Početna Društvo Gradska preduzeća spremaju se za turiste, a oni već stižu

Gradska preduzeća spremaju se za turiste, a oni već stižu

19

Sezona je nekada je u Herceg Novom počinjala od Uskrsa, ili 1. maja. Tako je već od aprila bivših sedam hotela “Boke” otvaralo vrata i dočekivalo Njemce, Engleze, Holanđane… Doduše i danas su veća hotelska zdanja, od Bijele do Njivica, kao i Institut Igalo već primili goste, a u Gradskoj luci je otvorena i nautička sezona.

Ipak, u ovom, kao i u  drugim primorskim gradovima, uveliko se još priča o pripremama za sezonu. Tu važnu temu, sa još preko 50 tačaka dnevnog reda odbornici hercegnovske Skupštine ostavili su da razmotre 8. maja.

Picerija i restoran

Program mjera i aktivnosti za pripremu turističke sezone 2019. godine baziran je na aktivnostima u oblasti komunalne infrastrukture, promotivno-marketinškoj djelatnosti i ostalim segmentima ponude, a sačinjen je na osnovu podataka dobijenih od nosilaca ovih aktivnosti.

Da li će ono što je obuhvaćeno ovim dokumentom stići do 1. jula, kada počinje glavna sezona, jer očigledno u predsezoni dosta planiranog nije realizovano?

Kolektor, voda, kanalizacija…  

Prioritetni zadatak preduzeća Vodovod i kanalizacija tokom sezone biće stabilnost vodosnabdijevanja, zbog čega je pojačano tekuće održavanje objekata rezervoara, kao i zamjena zastarjelih cjevovoda. Za sistem kanalizacije tokom maja i juna planirano je popisivanje svih septičkih jama na području opštine i na osnovu tog popisa organizovanje sistema pražnjenja.

Od kapitalnih investicija tu je rekonstrukcija dijela kanalizacione mreže na Šetalištu Pet Danica, od restorana Galeb do Milašinovića plaže. Potrebno je izvršiti prespajanja sa starog na novi kolektor i opremanje nove pumpne stanice “Milašinović”. Opština Herceg Novi finansiraće radove i voditi projekat. Nije jasno samo da li ovo znači i ponovno prekopavanje nakon dugotrajne i skupe reonstrukcije i popločavanja ovog dijela Šetališta.

Društvo za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastre za predstojeću turističku sezonu planira završetak izgradnje kanalizacionog kolektora i rekonstrukciju vodovodne mreže. Preostali dio sredstava iz kreditnog zaduženja je 500.000 € od ugovorene cijene. Biće raspisani manji tenderi i odabran novi izvođač radova za završetak prioritetnih mjera na Postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, kako bi ovo postrojenje bilo funkcionalno u turističkoj sezoni. Planirana su dva tendera od po 100 000 €.

 “Čistoća” obnavlja vozni park

Među prioritetnim zadacima i aktivnostima preduzeća Čistoća nalazi se tenderska procedura za nabavku specijalnih vozila za odvoz otpada, odnosno za odvoz polupodzemnih kontejnera, za kontejnere 5-7 m³, putničko vozilo, kao i kamion kiper, ukupne vrijednosti oko 243.000 €.

Komunalno-stambeno završava dva stepeništa

Preduzeće Komunalno-stambeno već intezivno sprovodi plan priprema, odnosno sanira postojeće saobraćajnice, ažurura saobraćajnu signalizaciju, sanira odvode za atmosferske padavine.

Do sada je završena rekonstrukcija stepeništa Jova Dabovića, vrijedna 30 hiljada eura, a na redu su Stepenište Danice Tomašević koje će koštati 100 hiljada i Marka Vojnovića, čija je vrijednost sanacije 120 hiljada eura. Oba projekta bi trebalo da budu završena tokom juna.

Sanacija ovih stepenšta spadaju i u zadatke Agencije za izgradnju i razvoj, u čijim planovima je i izgradnja dva trotoara Zelenika-Kumbor i Bijela-Sv. Neđelja.

Parking servis uvodi novu zonu, nabavlja automate za plaćanje

Planom privremenih objekata predviđeno je iscrtavanje tri nova parking prostora – na Savini, Toploj i u Meljinama. Na Savini je obuhvaćena Ulica Prve bokeške brigade, gdje se ljeti stvaraju velike gužve. Planirana sredstva su oko 15.000 €.

Da bi se podigao nivo kvaliteta usluga planirana je nabavka pankomata (15.000 €), uvođenje android aplikacije i plave zone u gradu. Automati će biti postavljeni kod Tonsatija, u centru grada-kod Atlas banke, na Dubravi i u Igalu. Ovim će se olakšati način plaćanja, posebno stranim državljanima.

Uvođenje android aplikacije omogućiće lakše nalaženje slobodnog parking mjesta i plaćanje putem platne kartice. Zarad rasterećenja mirujućeg saobraćaja u strogom centru grada, planirano je uvođenje plave zone. U crvenoj zoni, centar grada, maksimalno zadržavanje bi bilo dva sata. Od centra ka periferiji bi bila plava zona, a treća zona bi bila žuta zona.

Prije početka sezone planirano je i obnavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, a predviđena su sredstva u iznosu od 3.500 €.

19 Komentari

 1. Zbog čega semafori maltretiraju narod na ovoj nesrećnoj dionici kod benzinske pumpe u Igalu i onda kada NEMA RADOVA ?? Obadvije trake su istom -makadamskom stanju. Zbog čega je potreban semafor ? Neviđeni bezobrazluk !

 2. Kada ce se poceti sa uklanjanjem motora od klima uredjaja sa fasada?
  To je ruglo ,znaju li vlasnici da se motori ili kako narod zove to klime mogu postaviti i 30 metara od kuce ako treba..ili ispod krova ,,majstorima je najlakse da ih kace po fasadi direktnom konekcijom da nebi trosili bakarne cijevi ..i kablove..ali bilo kako opstina mora da pocne sa naredbom o uklanjanju sa fasada ..obicno kada su zgrade u pitanju klime su ili u podrumima ili na krovu a moze i u basti na jednom mjestu..tako da grad lici na nesto..

  5
  1
 3. Apel gradskim vlastima da utiču na izođače da se ubrzaju ovi radovi na magistrali u Igalu. Na rubu smo živaca, vοžnja je pravi horor, kako za vozače tako i za automobile.. Prvi jun je daleko, a kako stvari stoje i taj rok je probijen ako se ne angažuje veći tim radnika.

 4. Strucnjaci iz Opstine sta je sa rasvjetom u Igalo od Mjesne Zajednice do Galeba a prisjetimo kako je nas presjednik sa Konjevicem i Djurovickom otvori uz kamere Novi Tv i Djakovica novinara, e tako vam je svaka rabota.

  21
  1
 5. Juče u centru Cavtata sat parkunga 50 centi.Nisam mogao da vijerujem pa sam se raspitao.Kažu da je to doprinos boljioj predsezoni.
  Pun turista i čistoća, bez komentar.

  45
  2
 6. Mogu li bar da pokose drace pored magistrale da turusti ne gledaju blam. Imaju li ovi iz Komunalnog oči i što veli Mića to je njegov kadar.

  38
  1
   • Moja ako sam Predsjednik Opštine a odvodni neće. Moja je u da se bunim protiv bilo koje uzurpacije morske obale ako odgovorni neće, da se bunim protiv loših privatizacija, prijavim odgovorne za Kolektor. ..Led rasvjetu. ..ili treba da ćutim. Za to nisu glasali građani.

    21
   • anonimus”#n potpuno je nebitno čija je obaveza,ovo je naš grad,ja često kupim papire i kese a nije moja obaveza,ali je moj grad koji hoću da bude lijep i čist

    21
  • Bolje su i drače pored magistrale nego goli kamen i spržena zemlja sa gomilom smeća!
   Od Autobuske uz magistralu prema Topli su sve same drače. Da ih neko pokosi bilo bi kao na Golom otoku…

   9
   1
 7. Samo ste gospodo zaboravili od galeba do krusa kanalizaciju je uradila bivsa vlast to jest vodovod , i mi koji zivimo dolje mozemo iz punih usta da kazemo da niko brze i bolje nije nesto tako odradio ! TAKODJE ZELIM DA POSJETIM GRADJANE NA VRIJEME KADA SMO IMALI VODU SAMO 4 SATA DNEVNO I DOLASKOM BIVSE VLASTI IMALI SMO REDOVNO VODOSNADBJEVANJE !! ovo sam namjerno napisao velikim slovima jer brzo zaboravljamo dobro ucinjeno !!!

  27
  4
 8. Molim vas vodite racuna oko rekontrukcije stepenista, bolje da se radi 2 godine kvalitetno nego da zavrsite u mejsec dana, samo da bi pokazali kako ste nesto uradili. Stepinste kod TOHN ispod autobuske nimalo dobro nije.
  Ipak smo grad koji je poznat po stepicama, zato im posvetite paznju.

  30
  • Za Kalalongu se mora upotrebiti isti rusticni kamen kao na Belavisti ili kod sv. Jeronima. Upotreba bilo kojih drugih kamenih ploca bice nagrdjivanje Starog grada i bacene pare. Istovremeno treba ukloniti i klima uredjaje sa fasada koje gledaju na Kalalongu.
   PS A da li su predvidjene i one dvije ulicice kod ex Doma Armije i muzicke skole?

   21
   1
 9. Imam čudan osjećaj da nas ova vlast u opštini lagano zaj…va. Vaš maksimalni domet je crtanje već uređenih parking mjesta.Dajte nam ,mi ćemo svojeručnu uraditi trotoar od 100m od ZL do Kumbora ,o kome pričate kao da je autoput. Sada vidimo da ni kolektor neće proraditi-,po prvi put u Igalu smrdi kanalizacija. Narode ajde da probamo kako će biti da niko ne vlada od političara gradom,ja mislim neće ni biti razlike !

  27
  2
 10. Bravo za parking servis,realizovaćete to 2020.
  Ali bez brige,i dalje će te biti na vlasti jer su vam glasači odušvljeni Cecinim koncertom i vjerskim procesijama po gradu,a ne kvalitetom organizacije komunalnog reda u gradu 365 dana u godini.

  34
  8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code