Početna Društvo GRADSKI SAT OPET ZASTAJKUJE

GRADSKI SAT OPET ZASTAJKUJE

0

sat_kula_2Kratki ispad struje oko tri ure iza ponoći opet je zaustavio na 20-tak minuta srce gradskog sata, na hercegnovskoj Tori.

Novljanin i veliki entuzijasta Miodrag Gabo Golubin, koji svakodnevno brine o satu,  pokrenuo je “naštelio” sat  ručno. No i bez toga treba hitno promijeniti bateriju satnog mehanizma. Golubin kaže da su baterije poručene i trebalo bi ih ugraditi ove sedmice. Nedavno je zamjenjena sajla, pa se ponovo oglašava i zvono na Tori – jedanput na pet minuta do punog sata i na svaki puni sat – sa onoliko udaraca o zvono koliko je sati.

Prije četiri godine restaurirana  je Tora – Sat kula i  ugrađen je novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli. U Agenciji za izgradnju i razvoj grada, koja je i rukovodila poslovima restauracije Sat kule, ističu da održavanja Sat kule i satnog mehanizma nije sistemski riješeno iako je taj objekat  kao vrijedan spomenik kulture  pod zaštitom.

Sadašnji izgled gornjeg dijela Sat kule potiče iz 1856. godine iz vremena kada je Bokom upravljala Austro Ugarska monarhija. Osmougaona kula je izgrađena na temeljima odbrambenog bedema gdje je u doba turske vladavine, bila zapadna kapija grada. Bedem je obnovljen nakon zemljotresa 1667. godine. O tome svjedoči i natpis: “Ovu jaku kulu podigao je po nalogu sultana Mehmeda 4 Mustafa Aga 1667. godine”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code