„Grazie Herceg Novi“ – poruka italijanskih turista s „kandžom“ na točkovima

„Grazie Herceg Novi“ – poruka italijanskih turista s „kandžom“ na točkovima

48
Podijeli

Hroničan nedostatak parkinga u Herceg Novom i ovog ljeta mnogi su platili kaznom za nepropisno parkiranje, a mnogi i dalje prolaze „lišo“. Parkiraju po trotoarima, tamo gdje ugrabe malo slobodnog prostora, hlada pod palmama, zavučenim djelovima grada…

Ipak, kada se stranom državljaninu desi da parkira tamo gdje parkiraju svi, a samo on bude primjećen i kažnjen nije dobra poruka nadležnima.

Picerija i restoran

Italijanska porodica s prijateljima došla je na ljetovanje u Herceg Novi, gdje imaju i rodbinu. Lijep je grad, ali, kažu, svakog dana im se nešto događa, što baš ne mogu da shvate.

Najveću neprijatnost su doživjeli juče u Meljinama. Tražili su parking, koga nigdje nije bilo, a onda su vidjeli prazno mjesto, između palmi, uz put i trotoar. Tu je, kako nam pričaju i dokumentuju fotografijama, bilo parkirano još 20 auta. Nije bilo znaka zabrane. Kada su se vratili zatekli su blokirane točkove i obavještenje o kazni od 65 eura zbog nepropisnog parkiranja.

– Svakako da onaj ko je napravio prekršaj treba da plati kaznu. Nije problem 65 eura. Ali, kako to da smo samo mi napravili prekršaj i samo mi kažnjeni? Da li nemate dovoljno kandži za sve, ili nadležni ne vide još 20 automobila parkiranih na ovom mjestu. Ne vide ni auta koja su parkirana nedaleko, baš ispod znaka zabrane saobraćaja. Mislim da je, ipak, samo zbog italijanskih tablica i da ovako samo tjerate turiste. Žao mi je, ali tako je – priča nam revoltirani Danilo.

U znak revolta ostavili su dva natpisa na kolima: „Grazie Herceg Novi“ i „Benvenuti Hreceg Novi“

On je dolazio i pred sezonu u Herceg Novi, pa je imao slično iskustvo. Nije vidio znak za zabranu i jednosmjernu ulicu ka Kanli kuli od starog Doma zdravlja, koji samo što je bio postavljen. Krenuo je za kolonom auta, a onda je policija zaustavila kod Kanli kule samo njega…

Kakav odgovor nadležni mogu dati? Nismo pitali. Suvišno je. Trebalo bi samo da shvate da propisi i kazne važe za sve, jednako, a da primjenom ovakve „represije“ samo prema strancima, grad gubi mnogo više od zarađenih 65 eura.

48 Komentari

 1. A sto vi rade albanezi… Ne treba tu mnogo pameti… sistem evidentiranja prekrsaja, slikas pa u bazu podataka sacuvas sliku i napravis prekrsajni nalog… na izlasku iz drzave se ocita saobracajna zajedno sa pasosem i sve se lijepo naplati. I sve redom, ni po babu ni po stricevima. Naravno, prvo obezbjedi uslove za parking pa se onda nadji mudar da kacis kandzu i tsl…

  4
  1
 2. Ne znam štose diže ovolika frka, u Italiji se ne bi sigurno parkirali ovako, ali kod nas je sve dozvoljeno. Baš bi mi u Italiji znali i mogli da znamo ko i šta plaća. Svako ide gdje mu odgovara, nisu ni Talijani pretjerano saervilni ni tolerantni.

  10
 3. Interesantno da na ovom portalu nikad nije bilo informacija o gužvama na granici na Sitnici. O bezobraznom čekanju od preko sat vremena. Na prelazu u sred sezone po 2 policajca rade. Slična situacija je jedino u Kongu, Zairu ili Ruandi. Dobrodošli u ‘novi, kad stignete.

 4. Foliranti,jesu li platili boravišnu taksu,6-7 ih spava u kombiju,uriniraju po parkovima i bacaju smeće.
  U Rimu smo za “foru” platili 200 €,samo jer smo stranci,pisalo je parking se plaća od 18h.
  Mi smo došli u 16 i parkirali,vratili se u 18 da platimo i bila je stavljena kandža.
  Morali smo kod sudije,koji je bukvalno rekao,navukli su vas na neznanje.
  Bilo je par auta iz EU i nikome nisu smjeli to da urade.
  Zvali smo naš konzulat,ali naravno oni su bili u šopingu,da potroše onih 4-5 hiljada koliko ih plaćamo.

  15
  3
 5. Voleo bih da vidim da se po Njegosevoj ovako stavljaju kandze ili da pauk nosi vozila.Citavo leto se u okolini kuce Iva Andrica ljudi parkiraju nepropisno i niko ne reaguje…na sve strane su parkirana kola sto na pesackim prelazima sto ljudima ispred kapija.

  20
 6. Pa imaju za šta da se zahvale, jer da im se ovo dogodilo u Italiji, znali bi dobro koliko bi im kazne rebnuli. To što oni žele da spinuju i podignu na viši nivo, to je mačku o rep. Nigdje u svjetu se zelenilo ne smije gaziti, a još manje parkirati među palme. Oni su vjerovatno srećni, jer bi u Italiju svi pošli kod doktora da ih pregleda i da ustanovi da li su normalni kada su se odlučili da parkiraju automobil na neprimjereno mjesto. Nedostatak parkinga nije opravdanje i ako treba auto se po zapadnom svjetu parkira desetinama kilometara daleko i koriste se drugi načini transporta. U Veneciju si srećan kada možeš i na dvadeset kilometara od grada da nađeš parking. U Dubrovniku je slična situacija, tako dragi moji Italijani budite srećni i potašulajte se po ušima.

  45
  19
  • Gojko,jesi glup il se samo pravis?nije problem sto su kaznjeni,i treba da budu,ali zasto samo oni???zasto ne i ostali tu parkirani?nek i njima pisu po 65e kazne pa nek s3 i oni “potasulaju” po usima od srece…

   22
   14
   • U pravu si i u potpunosti se slažem sa tim da svi trebaju biti stavljeni u red. No kao što i sam znaš da smo mi Balkanci i nije lako ex-Jugoslovena kazniti zbog kumova, rođaka, partijskih kolega, ali da nam još dolaze i “kulturni” iz Evropske Unije, koji su represivnim mjerama edukovani u svojim državama, e to je već previše. Lično sam sevuvjerio da se Balkanci bez trunke nervoze na prvom kilometru kroz zemlje Evropske Unije naviknu na poštovanje zakona bez presedana, jer tamo nema kumova, rodbine i partijskih kolega da ih zaštite, a ovima iz Evropske Unije je kod nas sve jeftino, pa se opuste od naviknutih represivnih mjera iz Evropske Unije. Tamo su kamere na svakom koraku i sudija te ne pita ko je vozio, ko parkirao, već plati pa nastavi onako kako ti novčanik dozvoljava. Poslije uzastopno ponovljenih grešaka oduzima ti se vozačka i nema kuma, rodbine i partijskih kolega da je vrate, već samo zakonska procedura i represivna mjera. Eto to je moje objašnjenje za ovaj nemili događaj sa Italijanima. Žao mi je ljude osobno, ali mi ih nije žao finansijski, jer i oni znaju da je to smiješna kazna u poređenju sa kaznama koje vladaju u njihovim državama.

    14
 7. Osnovni problem je nedostatak parking mjesta a još veći sto imamo firmu Parking Servis koja poprilično lijepe pare zaradjuje a ništa ne ulaze u nova parking mjesta, tačnije nama se br parking mjesta smanjio (ukinuta je garaža na sprat na autobuskoj, smanjen parking kod motela Dubrava it). Parking servis bi trebao svaki euro i svaki cent da ulaze u pravljenje novih parking mjesta kako bi makar iz godine u godinu problem parkinga smanjivali koliko je moguće. Ne govorim samo o garažama velikim već i o manjim novim parkinzima. Oni samo troše na pituru sto po ulicama crtaju mjesta, trpaju partijske aktiviste na radna mjesta i čuješ li bogati posla oni gradu posude pare a grad im dao sve ulice da naplaćuju ?Stranci ili oni koji su van H novog trebaju itekako paziti gdje parkiraju i ja kada idem do Kotora, da ne pričam Dubrovnika ili gdje dalje samo na velike parkinge parkiram pa brale moj pjesaka koliko treba. S druge strane s obzirom da smo turistička destinacija eto predloga: strancu odnosno automobilu koji je stranih tablica zakači se opomena (koja informiše na više jezika da je nepropisno parkiran i da će sledeći put biti kažnjen te da opomena važi par sati) i upise registarski broj, naredna kontrola na tom ili bilo kom drugom mjestu u gradu on opet nepropisno parkiran slijedi kazna i kraj posla. Ispoštovan i turista i kultura a red se pravi i puni kasa.

  74
  1
 8. Izvini te. Ali nije problem turiste, njego napranite parking , ma bar jedan na 4 sprata ( Ima za to nekoliko mjesta , I to u centaru grada) , I problem ce biti rijesen. ?

  26
  2
 9. Cinjenica je da su Talijani pogrijesili i to uopste ne bi bilo za diskusiju kad bi se svak ko nepropisno parkira bio propisno kaznjen. Krenite od Sutorine pa kaznite barem one koji su na trotoarima, zebrama, autobuskim stajalistima bez obzira na tablice i bijesna auta

  59
 10. stampat mogu u bilo kojoj fotokopirnici.A mozda i vlasnik smjestaja u kom su bili ima kuci stampach!!
  isti danas kostaju po 40ak evra ili tuda nedje.

  12
  4
  • Ili je nekome u HN odgovaralo da “napumpa” cijelu pricu. Ovim ne zelim opravdati jasno uocljivu selektivnost u radu gradskih i drzavnih sluzbi!

   26
   2
 11. Danilo, staro Italijansko ime. + imaju štampač na letovanje. + 4 sitne djece i žena od 20 god. + su culi za Radio Jadran. Ti si Danilo bas strani turista kakvog prizeljkujemo. Uzasno ce nas pogoditi i zaboljeti ako nikada vise ne dodjes u H-Novi.

  47
  71
 12. mi mještani nemamo đe parkirat,a kad odemo van novoga plaćamo debelo parking ,i što reče vicenco brzo odštampaše a vi još brže objaviste,,,a to što pola novog izgore nikom ništa

  32
  30
 13. A nije fer ni prema mještanima, ili čitave godine plaćaju parking, ili se parkiraju naravno ispred svojih zgrada, i onda dodju turisti koji se uglave na njihova mjesta i ne miču auta. A naši ljudi, koji nisu na odmoru nego s posla umorni dolaze, zbog takvih ne mogu ni naći parking. I zašto bi inače mještani bili prinuđeni da u ovim slučajevima plaćaju parking, zato što je neki turista stao na njihovo mjesto samo da on ne bi platio. A problem parkiranja je inače i zimi prisutan, ne samo ljeti.

  54
  12
  • Bravo. Slazem se konacno treba i zimi rjesavati parkiranje, sve je vise auta u H.N. a mjesta sve manje. Vlasnici stanova mjestani nemaju kud vise nego da se tuku za parking dok turisti po mjesec dana stoje besplatno.

   9
   2
 14. U Italiji se sigurno parkira ispod palme,a sto se tice teksta sve je izmislio navodni turista jer je tog dana sa te lokacije paukom podignuto hn i pg vozilo,toliko o selektivnosti

  40
  16
 15. Jasno je da su u prekrsaju ali kako je komunalna izabeala bas njih? Sto nisu svima naplatili kaznu. Pored dasa davicica se ne moze proci duz magistrale isto sve blokirano ovaj je najmanje ugrozavao saobracaj u odnosu na druga mjesta u gradu.

  49
  4
 16. Strancima se stavlja kandza jer nema drugog nacina da se naplati kazna, a domaci dobiju nalog da uplate kaznu u odredjenom roku.Da mi odemo u Italiju i nepropisno se parkiramo sigurno bi nam oprostili.Hajte molim vas uozbiljite se, zar nije dovoljno sto svaki turista hoda go i tako ulazi u prodavnice, apoteke, mesare, parkiravaju se gdje stignu, stave kartone na gume i ne micu auto po mjesec dana.Mora da se zna red, sto ne odu u Hrvatsku pa se tako ponasaju??Zato jer znaju da ne mogu.Spavati za 5€ i maltretirati sve oko sebe bukom i primitiviom moze samo kod nas.

  69
  14
 17. U Madridu odvoz kombija sa REGULARNO označenog parkinga na ulici, sa regularnog parking mjesta, a samo zato što je točak nagazio šaht 2012 nas je koštao “malih” 260 eura …

  Toliko o tome.

  45
  5
 18. zato i jesmo gdje jesmo drzavu i grad vode ljudi nesposobni tj sposobni samo da kradu lazu i otimaju za svoj dzep.Dok se Rusi bahate i prave sta zele uz blagosov korumpirane administracije njih ne kaznjavaju iako su hronicno pod alkoholom i podmicuju od obicnog pokicajca do sefa drzave .Italijani su da nista makar kulturan narod neovisno od ovog slucaja.Zati i jeste tolika bitka u politici jer je to najprofitabilniji posao za neradnike neznakice spijune i poltrone pocev od MZ do vlasti na drzavnom nivou.

  26
  10
 19. Prvo nadlezni moraju da obezbede parking pa tek onda da kaznjavaju. Primera radi mesecna karta u sezoni na privatnom parkingu hotela igalo je 100e a plata radnica u buticima duz obale koje uglavnom parkiraju po sporednim ulicama i cesto puta su u prekrsaju je 300 e znaci 1/3 plate pa gdje mi to zivimo.

  32
  3
  • Da si ikad igdje otputovao znao bi da je u ljetnjim mjesecima guzva na granicama jer veliki broj ljudi putuje.Nista primitivno nema u tome sto ljudi koji rade na granicama identifikuju ljude, treba malo vremena ali to je normalno.

   21
   6
  • a da si ti parkirao umjesto njih i ‘fasovao’ kandzu na istom mjestu, da li bi i onda bio isto srecan kao kad si vidio da su stranci kaznjeni radi necega sto domaci rade kao da je uredu? Uredu je samo kad si ti/smo mi domaci !!??

   25
   7

Ostavite komentar

*

code