GRAĐEVINSKE DOZVOLE MORAJU BITI USLOVLJENE NAPRAVLJENIM ISPUSTIMA PROTIV POPLAVA

GRAĐEVINSKE DOZVOLE MORAJU BITI USLOVLJENE NAPRAVLJENIM ISPUSTIMA PROTIV POPLAVA

74
0
Podijeli

 

popolava magistaralaIako se ovaj dan znatno razlikuje od posljednjih 24 sata kada je u Herceg Novom palo preko 100 litara kiše po metru kvadratnom, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Sektor za vanredne situacije i civilnu bezbjednost, uputilo je dodatno upozorenje opštinskim timovima za upravljanje u vanrednim situacijama i Službama zaštite i spašavanja, da preduzmu operativne mjere radi zaštite stanovništva i materijalnih dobara na lokalnom nivou, uz angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa.
Takvo upozorenje stiglo je i novskoj službi zaštite i spašavanja. Po riječima načelnika Branka Mitrovića sva JP su spremna za djelovanje u slučaju poplave na teritoriji opštine. – Vatrogasna služba koja je inače na većem stepenu pripravnosti, sada je spemna da se za 5 minuta nađe na licu mjesta u slučaju nekih vremenskih nepogoda. Ako prijete poplave angažovala bi se sve raspoloživa mehanizacija privatnih preduzeća i društava -objasnio je Mitrović.
Najkritičnija mjesta na koja će morati da se više obrati pažnja su: rijeka Sutorina, potok u Servisnoj zoni, Bare na Šištetu, Ljuti i Babin potok, Nemila, Opačica, Jošički potok, kao i Đurički u Kamenraima.
– Kada se izliju iz korita oni mogu napraviti ogromne probleme u novskoj opštini, kao što se i već dešavalo kada se izlila rijeka Sutorina, ili kada je Babin potok poplavio hotel Igalo, a Ljuti 2006. godine nosio i nanio oko 1.000 kubika građevinskog otpada na teniske terene na Toploj-podsjetio je Mitorvić.
Zato po njemu treba raditi preventivno i na vrijeme spriječavati sve moguće krizne situacije. Neophodna je bolja saradnja između službi, ali i pažljivije izdavanje građevinskih dozvola, koje moraju biti uslovljene dobro napravaljenim ispustima, tvrdi naš sagovornik.
Ali, svjedoci smo i proteklih dana u vrijeme velikih padavina da ima propusta, da nisu svi šahtovi očišćeni, da škole, igrališta, saobraćajnice plave. Da li neko ne radi svoj posao kako treba?
Mitrović tvrdi da službe dobro obavljaju svoj posao i da ima 40 vodotokova na teritoriji opštine koji se redovno održavaju, a posbeno u poslijednjih 10 godina. Zato je Herceg Novi u slučaju većih poplava speman da se odupre bez obzira što smo sve više pogođeni rekordnim kišama, ubjeđen je Branko Mitrović.
Inače, Radio Jadran je iz državne Direkcije za saobraćaj dobio informaciju da će magistralni put u Zelenici odmah nakon stabilizovanja vremena biti saniran, kako se više ne bi stvarala jezera od rupa koje se nalaze na ovom dijelu magistarale.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code