Početna Društvo HERCEG NOVI: 68 GODINA POSLIJE

HERCEG NOVI: 68 GODINA POSLIJE

0

 

danopstine2012Grad pod Orjenom danas je svečanom sjednicom Skupštine opštine obilježio 28.oktobar Dan opštine i 68 godina od oslobođenja. S govornice su se čule iz usta prvog čovjeka Dejana Mandića najave za gradnju više kapitalnih komunalnih projekata u idućoj godini, koji su okarakterisani kao projekti vijeka, vrijedni preko 30 milioan eura. Očekivanja su velika i od investitora na Luštici i Kumboru za gradnju turističkih objekata. U prioritetima Mandić opet navodi glavnu gradsku saobraćajnicu i sanaciju klizišta na Podima.
Moglo se primjetiti da je i ove godine bilo dosta pozvanih zvanica, ali i da su mnogi izostali.

Po tradiciji glavni gost bio je predsjednik države Filip Vujanović. Intonirana je instrumentalna verzija crnogorkse himne, a kada je završena gostima u prvom redu pridružio se lider SNP-a Srđan Milić.
Predsjednik opštine Dejan Mandić govorio je o vrijedmostima Novoga koji ima oko 31.000 stanovnika, preko 10 hiljada zaspolenih i danopstine201226000 penzionera. Međutim, nema dovoljno sredstava za kvalaitetan život stanovnika. On je zato najavio Strateški plan uravnoteženog razvoja i upravljanja resursima, kao i nove investicije po principu privatno javnog partnerstva. Izgradnja vodovodne i kanalizacne mreže, kao i postrojenja za preradu otpandih voda su ključni razvojni projekti:
– 8. juna 2012. godine potpisan je ugovor sa turskom firmom Mass Gintaš za izvođenje radova postrojenja za preradu otpadnih voda u Nemiloj. Projekat je investicione vrijednosti 8,8 miliona eura, a završetak radova se očekuje za 24 mjeseca. Trenutno se radi na projektovanju postrojenja, a uskoro se očekuju i radovi na terenu.
Projekat se finansira kreditnim sredstvima KfW banke, sredstvima države i sopstvenim učešćem opštine – kazao je Mandić. On je podjsetio i da je
10. jula potpisan Ugovor sa turskom firmom Celticioglu za izgradnju glavnog kanalizacionog kolektora od Jošica do Meljina i od Škvera do Meljina, ukupne dužine 35,3 km sa 13 pumpnih stanica. Istovremeno će se raditi priobalni cjevovod za poboljšanje vodosnabdijevanja dijela rivijere od Bijele do Kumbora. Vrijednost radova se procjenjuje na 18,5 miliona eura. Sredstva su obezbijeđena iz sredstava kredita KfW banke, donacije države i učešća opštine. Radovi su počeli 22. ovog mjeseca, a rok završetka se planira za 18 mjeseci.
Mandić najavljuje iduće godine i početak gradnje saniratne deponije, za par mjeseci konačno i investitora za Autobusku stanicu. Očekuje da zakupci zemljišta na Luštici i u Kumboru,britanski „Nord Star” i azerbejdžanski „Sokar” počnu izgradnju turističkih kompleksa. Priznaje da ni ovoga puta nije bilo para za reonstrukciju jedine gradske saobraćajnice, ali ni za stradale Pođane.
danopstine20124– Sanacija klizište na Podima iziskivala je značajna ulaganja što nismo bili u stanju obezbjediti te je i to pitanje ostalo u prioritetima za finalizaciju tokom iduće godine – obećao je Mandić.
Predsjednik države blagonaklono gleda na planirane kapitalne objekte infrastrukture i turitistički u Kumboru:
– Ja sam uvjeren da Herceg Novi zaslužuje bolji kvalitet života, da su njegovi resursi vrijedni i uvjeren sam da će svi građani i građanke Herceg Novog u realizaciji ovih i drugih projekata zaista obezbjediti takav kvalilitet života.
Povelju grada dobio je biznismen Duško Radvić-Krušo, a najveće priznanje, Oktobarsku nagradu, mladi jedrličar i olimpijac Milvoj Dukić, dobitnik srebrne medalje na Evropskom prvenstvu.
– Ovo je za mene veliki podstrek za budućost i nadam se da će jednog dana ovaj grad i država zasijati olimpijskom medlajom -poručio je Dukić, nakon čega se prolomio gromki aplauz.
Herceg Novi proslavlja 68. godinu pobjede nad fažizmom, a zbog svog antifašističkog djelovanja, kako je obrazloženo, Oktobarsku nagradu dobila je i organizacija boraca NOR-a, ona ista koja nedavno nije zaštitila IME-SPOMEN OBILJEŽJE svoga saborca i antifašiste Josipa Bepa Benkovića.
U pratećem programu pojavili su se nova novska muzička nada Draško Đukić i poslije dvije godine pauze dio ansambla Gradske muzike Herceg Novi.

danopstine20123

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code