GRUPACIJA “FINCANTIERI” OZBILJNO ZAINTERESOVANA ZA KUPOVINU BRODOGRADILIŠTA U BIJELOJ

GRUPACIJA “FINCANTIERI” OZBILJNO ZAINTERESOVANA ZA KUPOVINU BRODOGRADILIŠTA U BIJELOJ

81
0
Podijeli

brodogradiliste1Predstavnici Grupacije Fincantieri (FinĆantieri) – jedne od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu, danas su posjetili Jadransko brodogradilište Bijela, jer su zainteresovani za privatizaciju Brodogradilišta, potvrđeno je Radiju Jadran u menadžmentu Brodogradilišta. Italijanska grupacija želi da se istovremeno obavlja remont jahti i brodova, uz postepeno veću zastupljenost brodova bijele flote.
U višečasovnom razgovoru sa poslovodstvom Brodogradilišta, oni su se upoznali sa proizvodnim kapacitetima i finansijskim pokazateljima kompanije. Fincantieri je svjetski lider u izgradnji kruzera i velikih feri brodova i jedan od lidera kad je riječ o gradnji mega jahti. Bave se takođe i gradnjom trgovačkih brodova, vojnih brodova i podmornica, zatim naftnih platformi i ostalih plovnih jedinica koje su potrebne u naftnoj industriji.
Kompanija je osnovana 1959. godine (iako njena istorija seže čak 200 godina unazad), kao rezultat udruživanja 8 firmi iz sektora brodogradnje i brodoremonta.
Fincantieri ima preko 20 000 zaposlenih širom svijeta, a od 26 brodova koji se izgrade godišnje u svijetu, oni izgrade 13. Otkako postoje izgradili su 7000 brodova.
Prema finansijskom izvještaju iz 2011. godine, Fincantieri je završio godinu sa 2,4 milijardi eura godišnjih prihoda od čega 80% čini izvoz, a ostvareni neto profit prelazi 10 miliona eura.
Podsjećamo i da se već nekoliko mjeseci vode pregovori na relaciji poslovodstvo Brodogradilišta, Vlada Crne Gore, Porto Montenegro i holandska kompanija Damen koja je takođe zainteresovana za kupovinu većinskog paketa akcija Brodogradilišta.
Iz ove kompanije napominju da ovo nijesu jedine firme koje su zainteresovane za privatizaciju Brodogradilišta iako tender još nije raspisan, niti je to u planu Vlade za ovu godinu. Za prodaju Brodogradilišta, do sada su bila organizovana tri međunarodna tendera i sva tri su bila neuspješna.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code