Granični prelaz Vitaljina biće potpuno rekonstruisan do 15. aprila

Granični prelaz Vitaljina biće potpuno rekonstruisan do 15. aprila

5
Podijeli

Iako su prvobitno iz resornog Ministarstva Hrvatske najavili da će ovog vikenda, zbog nastavka rekonstrukcije, zatvoriti granični prelaz Vitaljina, između te zemlje i Crne Gore, saobraćaj će biti zatvoren tek sljedećeg ponedjeljka, 24. septembra:

– Granični prelaz Vitaljina biće ponovo zatvoren za promet 24. septembra 2018. godine, u 7 sati. Produženje od sedam dana dato je iz razloga što se očekuje dalje smanjenje prometa nakon 17. septembra 2018 – kazali su Radiju Jadran u Sektoru za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza Ministarstva financija Hrvtaske.

Picerija i restoran

Ove sezone, privremeno je bio otvoren stari crnogorsko-hrvatski prelaz Kobila-Vitaljina, a mirovalo je, nakon šestomjesečnih radova, gradilište novog prelaza na hrvatskoj strani.
Kako nam kažu u hrvatskom Ministarstvu financija, do sada su za novi prelaz „učvršćivali pokos, što je vrlo zahtjevno zbog poroznog tla“:

– Naišlo se već na nekoliko kaverni koje uvijek usporavaju radove, jer ponekada planirana oprema i način izvođenja radova moraju se prilagođavati novim okolnostima – objašnjavaju oni.

U narednom razdoblju, kako dodaju, cijelo područje budućeg graničnog prelaza postaće gradilište, pa saobraćaj neće biti moguć. Učvršćivaće nagib, nasipaće plato i graditi instalacije.
Posao od planiranih 3,3 miliona eura na kraju će premašiti tu cifru:

– Vrijednost radova dobijena je u javnom nadmetanju, ali biće odstupanja od ugovorene cijene zbog navedenih razloga. Planiramo završiti granični prelaz u potpunosti do 15. aprila 2019. godine. Nakon otvaranja, granični prelaz Vitaljina imaće četiri putničke trake s mogućnošću preusmjeravanja prometa – obrazložili su iz hrvatskog Sektora za izgradnju i održavanje graničnih prelaza.

Takođe, biće izgrađeni svi objekti za kvalitetno obavljanje graničnih procedura pregleda putnika i vozila po pravilima Evropske unije na vanjskoj granici EU.

Dobra saradnja graničnih službi obje države

Granični prelaz Kobila-Vitaljina vodi morskim putem, pored Prevlake i mnogi putnici su ga i ovog ljeta zbog atraktivnosti radije koristili nego veći i uređeniji sa po četiri, odnosno pet traka, Debeli brijeg-Karasovići. Na oba je bilo gužvi i kilometraskih kolona, naročito vikendom, mada ne drastičnih kao prošle godine.
Nastavljena je, međutim, veoma profesionalna saradnja graničnih policija Crne Gore i Hrvatske, svjedočili su tokom ljeta službenici granične policije našeg MUP-a, a to potvrđuju Radiju Jadran i u Ministarstvu unutarnjih poslova Hrvatske:

– Za vrijeme turističke sezone saradnja je bila iznimno profesionalna i kvalitetna kako na strateškoj, tako i na operativnoj razini. Uoči turističke sezone održani su sastanci na kojima su predstavnici graničnih policija dviju država dogovorili smjernice rada, posebno na području granične kontrole u smislu koordiniranja dnevnih poslova, sve s ciljem izbjegavanja velikih čekanja za prelazak državne granice. Za napomenuti je kako voditelji smjena graničnih prelaza Karasovići-Debeli Brijeg, te Vitaljina-Kobila svakodnevno razmjenjuju informacije o stanju prometa te svim sigurnosno-operativnim pojavama i događajima. Dosadašnja uspješna saradnja predstavlja osnovu za njeno daljnje jačanje i unaprjeđenje zajedničkih mehanizama djelovanja u borbi protiv savremenih sigurnosnih izazova – ističu u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

5 Komentari

  1. Samo se prave granicni prelazi da bi se narod mogo sto efikasnije kontrolisati. Kad ce te napraviti fabriku i zposliti ovu mladost da ne bjezi oreko granice.

    21
    6

Ostavite komentar

*

code