GRADSKA MUZIKA HERCEG NOVI: KAKO OPSTATI?

GRADSKA MUZIKA HERCEG NOVI: KAKO OPSTATI?

300
0
Podijeli

gradska muzika hn dan opstineKad je Gradska muzika Herceg Novi prije dvije godine obnovljena i ponovo, kako se trada mislilo, stala na čvrste temelje, svi su bili zadovoljni.
Prašina sa instrumenta je oduvana, osvjetljene su prostorije, plaćanjem duga za struju, nađeno rješenje za kapelnika bez koga su bili u čovjeku koji je taj posao već obavljao u Mjesnoj muzici Đenovići. Prostorije su okrečene i očišćenje, muzičari su se okupljali. Pozvani su i novi članovi da se priključe, a, kupljeni su i novi instrumenti, čak 11. Sve je djelovalo da će priča stara 126 godina biti nastavljena na ponos gradu i novskoj tradiciji. gradska muzika zastava Međutim, Ljiljana Porobić koja je skoro 40 godina u Gradskoj muzici vodeći mažortke, tvrdi da je sve daleko od idile.
– Za godinu imali smo samo jedan nastup i to 2012. za 28. oktobar Dan opštine, kad smo odsvirali dva marša koja znamo da odsviramo i sa dvije probe – kaže ogorčeno Porobićka. Lani Gradska muzika nije nastupila ni na Prazniku Mimoze, a ove je, kaže Porobićka, ansambl bio samo dekoracija.
– Mažoretke su nastupale, ali tek nakon moje intervencije. Nakon saznanja da je predsjednik Miodrag Bajković smatrao da nisu spremne uložila sam napor da dokažem suprotno. Tokom čitavog ovogodišnjeg praznika one su bile, kao što to i jesu, zaštitini znak “mimoze”. Ali sve bez ikakve naknade, za razliku od drugih, koji su svoje honorare uzeli uredno – priča nam Porobićka.
Ona posebno ukazuje na apsurdnu stvar u preocesu obnove rada Gradske muzike Herceg Novi.
– Umjesto da se Upravni odbor pobrine za bitnije probleme koji su se nagomilavali, prvo što su uradili, bila je promjena boje zastave?! Bila je tamno plava sada je svijetlo plava, a to niti je kome bilo važno, niti je ko na to obraćao pažnju, ali eto oni su smatali da od toga treba krenuti.
Muzičare, po riječima Porobićke, niko ništa nije obavještavao, ni o izmjenama u adminsitraciji Gradske muzike, niti o pitanjima vezanim za njihove probleme. Kupljeni su instrumeniti, to jeste tačno, ali sada imaju višak, jer jedan još niko nije preuzeo. – Članske karte su djeljene bez ikavog smisla i reda na novogodišnjoj zabavi 2012 godine. Ko je tada dobio člansku kartu, ni danas se ne zna, ali je svejedno, jer ona važi godinu. Tako ispada da u ovoj 2013. niko i nije član Gradske muzike – objašnjava samo neke od paradoksa koji prate ovu NVO sa najdužom tradicijom u Herceg Novom. Za nju je najveći paradoks što je tek prije 8 dana raspisan konkurs za kapelnika.
– Nakon 14 mjeseci otkako je Aleksandar Mandić, obavljao ovu funkciju na predlog lokalne samouprave, tek sada su raspisali konkurs koji je najvjerovatnije samo pro-forme, jer će Mandić ostati na tom mjestu – smatra ona. Ko ga je plaćao svo ovo vrijeme, ja ne znam, ali verovatno da je opština, jer Gradska muzika nema nikakve prihode.
konkurs za GMKonkurs ističe danas, a uslov za kapelnika je SSS uz naznaku da prednost imaju kandidati sa muzičkim obrazovanjem, posebno dirigovanjem. Mandić ima zvršenu srednju Građevinsku i dugogodišnji je kapelnik u đenovičkoj Mjesnoj muzici, tvrdi Porobićka.
Gradska muzika, koja je nakon obnavljanja registrovana kao NVO, stara je 126 godina, jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada uz mažoretke i bilo je velikih planova.
Sporazumi o saradnji sa ustanovama iz oblasti kulture i turizma – opštinom, Turističkom organizacijom, Herceg-festom, kao i forimiranje hercegnovskog Big bend orkestra sa solo i horskim pjevanjem.
Hercegnovska Gradska muzika je jedna od najstarijih na Balkanu. Osnovana je 1886. godine pod nazivom “Građanska ercegnovska muzika”. U Ljubljani 1922. godine, na takmičenju 28 muzika, među kojima su bili ansambli iz Čehoslovačke, Poljske, Bugarske, hercegnovska je zauzela prvo mjesto. Događaj od posebog značaja se zbio 1964. godine, kada su na koncertu Gradskom muzikom dirigovala tri dirigenta iz tri generacije: Ivan Bagatella (84 godine), Ivan Ciber i najmlađi Abid Kusturica, student muzike. Oktobarsku nagradu grada, Gradska muzika je dobila 1968. godine.
Da li je sve ovo dovoljno da se konačno ozbiljno i odgovorno neko lati posla, koga očigledno ima dosta, da bi Gradska muzika ponovo predstvljala simbol i ponos Herceg Novog?Gradska muzika HN

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code