Gradska muzika Herceg Novi: U susret jubileju 130 godina od osnivanja

Gradska muzika Herceg Novi: U susret jubileju 130 godina od osnivanja

2596
8
Podijeli

gradska muzika hn nastupi 3
Foto: Milan Dobrilović

Veliki jubilej, 130 godina postojanja, Gradska muzika Herceg Novi proslaviće  trodnevnom manifestacijom, 16, 17.  i 18. septembra. Nastupiće kako Gradske muzike i klape iz Crne Gore, tako i  ansambli iz regiona, najavila je za Radio Jadran predsjednica Upravnog odbora i kapelnica Gradske muzike, Valentina Kulinović. Program manifestacije biće izuzetno bogat događajima, još je u izradi, a detalje će otkriti u toku sljedeće sedmice.
Valentina Kulinović je druga kapelnica u istoriji Gradske muzike Herceg Novi. U februaru ove godine preuzela je dirigentsku palicu od Ivane Petković, a u maju od Miodraga Bajkovića i mjesto predsjednika društva. Nova kapelnica pohvaljuje rad prethodnice, koja je, kako kaže, zaslužna za renesansu Gradske muzike:

gradska muzika hn nastupi 4
Foto: Milan Dobrilović

– Kada je Ivana bila kapelnica napravljeni su veliki koraci i Muzika je dovedena na pristojan nivo, da može da se izvodi u svakom trenutku defile, da prosto uvijek možemo odgovoriti zadacima koje od nas traže Opština, Turistička organizacija i tako dalje – istakla je Kulinović.
Od osnivanja, Gradska muzika je u posljednjih nekoliko godina doživjela najteži period. Skoro 10-godišnja pauza prekinuta je u oktobru 2013. godine, donošenjem novog Statuta društva.
Deficit instrumenata i inventara, kao i loše prostorije za rad, na šta umnogome utiče nedostatak finansija, natjerali su upravu da putem donatorske akcije prikupljanja sredstava potraži način da ovo društvo, sa najdužom tradicijom u Herceg Novom, održi “u životu”. Kulinovć je kazala da se od tada finansijska situacija malo popravila.

Picerija i restoran

– Da bismo postigli sadašnju finansijsku stabilnost organizovali smo brojne donatorkse aktivnosti. Priređivali smo brojne  donatorske večeri, na kojima smo uspjeli da sakupimo novac. Uspjeli smo da kupimo neke nove instrumente, neke da servisiramo. Sašivene su nove ljetnje i zimske uniforme.

images_slike_foto_prica_gradska_muzika_djir_gradska_muzika_djir1Kulinovć je istakla da su Opština i lokalna Turistička organizacija finansirali izradu novih uniformi. U toku je izrada uniformi u crvenoj boji, a bijela varijanta ljetnje uniforme, koju su djeca Gradske muzike već nosila, obezbjeđena je sredstvima Društva. Kada je riječ o doniranim instrumentima, Gradska muzika je u maju od Gradske muzike Stolac dobila donaciju dvije horne i jednu trubu, a novi saksofon donirala je članica Gradske muzike, Željka Ivičević.
Otkada je na mjestu kapelnice, Valentina Kulinović nastoji da dovede što više djece u Gradsku muziku. U tome je, kaže, uspjela, pa Društvo danas broji 14 mališana uzrasta od 9 do 14 godina.
– Gotovo sva djeca sa nama već su u toku ovog ljeta išla u defilee. Svega možda njih četvoro nije još imalo ni jedan javni nastup, ali sa njima vrijedno vježbamo svake sedmice po dva puta u prijepodnevnim časovima i nadam se da će uskoro i oni sa nama zasvirati, barem za Praznik mimoze.
Pored proslave jubileja, Gradska muzika imaće još nekoliko defilea i nastupa u organizaciji Mjesnih zajednica, na otvaranju Balkanskog prvenstva u džudou u Sportskoj sali u Igalu, ali i nastup u Stocu zakazan za 10. septembar, na međunarodnom festivalu FEMUS.
U toku prošle godine Gradska muzika Herceg Novi snimila je prvi CD na kojem se mogu čuti, pored uobičajenih kompozicija  i neke nove. U toku je i štampanje monografije Gradske muzike, čija je autorka etnološkinja, Marija Crnić. Biće objavljena do 28. oktobra, Dana Opštine Herceg Novi, najavljuje Kulinović.
images_slike_dogadjaji_2014_kultura_gradska_muzika1Prostorije Gradske muzike su u ulici Luke Matkovića na Karači, krase ih mnoštvo pehara, plaketa, diploma i zahvalnica, dobijenih na raznim takmičenjima i manifestacijama. Najznačajnije su: Zimske Olimpijske igre u Sarajevu, Vinkovačke jeseni, nagrada tjednika Arena za najbolji nastup, polazak štafete iz Mostara, tri nagrade Kulturno prosvjetnog saveza Crne Gore, zatim zahvalnice Turističkih društava Sanski most, Dubrovnik, Sarajevo, Turističkog saveza Boke Kotorske, kao i povelje Turističkog saveza Crne Gore, Turističkog saveza Jugoslavije, zahvalnice o saradnji sa Gradskim muzikama Kotor, Tivat, Đenovići, Budva, Cavtat, Stolac, Bjeljina, Goražde i mnogim brugim gradivoma nekadašnje Jugoslavije…

Gradska muzika Herceg Novi osnovana je 1886. godine. Odlikovana je ukazom Josipa Broza Tita, 1971. godine, kao i ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima, a dobitnik je i dvije Oktobarske nagrade Herceg Novog 1968. i 1986. godine. Neodvojiv je dio Praznika Mimoze, vezana je za osnivanje prvih mažoretki Jugoistočne Evrope. Od februara 1972. godine orkestar i mažoretke imaju jednoobrazne uniforme. Bleh ansambl je proputovao  bivšu Jugoslaviju i mnoge zemlje Evrope, gdje su članovi  primljeni kao dragi gosti, donoseći  domaćinima mirise i melodije Boke i Herceg Novog.

8 Komentari

 1. Gradska muzika i mazoretke Herceg Novog su nekad bili brend.
  Svojom pojavom i nastupom su doprinosili exkluzivitetu svake manifestacije na lokalnom, republickom, drzavnom, evropskom i svjetskom nivou (sajam turizma u Berlinu krajem osamdesetih, otvaranje i zatvaranje zimske olimpijade u Sarajevu, da ne pominjemo sad jos jako puno toga)
  Na kom su nivou danas? Razloga ima puno od vise sile pa nadalje.
  Zelim im od srca da budu opet kao sto su bili i jos vise od toga.
  Cestitke za jubilej
  0  0
 2. Ko god uspije 100 godina postojati zaslužuje poštovanje,a što reče freskeca malo je i familja toliko starih,a neraspalih.Zato- tišina.Ko ne zna neka makar ćuti,možda nekad shvati kako je teško opstajati kroz razna vremena.
  0  0
 3. A molim vas sve batalite se vise glupavih i zajedljivih pitanja.Ni familija vam ne postoji 130 godina.Cestitam nasoj muzici i svima koji su ikada svirali u njoj i time dali doprinos imidzu grada i Boke za sve ove duge i teske godine.SRECAN JUBILEJ.
  0  0

Ostavite komentar

*

code