Početna Društvo GRADSKI TRGOVI U BALKANSKIM GRADOVIMA

GRADSKI TRGOVI U BALKANSKIM GRADOVIMA

0

EXPEDITIO logoCentar za održivi prostorni razvoj „Expeditio” iz Kotora protekle dvije godine realizovao je projekat “Oživljavanje gradskih trgova u balkanskim gradovima”. Cilj je bio doprinos oživljavanju gradskih trgova kao održivih javnih mjesta koja njeguju kulturni identitet i promovišu različitost kroz primjenu javnih politika i aktivno učešće zajednice. Kroz tri pilot grada – Tirani, Skoplju i Kotoru, bilo je organizovano istraživanje sa građanima, rekla je za naš radio koordinatorka projekta Sandra Kapetanović.
– Osim toga uključivali smo zainteresovane strane u projekat preko okruglih stolova i fokus grupa. Bila je i organizovana i regionalna radionica sa studentima arhitekture. Svi rezultati koji su proistekli iz tih aktivnosti biće dostavljeni kroz elaborat lokalnoj samoupravi Kotora, kao podloga za dalje aktivnosti i planiranje oko upravljanja gradskih trgova i ostalih javnih prostora”. Gubitak javnih funkcija gradskih protora je bio glavni problem koji se nastojao riješiti projektom. Trgovi su prepoznati kao mjesta koja su tokom istorije bili ključni nosioci svih događanja. Rezultati dvogodišnjeg projekta predstavljeni su u publikaciji koja je objavljena i na zvaničnom sajtu NVO EXPEDITIO, koja je bila i jedan od učesnika projekta. Međutim, za sada još nisu precizirane konkretne aktivnosti koje treba da ožive gradske površine, kaže nam Kapetanovićka.
“Smjernice koje su date u knjizi su opšte smjernice, odnosno zbir međunarodnih praksi koje ukazuju koliko je bitan proces korišćenja javnih površina. Ukazuju na to da je neophodno uključiti građane u taj proces, ali publikacija ne daje konkretne predloge već može poslužiti samo kao “okvir” za neke buduće aktivnosti”.
Završna prezentacija projekta održana je prošle sedmice u Kotoru, u Starom gradu na pjaci ispred crkve Svetog Josipa. Projekat je realizovan uz pomoć “Ko-Plana” i “Polisa”, Univerziteta iz Tirane i “Koalicije za održivi razvoj” iz Skoplja. Donator je bio švajcarski program za kulturu na Zapadnom Balkanu u okviru Programa regionalne saradnje.
Iz “Ekspedicija” za kraj ovog mjeseca najavljuju objavljivanje publikacije koja se već može vidjeti na njihovom sajtu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code