Početna Naslovna Herceg Novi dobio Strategiju razvoja opštine do 2027.godine i rebalansirani budžet za...

Herceg Novi dobio Strategiju razvoja opštine do 2027.godine i rebalansirani budžet za 28%

24

Sa 21 glasom vladajuće koalicije i 9 uzdržanih odbornika opozicije hercegnovska Skupština usvojila je Strategiju razvoja opštine do 2027. godine. Većinom glasova prošla je i Odluka o završnom računu budžeta za 2019. godinu, izmijenjea Odluka o budžeta za ovu. To znači da je prvobitni planirani budđžet od 18,7 miliona umanjen za 28 odsto zbog krize izazavane korona virusom.

U skoro dvočasovnoj raspravi učesnici izrade dokumneta, direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herecg Novog, Boro Lučić, prof dr Anđelko Lojpur sa Ekonomskog fakulteta, kao i savjetnica predsjednika Opštine Tamara Vujović, istakli su da je riječ o putoakzu razvoja grada treba u narednom periodu, koji je podložan promjenama.

Iz opozicionog DPS-a ustvrdili su da je riječ o preobimnom materijalu na preko 400 strana, koji je donesen na brzinu, kog je trebalo još doraditi, te da Strazegija predstvlja predizborni marketing u susret predstojećim lokalnim izborima.

Direktor Agencije Boro Lučić podsjetio je da opština u proteklom periodu nije imala plan razvoja, te da je posljednji važeći plan Program socioekonomskog razvoja Herceg Novog donijet 2009. godine.

„Ovo je krovni strateški razvojni dokument kojim se potvrđuje postojeće stanje razvoja jedinica lokalne uprave, definišu specifični strateški ciljevi sa prioritetima za njihovo ostvarenje, orjentaciona sredstva za realizaciju i druga pitanja od značaja. Strategija razvoja je definisala jedan opšti strateški cilj, 5 specifičnih strateških ciljeva, 19 prioriteta i 108 projekata“, istakao je Lučić.

Saradanik na izradi Strategije prof dr Anđelko Lojpur sa Ekonomskog fakulteta ocijenio je da je riječ o prijemčivom projektu koji se može realizovati:

„Sigurno da 108 projekata djeluje zbunjujuće i većina će reći pa gdje su pare za investicije, broj zvuči ambiciozno, ali ima „mekih“ soft projekata, ima puno stvari koje može lokalna uprava da pokrene. Ne postoji nijedna opština koja ima to što ima Novi. Mi smo u šali kazal i- neka Tivat i Trebinje budu predgrađe Herceg Novog, Dubrovnik bi nam dobro došao, ali nećemo kupiti ničije otpatke. Ovdje zaista postoje istinski razvojni potencijali. Za neke projekte se mogu tražiti donacije, fondovi. Nama je EU otvorena u svemu osim što tamo ne možemo da sjedimo. Ovo nije zakon, ovo je jedan putokaz“, ustvrdio je Lojpur.

Odbornik DPS Mlčaden Kadić smatra da je riječ o marketinškom dokumentu, predizbornom pamfletu pred predstojeće lokalne izbore. Između ostalog, primijetio je da u strateškim ciljevima nema izgradnje škole u Igalu. Demantovao je navod iz Strategije da resorno Ministarstvo i Vlada do sada nijesu imali dovoljno razumijevanja po pitanju izgradnje škole u Igalu:

„Nije istina. Mi smo pozicionirali osnovnu školu na mjestu gdje ste vi pozicionirali novu Autobusku stanicu. To je dovoljno za izgradnju škole za 1.200 učenika. Kada je određena lokacija Ministarstvo je odmah ušlo u izradu idejnog rješenja i glavnog projekta, do danas bi već druga generacija bila useljena. Vi ste poništili tu lokaciju i ubacili autobusku stanicu. Ukoliko poslije sljedećih izbora dođemo u situaciju da vršimo vlast, obećavamo građanima da ćemo izgraditi školu“, zaključio je Kadić.

Saglasan je i njegov partijski kolega Dragan Janković, koji je naveo da bi se Strategija mogla podijeliti u 4 cjeline, te da bi je trebalo doraditi. Govoreći o analizi turizma, Janković je podvukao obnavljanje i izgradnju hotela Tamaris sa tri zvjezdice, Boke sa 5 zvjezdica, rekonstrukciju Igala sa 4 zvjezdice, Plažu 5 zvjezdica, Plaža Zelenika 4 zvjezdice. Jer, to su sve objekti za koje ne znamo što se događa s njima.

– Još uvijek nije riješeno pitanje vlasništva Parka Boka, tačno je da stoji izgradnja hotela, ali prvo moramo rijšeti imovinsko pravne odnose. Zatim, imamo unaprijeđenje zdravstveno rekracionog spa wellnes turizma – privatizacijom Mediterasnkog zdravstvenog turzma i rješenje statusa bolnice Meljine. Ako se misli na Institut, spa i welnes je nešto drugo. Navodi se uspješna privatizacija Medteranskog zdravstvenog centra, a podsjećam da je koalicija koja je na vlasti u Herceg Novom bila vrlo žustra u izjavama da neće dozvoliti privatizaciju pa mi ovo djeluje kao kolizija“, naveo je Janković. Nije saglasan ni sa konstatacijom iz Strategije da je za stanje u kulturi, pored ostalog „kriva“ opšta apatija i nezainteresovanost građana.

Savjetnica predsjednika i članica tima za izradu Strategije, Tamara Vujović, istakla je da po programu Demokratske Crne Gore iz predizborne kampanje veći dio projekata realizovan: otvaranje lokalne tv, izgrandja podzemne garaže ispred Opštine, obnavaljanje kuće Andrića, projekat Autobuske stanice, revitalizacija tvrđava, poboljšanje putne infrastrukture, preispitivanje postupka led rasvjeta, poboljšanje uslova za mlade, posvećenost dobrosusjedskim odnosima i drugi…

„Stoga ova Strategija za mene predstavlja nastavak uspješne priče. Na nju je dalo saglasnost Ministarstvo finansija, koje je ocijenio da je ukslađena sa vizijom i mjerama razvoja na nacionalnom nivou, sa strtegijom regionalnog razvoja Crne Gore od 2014. do 2020. godine. Ovo je plan, smjernica koji je hodogram, a svke godine izrađivaće se posebni akcioni planovi i nema sumnje da će naći mjesta neki novi planovi za koije se bude ukazala potreba. Postoje i projekti koji su dugi niz godina dio planova, a nijesu do sada relaizovani“ istakla je ona.

Prethodno je na Skupštini, koka je sazvana zbog mjera NKT-a u Dvorani Park, sa 18 glasova za i 8 uzdržanih imenovana nova potpredsjendica Opštine Vesna Samardžić. Ona je na tom mjestu zamijenila Danijelu Đurović, koja je podnijela ostavku zbog prelaska na funkciju poslanika u državnom parlamentu.

Odbornici su dali saglasnost i na nove sastave Odbora direktora Komuanlno stambenog preduzeća i Društava za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Rebalansom budžet umanjen za 5 miliona 330 hiljada eura

Odbornici su prije rebalansa budžeta za 2020, sa 18 glasova usvojili Predlog odluke o završnom računu Opštine Herecg Novi za 2019 godinu, sa izvještajem nezavisnog revozora.

Iako je revior dao pozitivo mišljenje na taj predog  iz DPS-a su ukazali i na njegove primjedbe.

Evidentna su 4 miliona izdataka za zaposlene ili više od četvrtine budžeta, a nigdje nema realnog podatka o broju zaposlenih. Kancelarija za rodnu ravnopravnost nije imala nikave izdatke, pa ispada da ništa nije radila, primjetio je Dragan Janković. Takođe nelogično je da transferi institucijama kulture budu za stipendije i pomoć djeci, za prevoz đaka i školska tamičenja…Nije usvojen ni registar rizika, niti obavljen popis imovine , posebno opštinskog zemljišta. Uvidom u plaćene fakture nema dvojnih potpisa rukovodioca službe i ovlašćenog lica.

Nakon kraće rasprave prošao je i Predlog odluke o izmjenama Odluke o budžetu Opštine za 2020. godinu. Sa 18, 7 miliona prihodi su smanjeni za 28 odsto na 13, 47 miliona. Razlog je pandemija koja je uticala direktno na smanjenje prihoda, pa je Opština dinijela  set mjera za ublažavanje posljedica po građene i privredu, podsjetila je sekretarka za finansije Irena Kovačević.

Najznačajnije je smanjenje prihoda od poreza na nepokretnosti  za 31 odsto i sada iznosi 4, 4 milioana. To povalači i smanjenje turističke takse za 46 odsto. 

Zoran Kovačević  je primjetio da je rebalans bio neminovan, da su primanja svedena na 72 odsto u odnosu na plan, ali davanja su s druge strane vezana za lična primanja u organima lokalne uporave i podugnuta na 87 odsto linearno, bez obzira na ulogu nekih resora u rješavanju krize . Kako ćete motivisati ljude koji treba da budu lokmotiva izlaska iz krize, pitao je Kovačević. Jer, kabinet predsjednika troši na plate koliko Sekterarijati za urbanizam, privredu i ekonomiju, istakao je on.

Prema riječlima odbornice Tatjane Fanfani (SD), Herceg Novi ostaje najsiromašnija Opština, izuzev Ulcinja. Izmjenu budžeta trebalo je ranije napraviti, jer se znalo da od sezone neće biti ništa, ali Opštna je ušla u gradnju garaće ispred svoje zgrade, što nije bilo potrebno u ovom trenutku. Zatražila je da izvršna vlast dostavi tačan broj zapsolenih u Opštini i njenim preduzećima jer se barata sa cifrom od 1000, koja mora da se smanji.

Skupština je jednoglasno prihvatila zahtjev stanovnika Starog grada kroz zaključak kojeg je saopštio Mirko Džuović ( Demokrate). Na stepenište podno Sat kule tako će biti postaviljen rukohvat zbog kvalitetnijeg života starih. Rebalans Budđeta je usvojen sa 19 glasova za, 8 protiv i 1 uzdržanim.

24 Komentari

 1. A vidi ovog Kadića,o čemu on mašta. Pa čoveče,bio si sekretar urbanizma a gos. Marković obećao školu ako budete na vlasti. Kako te nije sramota da o školi u Igalo pričaš?

  29
  17
 2. gradanin” opusti se ide jugo ,pa ce opet na buru—pricas o tom jankovicu ,a koji je to drugi nesto uradio u 30 godina i vise__?? svake godine sve gore i gore ,sve veći i veći seljaci bez vizije,bez liderstva u sebi

  33
  7
  • Da nabrojimo ko je vodio Opštinu: Đuro Ćetković, Stevan Mitrivić, Dejan Mandić, Nikola Gojković, Nataša Ačimović, Stevan Katić…svi nacionalno I vjerski prepoznatljivi što je u HN vrlo bitno. Jesu li ini išta odgovirni.

   15
   3
 3. nemojte se ljutiti ali vratite se betoniranju seoskih puteva od 50 metara to je vas limit, pomorac i fotograf vam vode investicije i gradnju,popovi vam vode izgradnju,najbolje bi bilo da ništa ne dirate zarad naše djece, ai vama će biti lakše za vaš mozak i opšte zdravlje ,jer niste nizašta !

  53
  9
  • To je vec veliki projekat za ove , dok oni naprave par kimisija i odbora i cega svega taj pjesacki bi kostao barem kao par stotina metara nekog auto puta u normalnoj zemlji (ne ovog Crnogorskog naravno taj je skup ko da kroz okean ide).

   25
   1
 4. Savjetnica predsjednika i članica tima za izradu Strategije, Tamara Vujović, istakla je da po programu Demokratske Crne Gore iz predizborne kampanje veći dio projekata realizovan: otvaranje lokalne tv, izgrandja podzemne garaže ispred Opštine, obnavaljanje kuće Andrića, projekat Autobuske stanice, revitalizacija tvrđava, poboljšanje putne infrastrukture, preispitivanje postupka led rasvjeta, poboljšanje uslova za mlade, posvećenost dobrosusjedskim odnosima i drugi…
  ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  A sta je sa prioritetom svih prioriteta – poboljšanim standardom građana, zapošljavanjem nezaposlenih, humanijom socijalnom politikom, pravednijom taspodjelom novskog kolača na sve, a ne samo na odabrane?
  Nemam posao, planove za budućnost i šta da jedem. Možda sam vec bespovratno obolio od nemastine, ali može li mi neko zdraviji i sposobniji, objasniti KAKO se navedena dostignuća iz teksta gore, zapravo reflektuju na moj život ili bi to trebalo, a ja ih jadan i nezahvalan ne shvatam i ne poštujem? Lokalna TV, garaža, autobuska, led rasvjeta, tvrđave….? Jesam li samo glup ili samo nezahvalan i bezobrazan?

  51
  6
  • 1. otvaranje lokalne tv – cist promasaj i bacene pare
   2. izgrandja podzemne garaže ispred Opštine – katastrofa i unisten jedini koliko toliko veliki prostor koji je mogao posluziti i sluzio za djeciji karneval i slicno i hvala Bogu na plndemiji jer bi cijela sezona za veliki dio grada bila unistena sa ovakvim izvodjenjem radova jer cijela Njegoseva je unistena od tolikih kamiona i zemlje koja se rasipala sa nepokrivenih kamiona kroz centar grada a i put do meljina koji je bio koliko toliko dobar je propao.
   4. obnavaljanje kuće Andrića – evo jos nije obnovljena pa kad bude onda se hvalite za sada je to postao betonski grob bez i jednog drveta ili zelenila a o kvalitetu radova ne treba pricati jer se vec napravljena fasada popravljala a i poslije toga se odokativno sa zapadne strane vidi da se jedva drzi i da ce brzo propasti.
   5. preispitivanje postupka led rasvjeta – kakvo preispitivanje i dalje ne radi a pare su potrosene
   6. poboljšanje uslova za mlade- ?????? to jedino ako se racuna zaposljena rodbina po opstinskim firmama
   ……
   Ne treba ni komentarisati koliko je ova opstinska vlast unistila Herceg Novi da mi sad ni DPS vise nije mrzak koliko je bio sve ove godine. Bolje bi prosli da nas je neko bombardovao nego sta ova vlast ucinje.

   45
   9
 5. E moj dobri moram da ti odgovorim
  Kao gradinacelnik nasledio 5-6 miliona duga kad je otisao bio 1-1,5 milion
  Osnovao Herceg Fest i mnogo toga u ovom gradu najposteniji covjek na politickoj sceni u Crnoj Gori jes da ga je DPS pustio niz vodu

  24
  9
 6. Dakle, definituvno smo od najbogatije postali jedna od najsiromašnijih opština. Imal tu imalo krivice i ovih što je vode na lokalu evo punih 20.g..
  Ima li đe koliko su para dali Nikčeviću i potrošili za Litije a koliko socijalno ugroženim.
  Ovi iz dps i sdp se prave mrtvi i praznu slamu mlate, ako se i jave.

  34
  4
 7. Kakva vam je strategija o izmisljanju radnih mjesta i stranackom zaposljavanju. Oce li nova republicka vlast stati ovoj privivilegiji odabranih koji i ne znaju sto im je poso. Tu smo prvaci svjeta. Hoce li se zahvaliti stranackim kadrovima na pozrtvovanom radu i podjeliti otkaze.

  31
 8. Tivat i Trebinje predgrađa Herceg Novog? Projektom bulevara Aerodrom-Jaz, Grbalj će za 20 godina postati metropola Boke – onamo će gravitirati Luštica pa i rivijera Tivatskog zaliva preko novog mosta – a ne naopako: Tivat ka Novom. Pozitivnija je trebinjska varijanta, ali samo ako se izgradi jaka kolska saobraćajnica Pode – zeleničko Mulo – trajekt Rose. I ako se opet poradi na zaboravljenoj ideji trajekta Zelenka – Barleta. Samo se ovako postiže realni interes Trebinja ka ovoj opštini. Sa time u vezi i glavna autobuska stanica – ne tamo uboga doma nakraj Igala – nego opštinski centralno: pri zeleničkom Mulu. Postojeća autobuska stanica Novog, na vrlo dobrom je mjestu a treba uspinjaču negdje od Škvera i preko parka Boke. Ovako se postiže zdrava privredna infrastruktura, koja može uokviriti uvijek krizno-opasnu turističku autarhiju. Za ruinirani istorijski hotel u Zelenici već je izrađen rekonstrukcioni plan na nivou građevinske dozvole.

  26
  2
 9. Građanin,20 god su ovi na vlasti.Promjenili su sve portije u koje su mogli da se uhljebe.Od obećanja na predizbornim skupovima dobismo samo šipak.Nema ukidanja putarine,škole u Igalu,autobuske stanice,a da ne pričamo o gradnji velikih hotela a sačuvajme bože kolektora koji ostadene u amanet od Đurkovićke za neku drugu garnituru.

  33
  3
 10. Odborniku DPS D. Jankovicu je sve danas u kolizili???? Da li je to isti Jankovic. koji je podrzao sa svojom partijom privatizaciju “Boke”, Bolnice u Meljinama…zamalo sa direktoricom Gocom i Jankovicem koji je savjetnik u Institutu ne ostadosmo i bez ljecilista…Stvarno neki ljudi nemaju mjeru…pa od pripravnickog je Jankovic partijski uhljeb
  …mi stari Novljani se ne sjecamo ni jednog Jankovicevog projekta…cak ni u vrjeme kada je bio predsjednik opštine. Sta sad on hoce???

  58
  33
  • Vi stari novljani ste pravi licemjeri i neradnici. Prodali bi svoj grad za veceru.
   Novi je docekao da je novljanima glavni provod odlazak u Trebinje na janjetinu. Pih

   42
   9
   • Da, upravo tako sam i mislio za Jankovica. A sto se mene licno tice sigurno sam vremesan i star, ali NISAM dementan. Sjecam se odlicno Jankovica i njegovog vodjenja opstine. Pitajte ga zasto je izgubio izbore u HNovom 2000. g.? Pitajte ga da vam nabroji sve institucije gdje je bio u bordu direktora? Doktor sam po struci, pa ga priupitajte od kad “savjetuje” u Institutu “ko i pod kojim uslovima je trebao da kupi Institut?”

    25
    4
    • Niti koga savjetuje niti ga ko sluša odavno u Institutu, rajovićka nikoga ne sluša ksmoli Jankovića i Kovačevića.Oni dodju samo platu da podignu, drugo ama ništa !

   • novljani dosljedno@ nemoj tako ako ponude i rucak onda je ok. U nas grad od ratova doselilo se 50% stanovnistva iz Bosne,Kosova i Hrvatske , nema vise Novljana,zavrsena prica- nema napretka,djecu ako imate samo ih vodite odavde ,dugo ce ovdje biti jadno

    27
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code