“Granicu carsta” i Vidov vrh savladalo 24-oro rekreativaca

“Granicu carsta” i Vidov vrh savladalo 24-oro rekreativaca

3
Podijeli

Izviđači hercegnovskopg odreda Orjen bili su najbrojniji učesnici šetačke ture “Granica carstva” do Vidovog vrha, visokog 781 m, mjesta poznatog po fantastičnom pogledu, crkvi Lazarici i turbulentnoj istoriji uz granicu.

Oni su u grupi od 24-oro rekreativaca bili ovog vikenda u prilici da čuju niz zanimljivosti o istoriji ovog kraja nakon oslobađanja od turske vlasti. O tome su im pričali Željko Starčević iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, a na samom vrhu arheolozi iz hercegnovske JU Gradski Muzej i Galerija, Radmila i Đorđe Ćapin. Oni su  govorili o rezultatima arheoloških istraživanja ovog lokaliteta i života još od ilirskog razdoblja.

Picerija i restoran

Mjesto je vjerovatno već u toj fazi imalo kultni značaj, što se kasnije prenijelo na hrišćanstvo, tako da sadašnja obnovljena crkva nastavlja kontinuitet Vidovog vrha, kao važne religijske tačke ovog dijela Boke Kotorske. Sa istorijske strane, arheolozi su posebno ukazali na burna dešavanja nakon 1687. godine, kada su Mleci kratkotrajno zauzeli cjelokupno hercegnovsko zaleđe, da bi jedan dio ubrzo sporazumno ponovo prepustili Turcima, kako bi ih, kako su kazali, novoformirani uski pojas do mora razdvajao od ljutog protivnika: Dubrovačke Republike.

– Na taj način je, diplomatskim nadmudrivanjem nova granica (Grimanijeva linija) podijelila sela hercegnovskog zaleđa, prije svega Mokrine, čiji je zapadni dio ostao u turskom carstvu, a istočni u mletačkoj Boki, kasnije dijelu austrougarskog carstva – ispričali su učesnicima šetačke ture novski arheolozi.

Uspon do Vidovog vrha, izveden u organizaciji planinarskog kluba „Subra“, odakle su željeli i da ukažu na mogućnost uvođenja ove destinacije u programe posvećene aktivnom i vjerskom turizmu, koji su prepoznati kao važni razvojni potencijal Boke Kotorske.

– Vidov vrh sa širim okruženjem ima sve preduslove da i na ovom polju izraste u nezaobilazno odredište. „Kraj na granici“ danas se može podičiti kulturnim pejzažem, starim više vjekova, ali isto tako i obiljem istorijskih događaja – ustanaka, bitaka, nastajanjem čudnih granica, gradnjom puteva i crkava. Za ovu priliku, ljubaznošću Nikše Gojkovića, crkvena vrata su bila otvorena, a zajednička je želja da u budućnosti tako bude u što je moguće više dana u godini – navode iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.

Šetačka tura „Granicom carstava“- uspon na Vidov vrh, četvrti je događaj iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” I paraglajding klub “Adriafly”.

Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

3 Komentari

  1. Trebalo bi nekad onako radi reda pomenut i obnovitelja hrama.Sta god ko mislio o Dusanu Radovicu on je jedan dio novca koji je imao ulozio u obnovu hrama.Dali je on to uradio da bi oprao savjest ili cista srca to ne znamo to je ipak intimna stvar.Politika je jedno,a ovo drugo.Svi imamo zasluga pa tako i on nisam bio podrzavalac njegovih odluka,ali treba govoriti istinu.Istina je da je i Niksa dobar covjek i domacin.

  2. Izvinite me ako smetam, ali zar nije realnije da izvidjači idu u obilazak Orijenskog masiva dok nema snijega, a na Vidov Vrh se može izaći kad snjegovi okuju Orjen? U dodatku hoću da pošaljem čestitke organizatoru i izvodjačima na betoniranju gornjeg djela kolskog puta ka Vidovom Vrhu i moja podrška njima da istraju sa betoniranjem makar do Grdnog Dola.

    7
    19

Ostavite komentar

*

code