GRADSKI SAT OPET ZASTAJKUJE

GRADSKI SAT OPET ZASTAJKUJE

149
0
Podijeli

sat_kula_2Kratki ispad struje oko tri ure iza ponoći opet je zaustavio na 20-tak minuta srce gradskog sata, na hercegnovskoj Tori.

Novljanin i veliki entuzijasta Miodrag Gabo Golubin, koji svakodnevno brine o satu,  pokrenuo je “naštelio” sat  ručno. No i bez toga treba hitno promijeniti bateriju satnog mehanizma. Golubin kaže da su baterije poručene i trebalo bi ih ugraditi ove sedmice. Nedavno je zamjenjena sajla, pa se ponovo oglašava i zvono na Tori – jedanput na pet minuta do punog sata i na svaki puni sat – sa onoliko udaraca o zvono koliko je sati.

Prije četiri godine restaurirana  je Tora – Sat kula i  ugrađen je novi satni mehanizam, a stari je, kao muzejski eksponat, izložen u kuli. U Agenciji za izgradnju i razvoj grada, koja je i rukovodila poslovima restauracije Sat kule, ističu da održavanja Sat kule i satnog mehanizma nije sistemski riješeno iako je taj objekat  kao vrijedan spomenik kulture  pod zaštitom.

Picerija i restoran

Sadašnji izgled gornjeg dijela Sat kule potiče iz 1856. godine iz vremena kada je Bokom upravljala Austro Ugarska monarhija. Osmougaona kula je izgrađena na temeljima odbrambenog bedema gdje je u doba turske vladavine, bila zapadna kapija grada. Bedem je obnovljen nakon zemljotresa 1667. godine. O tome svjedoči i natpis: “Ovu jaku kulu podigao je po nalogu sultana Mehmeda 4 Mustafa Aga 1667. godine”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code