukama. Načelno smo dogovorili da preuzmemo akvatorijum na godinu-dvije dok se u potpunosti ne primjeni Zakon – kaže direktor Agencije Božo Ukropina.

Sada u Gradskoj luci, pored Agencije, postoji ugostiteljski objekat koji je dugoročno izdat privatnom licu, benzinska pumpa, koja je ekološki i bezbjednosnosni rizik. Dva puta su gorjeli pumpa i motor glisera… Sa 70 vezova akvatorijumom gospodari  JK Jugole Grakalić …

Direktor Agencije objašnjava da bi kratkoročnim ugovorom o zakupu akvataorijuma postavljali pontone i lukobrane za vezove za domaće stanovništvo. Morsko dobro je promijenilo cijene, pa za za barku od 7 m godišnje cijena može ići i do 400 eura. U Dubrovniku je 210 eura. Za ovu godinu riješen je prostor za zaposlene, a do kraja godine će konačno biti napravljen i sanitarni čvor. Ukropina se nada dobroj sezoni.

3 Komentari

  1. Prije mjesec dana je rekao da ce sanitarni cvor biti gotov za sezonu,da ce Vodovod to finansirati…danas druga prica…ko odje koga farba…strasno…

    7
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code