GRADSKI MUZEJ I GALERIJA JBB: RADMILA U KLIN, NATAŠA U PLOČU

GRADSKI MUZEJ I GALERIJA JBB: RADMILA U KLIN, NATAŠA U PLOČU

323
0
Podijeli

muzej hn1Situacija u JU „Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” se ne smiruje. U v.d. statusu direktorke promovišu se dosdašnja Radmila Ćapin i novopostvaljena Nataša Tatalović.
Posljednjim dopisom Ministarstva kulture upućeno predsjednici SO Herceg Novi naloženo je da se hitno isprave povrede Zakona vezane za sastav Savjeta ove ustanove i imenuje drugi direktor, kao i da proslijede povratnu informaciju o otklonjenim nezakonitostima.
– Pritisak je i dalje na nama, jer se pokušavaju odraditi nezakonite stvari – kaže za Radio Jadran v.d. direktorka, Radmila Ćapin. muzej hn2Ona tvrdi da u čitavoj priči oko imenovanja nove v.d. direktorke Nataše Tatalović, nema nikakve politike.
– Radi se samo o zakonskom i institucionlanom okviru, o primjeni novih zakona, te da se lokalni vlastodržci moraju pomiriti sa tim da su izglasani neki novi zakoni i da se mora po njima postupati. Da bi se ovakvo stanje prevazišlo valja načiniti 4 osnovna koraka, definisana dopisom Ministrarstva kulture: zakonito obrazovanje Savjeta Javne ustanove kulture, donošenje Statuta, upis u registar Privrednog suda i na kraju izbor organa rukovođenja u skladu sa zkonom, što ustavri znači konkurs – objasnila je Radmila Ćapin.
Ona je saznala za izradu novog Statuta i novog pečata, ali je o tome niko zvanično ne obavještava, “a to je već krivično djelo, jer nova ustanova nije registrovana, pa nisu ni mogli da donesu Statut”, kaže ona.
muzej hn3Zato je i obavjestila medije 24. jula da su Vladimir Žutković, Stevo Cvijetković i Nataša Tatalović bili sami u službenim kancelarijama ove JU.
– Nakon toga smo zatekli polomljenu bravu na depou umjetničke zbirke, a zbog svega toga predate su Osnovnom i Upravnom sudu krivične prijave. Ako nismo u anarhiji, ako postoji pravna država, onda je ovdje sve zakonski čisto – smatra Ćapinka.
Uz sve ove probleme, Radmila Ćapin tvrdi da ipak JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip-Bepo Benković” funkcioniše dosta dobro, ali dosta toga bitnog je i na čekanju, kao što je revizija muzejskog materijala, izrada elaborata za revolarizaciju kulturnih dobara Crne Gore…
muzej hn4– Valja napomenuti da se sve poslovne korespodencije, kao i dogovori sa umjetnicima obavljaju od kuće jer su nam i telefon i internet ukinuti. Posjeta JU je ista kakva je i bila, kao što su i problemi iz 70-tih godina isti i dan danas. Pristup muzeju, zatvoren prilaz sa plaže, kaže Radmila Ćapin.
Za novoimenovanu v.d. direktorku Natašu Tatalović, sve se radi po zakonu. Potvrdila nam je da je umjesto Upravnog odbora formiran Savjet, da se radi na preregistaciji JU, kod Privrednog suda, da je urađen pečat, te da se čeka mišljenje odbornika na septembarskom zasjedanju.
muzej hn5– Primopredaja dužnosti još nije obavljena, jer je u toku formiranje komisije za popis, tako da sa sigurnošću ne mogu potvrditi i kada će to biti. Izglasana sam na Skupštini opštine kao v.d. direktorica, i to je izašlo u Službenom listu – rekla je ona i dodala da će kad dođe i do primopredaje raspisati konkurs za direktora.
Podsjećamo da je imenovanje nove uprave u JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković” obavljeno mimo Zakona o kulturi, što je potvrdila i inspekcija Ministarstva kulture. Opština kao osnivač ima odgvornost i obavezu da sve ispravi, ali skupštinska većina „kroji” kadrovsku politiku po svom interesu.muzej hn6muzej hn7muzej hn8

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code