Grit odlazi iz Bijele: Tender za izvođača otvoren do kraja marta

Grit odlazi iz Bijele: Tender za izvođača otvoren do kraja marta

4
Podijeli

Preko 70 000 tona grita trebalo bi da bude konačno uklonjeno iz kruga Jadranskog brodogradilišta Bijela. Agencija za zaštitu životne sredine raspisala je međunarodni tender za izbor izvođača radova na remedijacji tla lokacije Jadranskog Brdogradilišta Bijela.

To je dio projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čiščenje“ u kome se čak pominje količina od 141.648 tona grita. Investitor, Agencija za zaštitu životne sredine, odabrala je rješenje prema kojem će dio toga otpada biti izvezen, a određene količine tretirane na lokaciji u brodogradilištu.

Picerija i restoran

Tender će, kako saopštavaju iz Agencije, biti otvoren do 31.marta, 2017. godine.

Novac od 50 miliona eura za sanaciju četiri lokacije sa industrijski opasnim otpadom u Crnoj Gori je iz zajma sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj koji je Vlada  potpisala još u oktobru 2014. godine.

Za sanaciju zagađenja u Brodogradilištu Bijela potrebno je skoro 18 miliona eura, što je gotovo šest miliona više od iznosa koji je utvrđen u pripremnoj fazi projekta. Zato je Vlada, krajem novembra prošle godine odobrila, da se od novca koji je iz kredita Svjetske banke namijenjen za remedijaciju deponije čvrstog otpada na lokaciji Kombinata aluminujuma, 5.7 miliona eura preusmjeri za Brodogradilište. Za nadzor radova opredjeljeno je dodatnih 510.000 eura.

U Agenciji tvrde da su do sada obavili valjane pripreme za odvoženje grita. Ispitali su taj otpad od pjeskarenja brodova, kao i zemljište. Urađeno je geodetsko mjerenje lokacije, izrađen glavni projekat remedijacije,  elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, plan upravljanja životnom sredinom. Tehničku dokumentaciju glavnog projekta odobrio je Institut za građevinarstvo.

4 Komentari

  1. isto su nešto požurili zadnjih dana da riješe pitanje grita,mora da su riješili da ga arapima prodaju za 1 eur a možda i nešto manje,(e njima će doći u džepove nešto više),viđeste li radnike radoja dakića,dobiće 80 miliona,pravosnažnom odlukom suda iz strazbura,e sad recite vi mene,ko je kriv radnicima JABD što nijesu i oni presavili tabak da tuže i traže obeštećenje…izgleda se ne može ništa postić taktikom noja koji zabija glavu u pijesak i čeka da se stvari-problemi sami riješe…inicijativa se mora prethodno preduzet i rešavat,tako,evo praksa radoja dakića pokazuje,treba presavit tabak i obratit se organizovano sudu u strazburu ,od jadikovanja nema ništa…

    51

Ostavite komentar

*

code