Početna Društvo Herceg Novi slavi Dan oslobođenja, 28. Oktobar

Herceg Novi slavi Dan oslobođenja, 28. Oktobar

2

Herceg Novi će sjutra obilježiti Dan opštine, povodom 76 godina oslobođenja od fašističkog okupatora

Tim povodom, opštinska delegacija položiće sjutra vijence na spomen obilježja palim borcima ispod Sat kule, kod manastira Savina i na spomenik Bezmetković. Nakon toga, biće upriličena svečana sjednica.

Herceg NoviSjednica će prvi put biti održana u renoviranoj sali Doma kulture u Bijeloj.

Kako je ranije saopšteno iz lokalne uprave, ta sala je kapacitetom veća od Dvorane Park, što je u ovom trenutku važno radi poštovanja epidemioloških mjera, zbog čega je između ostalog odlučeno da se sjednica održi tamo.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, sjednici će prisustvovati samo odbornici u Skupštini opštine Herceg Novi, predstavnici lokalne uprave – sekretari i direktori lokalnih javnih preduzeća, te dobitnici nagrada i priznanja i učesnici u umjetničkom dijelu programa, potvrdio je Radiju Jadran predsjdnik SO Herceg Novi, Nikola Samardžić:

„Jedini zvaničnik biće konzul Republike Srbije u Crnoj Gori, Zoran Dojčinović, a ostali prijatelji grada i bratskih opština i zvaničnici, poslaće putem video linka pozdrave povodom Dana Opštine. Od 11 h u Bijeloj biće organizovan defile Gradske muzike, od skretanja za Valu, magistralnim putem do „panorame“ i Doma kulture. Na sjednici će biti dodijeljene nagrade – Oktobarska dr Relji Živojnoviću, Povelja košarkašici Ani Dabović i nagrada za najboljeg studenta Dejanu Bulaji. A u programu u dvorani nastupiće klapa Castel Nuovo sa par kompozicija“, precizirao je Samardžić.

Svečana sjednica zakazana je za 11.30 h.

Dan oslobođenja slavi se u sjećanje na 28. oktobar 1944. kada su borci narodnooslobodilačke vojske – Desete hercegovačke brigade, Druge dalmatinske i Prve bokeške brigade oslobodili su Herceg-Novi od fašističkog okupatora.

Herceg Novi su od okupatora tada zajedničkim snagama oslobodili pripadnici Prve bokeljske, Desete hercegovačke i Druge dalmatinske brigade. Antifašistička borba počela je neposredno poslije opštenarodnog ustanka 13. jula 1941. godine. Te godine u novembru osnovan je Orjenski bataljon čiji su pripadnici bili Nikola Đurković, Dašo Pavičić, Milan Vuković, Ilija Kišić i mnogi drugi opštepoznati naordni heroji.

Nakon kapitulacije Italije 1943. godine u Novi dolaze trupe nacističke Njemačke, koje su konačni slom doživjele godinu nakon toga.Kao Dan grada obilježava se 28. oktobar, dan kada je poslije višednevnih borbi Herceg Novi konačno stekao slobodu.

Tokom narodnooslobodilačkog rata, život je izgubilo 586 stanovnika Herceg-Novog, a imena 350 palih boraca i 236 žrtava fašističkog terora, ovjekovječena su na Memorijalnom kompleksu u Savinskoj dubravi.

2 Komentari

  1. Sto bi tek bilo da je u oslobadjenju ucestvovala i neka srbijanska jedinica.Ovako, moraju konzuli da se zadovolje “oslobadjanjem” Novoga i Budve u Velikom ratu.

    2
    1
  2. Hahaha…Kad su to cetnici oslobodili Herceg Novi?Bolje se pokrijte usima zajedno sa ovim konzulima i ostalom boranijom.Obrijte brade prije nego sto podjete na proslavu ili śedite kuci i pijte cajeve i andole.Proci ce vas ovaj vas tzv.antifasizam.

    14
    8

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code