GREEN ACTION: HERCEG NOVI, GRADE OD STUBIĆA…

GREEN ACTION: HERCEG NOVI, GRADE OD STUBIĆA…

99
0
Podijeli

stubic1Hercegnovske skaline u pjesmama opjevane („…Heceg Novi grade od skalina…“) danas su zaboravljeni jer su u H. Novom u trendu metalni stubići, lanci i katanci, kojima neodgovorni građani ograđuju svaki pedalj slobodnog javnog prostora – upozoravaju iz NVO “GreenAction”.

– Na brojnim mjestima koje su javne površine u Novom, a pogotovo u zoni jadranske megistrale, tačnije, na potezu od Autobuske stanice u Herceg Novom, pa sve do raskrsnice za skretanje  u Igalo (Petlja), na mnogo  lokacija u putnom pojasu (4m sa jedne i druge strane magistrale, na nekim mjestima i znatno više), neodgovorni građani su postavili fizičke prepreke (metalni stubići sa mehanizmom za zaključavanje, lanci, rampe…)

Picerija i restoran

i ogradili prostor za parkiranje vozila ili za druge namjene, na način što su bez neophodnih dozvola i saglasnosti nadležnih službi, pristupili izgradnji i postavljanju prepreka – tvrdi koordinatorka GreenAction, Milica Stanković.

stubic2Na ovaj način je dovedeno u pitanje nesmetano i bezbjedno kretanje pjašaka, biciklista, ljudi koji u kolicima voze dijecu  ili nose kofere, torbe, rekviziete za plažu ili drugi prtljag. Pješaci su primorani da, umjesto trotoara, koriste  kolovoz za  kretanje, pa postoji  direktna opasnost po njihovu  ličnu bezbjednost.

Prema navodima NVO GreenAction u Ekspozituri hercegnovske policije kažu da sa ovim problemom nemaju ništa i da je isključivo nadležna služba komunalne policije.

– Međutim, komunala policija ne radi ništa i sve  zahtjeve, koji se odnose na ove probleme, prebacuje na druge državne organe (Ministarstvo saobraćaja ili Direkciju saobraćaja i druge službe) oglašavajući se nenadležnim, izbjegavajući sopstvenu odgovornost. Koliko sve ovo utiče na izgled i imidž grada, odnosno na sveukupnu ambijentalnost grada, kao i kakav utisak ostavlja na  turiste i goste Herceg Novog, nije teško pogoditi, jer je na ovaj način od Herceg Novog, turistički posjećenog grada, i grada, poznatog kao grad “od skalina” napravljen grad od stubića – kaže Stankovićka.

stubic23Ona dodaje da su nedavno zatražili od lokalne uprave i predsjednika Opštine Dejana Mandića da prije sezone, nalože određenim službama, da se angažuju i da oslobode od prepreka, trotoarske i druge javne površine, kao i da provjere, da li za postavljanje ovakvih, fizičkih prepreka  postoje neophodne, prvenstveno  građevinske dozvole,  izdate u skladu sa planskom dokumentacijom. Takođe, da pored hitnog otklanjanje nepravilnosti i uklanjanja prepreka protiv neodgovornih osoba, koja su postavila prepreke, ali i službi koje nisu, a trebalo je da reaguju.

Kao od nema rezultata, NVO GreenAction postavlja pitanje opravdanosti postojanja  službe Komunalne policije, jer ona, “ako nije u stanju, da građanima koji je plaćaju svojim novcem, obezbijedi nesmetano funkcionisanje u gradu ne treba ni da postoji”. Ili je treba natjerati da radi, ili je treba ukinuti, a nesposobne ili neodgovorne službenike poslati kući – zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code