Početna Kultura Hecegnovskom Arhivu, Galeriji, Muzeju i Biblioteci 11,5 hiljada eura za zaštitu dobara

Hecegnovskom Arhivu, Galeriji, Muzeju i Biblioteci 11,5 hiljada eura za zaštitu dobara

4

Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara za sljedeću godinu u Crnoj Gori, obuhvaćene su i četiri institucije kulture u Herceg Novom.

Državni arhiv-Arhivski odsjek Herceg Novi, dobiće 2 hiljade eura za sprovođenje konzervatorskih mjera na spisima fonda u količini od 340 fascikli, odnosno 100.000 spisa, za nastavak aktivnosti započetih u ovoj godini.

Za izradu i sprovođenje konzervatorskih mjera na Etnografskoj zbirci JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković opredijeljeno je 3.000 €.

U obrazloženju Programa, kojeg je usvojila Vlada, navodi se da Fond Gradskog muzeja sadrži preko 700 predmeta. Fond je u lošem stanju, pa je projektom zaštite predviđena izrada konzervatorskog projekta i sprovođenje konzervatorskih mjera, koji će obezbijediti adekvatan tretman, zaštitu, očuvanje i prezentaciju Etnografske zbirke muzeja.

Takođe, za nastavak uređenja Gradskog muzeja Mirko Komnenović, tj. izradu i montažu drvenih škura po uzoru na autentične, a u skladu sa principima konzervatorske struke, opredijeljeno je 4 hiljade eura. Riječ je o nastavku projekta uređenja fasade i sanacije krova, koji su obavljeni tokom protekle dvije godine.

Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi dobiće 2.500 eura za projekat Digitalizacija legata dr Dušana Petkovića, koji sadrži oko 5.500 jedinica bibliotečke građe, najvećim dijelom monografskih i serijskih publikacija, koji su u vlasništvu Gradske biblioteke i čitaonice. Projekat obuhvata selekciju i digitalizaciju reprezentativnih primjeraka, u skladu sa nacionalnim standardima za digitalizaciju građe, radi upotpunjavanja Digitalne kolekcije hercegnovske biblioteke.

4 Komentari

  1. Dolazio je ministar bez mnogo pompe,porazgovarao,pitao sto treba i nije zaboravio. Neovisno od politickih ubjedjenja jedan je od rijetkih koji je ostavio pozitivan utisak.

    13
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code