Hans Ginter Matern: Poručiću njemačkim građanima i kompanijama da vrijedi doći u...

Hans Ginter Matern: Poručiću njemačkim građanima i kompanijama da vrijedi doći u Herceg Novi

11
Podijeli

Lokalne uprave najbolje znaju potrebe svojih građana i saradnju Crne Gore i Njemačke treba iskoristiti za osnaživanje opština. Posebno su široke mogućnosti u oblasti energetske efikasnosti, turizma, obrazovanja i kulture.

To je saopštio ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern tokom zvanične posjete Opštini Herceg Novi, u razgovoru sa predsjednikom Stevanom Katićem, predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i odbornicima lokalnog parlamenta, a prenose iz pr službe Opštine.

Picerija i restoran

Njemački ambasador je kazao da je na raspolaganju Opštini Herceg Novi, da će rado čuti i dati predloge na koji način saradnja može da urodi konkretnim rezultatima, na dobrobit građana i svih koji posjećuju grad.

Matern je kazao da će tokom komunikacije sa predstavnicima njemačkih gradova, udruženja, kompanija i predstavnicima kulturnog i društvenog života vrlo rado prenijeti lijepe utiske i poručiti da vrijedi doći u Herceg Novi.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić upoznao je Ambasadora sa aktuelnim dešavanjima u opštini, izazovima sa kojima se lokalna uprava suočava i budućim planovima za razvoj.

Govoreći o izazovima istakao je loše privatizacije koje ekonomski pogađaju grad, kao i centralizaciju koja se sprovodi kroz državne zakone, a koja otežava stanje u crnogorskim opštinama.
Poručio je da je lokalna uprava u potpunosti posvećena razvoju grada i otvorena za saradnju sa ozbiljnim investitorima iz Zapadne Evrope. Kao posebno zanimljivu istakao je temu privatizacije Instituta Igalo, jednog od najznačajnijih novskih resursa koji je godinama unazad ugošćavao veliki broj njemačkih turista.

Tema sastanka bio je i projekat izgradnje vodovodne i kanlizacione infrastrukture, koji se realizuje u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Predsjednik je upoznao Ambasadora sa aktuelnim stanjem i problemima tehničke prirode zbog kojih realizacija ovog projekta traje nedopustivo dugo, ali i sa radom lokalne uprave na što skorijem završetku posla.

Ambasador Matern je istakao da je pitanje zaštite životne sredine od izuzetne važnosti za državu koju predstavlja, te da ovaj projekat ima ogroman značaj za kvalitet života i razvoj turizma. Kako je kazao, za odnose dvije države važno je da se ovaj projekat uspješno završi, kao i da potom cijeli sistem radi na najbolji način.

Nakon sastanka u Kabinetu predsjednika, ambasador Matern susreo se sa predsjednikom Skupštine opštine Milošem Bigovićem i predstavnicima odborničkih klubova u lokalnom parlamentu: Nenadom Sekulićem, Draganom Stanišić, Jovanom Subotićem, Nevenom Keković i Tatjanom Fanfani.

Oni su ga upoznali sa detaljima rada lokalnog parlamenta, činjenicom da se odluke donose u demokratskoj atmosferi i da svi odbornici imaju punu slobodu da izraze svoje mišljenje. Osim toga, fokus je na što bližoj saradnji odbornika sa Novljanima, kako bi se u parlamentu glas građana jače čuo.

Predsjednik Bigović poručio je da je za Opštinu u strateškom smislu veoma važno usmjeriti radnu snagu u privatni sektor i jačati ekonomiju, te da je bitno da se na pravi način predstavimo potencijalnim partnerima, a u čemu je pomoć Ambasade dragocjena.

Osim toga, potvrđeno je da postoji širok prostor za saradnju i u pogledu edukacije, organizovanja studijskih posjeta, kulturne razmjene, te da teme narednih susreta treba da budu konkretni predlozi i projekti.

11 Komentari

 1. Divan gest, a i dobra organizacija po protokolu da predajednik skupstine primi ambasadora u skupstini uz poziv svim predstavnicima odbornickih klubova-odbornicima podjednako treba dati prostora i ukljucivati gdje god je to moguce, jedino tako se moze unaprijediti komunikacija, saradnja i zajednicko zalaganje za boljitak gradjana.

  9
  1
 2. Panta rei ili “sve teče” sto bi rekao filozof Simplicije.Ovo je već treći ambasador od kada je počeo projekat kolektora, ali polako i sigurno teku fekalije i rokovi.A svaki mjesec masne fiksne plate Dahlemu za vas koji niste znali inače Njemačkoj kompaniji, dok projekat kreditira Kfw inače Njemačka banka.Ovi mučenici koji su ih primili ne razumiju ni danas o čemu im govore, njima je važno da se slikaju da zamajavaju biračko tijelo, dok je i ludom jasno da ovi kreditiraju sami sebe pod plaštom evropske politike.

  15
  2
 3. A što radi ovde dr Tamara Vujović? Da li je ispred Demokrata kao odbornica, da li kao predstavnica privatnog zdravstva ili u nekoj funkciji uz predsednika,gos. Katića, što ne bi čudilo znajući koliko je ambiciozna i koliko pati što je DRK poterao sa mesta potpredsednice dok je bila sa njim u Izboru…A onda je bila u Građanskom savezu sa Nikšom, a onda je otišla u Demos, što joj je obezbedilo mesto u prelaznoj Vladi CG, u Ministarstvu zdravlja, a onda je videla šasnu u Demokratama i našla se na njihovoj listi za izbore 7.maja…Munjevito, snažno, prodorno, NEGO ŠTA! Sve ovo za dve i po godine ….Bravo za Tamaru. Zmaj!Gledajmo i aplaudirajmo.

  34
  5
 4. Njemci nijesu gosti za ovakav grad.Bavim se turizmom i imam veliko iskustvo sa gostima i stranim i domaćim i vjerujte mi da se stidim kad dođe kulturni gost.Stidim se od prljave Ideje,jedine prodavnice na Toploj1, stidim se od šatora ispod kojih se sprema hrana a nocu šetaju pacovi, stidim se od neljubaznih konobara koji ih besomučno podkradaju, od prljavog šetališta, prljave Milašinović plaže, smrada koji izbija od svugdje.Pored kontejnera za smeće noge se lijepe za asvalt od prljavštine,stidim se sto kaže Prešo od 140 dcb i mnogo što šta još.Prema tome treba grad upristojit pa pozvat Njemce.

  36
  3
  • Buke je oduvek bilo, i bice je..mora malo i da se istrpi kako bi se zaradilo od turizma. Kada CG turizam budu shvatali kao luksuzni u Evropi, tada se žali na buku jer ce to smetati prefinjenim gostima..a ne sada kada je minimum 30 posto mladih gostiju iz regiona došlo u HN da se provede. Ujedno oni ostave najviše novca u gradu kako u noćnom provodu tako i na ležaljkama i suncobranima, brzoj hrani i ostalim stvarima na koje paradajz turisti ne daju novac. Pozdrav iz Beograda.

   6
   11

Ostavite komentar

*

code