Herceg Novi dobio još jednu markiranu stazu za šetnju: Tatar bašta –...

Herceg Novi dobio još jednu markiranu stazu za šetnju: Tatar bašta – Sušćepan

6091
10
Podijeli

Proteklog vikenda nastavljeni su radovi na revitalizaciji starih pješačkih puteva u bliskom zaleđu grada. Urađeno je prvo označavanje planinarskom markiracijom staze Tatar bašta (stari most) – Sušćepan (izvor Bostanj), saopštavaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Novomarkirana staza prelazi se za 20-ak minuta laganog hoda, kada se stiže na izvor Bostanj, gdje počinje staza za Sv. Kozmu i Damjana, crkvu i vidikovac, udaljeni još nešto preko 20 min hoda.

Picerija i restoran

Ove aktivnosti nastavak su prošlogodišnjih radova, tada iniciranih od NVO „Step – Koraci“, kada je popravljana kamena oplata, uklanjano zelenilo i stavljani putokazi do Sušćepana.

Markiranjem, koje izvodi Planinarski klub „Subra“, staza ulazi u uvezanu i standardizovanu mrežu, u skladu sa Zakonom o planinskim stazama. Na taj način dobijamo identični sistem obilježenih staza, što je velika olakšica za sutrašnje korisnike, naročito turiste.

Markiranje koje je inicirala MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, a Agencija podržala, narednih će nedelja biti nastavljeno od Ratiševine do Sv. Ilije, sa izlazom na Mokrinama na magistralni put Herceg Novi – Trebinje.

– Veoma nam je drago da su same mjesne zajednice u našem zaleđu prepoznale značaj ovih aktivnosti, jer je zajednički rad najbolji put do uspješne revitalizacije starih i do juče skoro zaboravljenih pješačkih staza, poručili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Pored toga, proteklih dana nastavljene su aktivnosti na uređenju staze do Kotobiljskog izvora, radi održavanja i daljih poboljšanja.

Izrađena je šetnica od trupaca ispod platoa izvora, na potezu koji je nakon probijanja novog puta za Trebinje stalno bio blatnjav, budući da se tu formirao jedan novi izvor. Iskopano je nekoliko kanala za odvodnju. Osušena stabla čempresa i bagrema su poslužila za trupce, a tanje grane za kolce koji fiksiraju cijelu konstrukciju.

– Pošto je drvo odozdo stalno mokro i uronjeno u blato, sporije truli, tako da očekujemo da „izdura“ desetak godina. Ono što je važno, na urađenom dijelu više nema blata i vode, pa je kretanje znatno olakšano, a ni poboljšani estetski doživljaj svakako nije za zanemariti, kazali su iz Agencije.

10 Komentari

 1. Nije bitno ko je “novljanin” a ko nije. Ja i moji su u novi već 150 godina, nisam znao da se ta lokacija tako zove. Elem staza je u turističke svrhe, tako da nije poenta takmičit se ko je veći novljanin već informisat neupućene. Hvala na mapama, i super je što krčite i obilježavate staze. Samo tako nastavite

 2. Od starog “Kineskog restorana” na Toploj skrene se lijevo i pravo u šumu. Divna staza i divan pogled na zaliv . Mnogo stranaca ljeti redovno šeta tom stazom. Stari most je prelijep!!!
  Pohvale za sve što se uradi na očuvanju i promovisanju ovakvih lokaliteta i zdravih stilova života!!!

  9
  1
 3. Ima li dje jedna mapa te nove staze.
  Nijesmo svi Novljani da znamo ta spomenuta mjesta, a mozda ni svi Novljani neznaju.

  Zahvaljujem

  29
  1

Ostavite komentar

*

code