Guitar Art festival koji određuje kulturni život Herceg Novog

Guitar Art festival koji određuje kulturni život Herceg Novog

0
Podijeli

Nije slučajno da 12. GASF otvara koncert fado muzike, pravca koji je UNESCO uvrstio u svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Fado, u prevodu sa portugalskog znači sudbina, a subina je ono što prema vjerovanju određuje život svakog pojedinca, a ovo je svakako festival koji određuje kulturni život Herceg Novog, kazao je otvarajuči Guitar Art, predsjendik Opštine, Stevan Katić.

Foto: Nebojša Nišić

– Svakoga avgusta na ovom mjestu sve je više posjetilaca, svih generacija i zemalja širom svijeta koje okuplja ljubav pema kvalitetnoj muzici, gitari i Herceg Novom, zato je opština Herceg Novi i ove godine uz ovaj festival. Zajedno plovimo na talasu dobre energije i kvaliteta, koji donosi bogatstvo stilova, novih ideja koje nas uvijek vode naprijed, u pravcu razvoja Guitar Arta, jednog od najmasnovnijih i najpopularnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori, a i sire – poručio je Katić.

Picerija i restoran

Publiku uoči koncerta fado sastava „Fado iberia“ pozdavila je i predstavnica ambasade Portugala u Beogradu, Grase Kosta Masedo.

Iako prvi put sarađuje sa Guitar Art festivalom, ovo je za nju posebna prilika jer ove godine, kako je kazala, slavimo i deset godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i Portugala.

„Parni valjak“ odabrao akustiku za koncert na Kanli kuli

Uoči večerašnjeg koncerta hrvatskog kultnog pop-rock sastava, „Parni valjak“ koji je osnovan prije 42 godine i još dominira scenom, s novinrarima su sinoć, u Galeriji Sue Ryder, poslije izložbe fotografija „Život i djelo Agustina Bariosa“, razgovarali Husein Hasanefendić i Aki Rahimovski.

Foto: Nebojša Nišić

Oni su članovi ovog sastava iz prve postave koja je “pokretač” čitavog vala rock i pop-rock grupa na ovim prostorima.

– Biće puno ljubavi na koncertu, mi smo na turneji, ovo je jedini akustični koncert, zaželjeli smo se tog drugačijeg zvuka i ugođaja i mislim da će biti jako veselo. Naša ljetnja turneja se na neki način završava u Herceg Novom, puno toga zavisi o publici. Mi ćemo dati svoj maksimum. Zato smo možda i opstali, jer nema štednje. Publika je ta koja sa feedbacko-om vrlo brzo može dignuti koncert na neku potenciju ili ih moramo “lomiti” i uvjeravati da je to to. Nekad se desi da je publika već poslije prve pjesme na nogama, ali bez obzira da li sjede ili stoje – plesaće – obećava popularni Hus.

„Parni valjak“ je ovoga ljeta praktično obišao cijelu Crnu Goru, jedino je ostao Herceg Novi.

– Znam prostor na Kanli kuli i mislim da akustika tu pripada. Nema tu nekih tajni, akustika je tačno odabrana za taj prostor. Juče smo imali „prazan dan“ pa smo odradili „generalnu probu“ jer nas to jednostavno veseli. Na ovoj turneji prošli smo cijelu obalu, jedan dio Slovenije i turneja na neki način završava u Herceg Novom – dodao je Aki Rahimovski.

Oni imaju dosta razloga da slave, jer imaju toliko publike, svuda su dobro primljeni, ali i zato što su sa njima neke mlađe generacije, neki novi klinci.

U galeriji Sue Ryder izložbu dokumentarnih fotografija o životu Agustina Bariosa, autora Karlosa Sanseda senturiona otvorila je istoričarka umjetnosti Ljiljana Lazić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code