Početna Eco Herceg Novi domaćin radionice posvećene zaštiti biodiverziteta Mediterana

Herceg Novi domaćin radionice posvećene zaštiti biodiverziteta Mediterana

0

Radionica prekograničnog projekta PANACeA pod nazivom „Upravljanje prekograničnim uticajima u prioritetnim područjima“, usmjerena na kreiranje akcionog plana za upravljanje prirodnim resursima i biodiverzitetom Mediterana baziranog na ekosistemskom pristupu održava se danas u Herceg Novom, saopšteno je iz lokalne uprave.

PANACeA je projekat u okviru Interreg MED programa na kojem je crnogorski partner Opština Herceg Novi, a koji kofinansira Evropski fonda za regionalni razvoj. Radionicu u hotelu Palmon bay organizovala je Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine, a učesnici su predstavnici partnera iz Španije, Italije, Grčke, Francuske, Hrvatske, Albanije i Crne Gore.

Na otvaranju radionice menadžer Opštine, Dragan Šimrak istakao je da se Herceg Novi zahvaljujući PANACeA povezao sa novim partnerima, te da su ovakvi projekti na liniji zajedničkog cilja da se podigne svjest o načinima za međusobno povezivanje i što bolje upravljanje mehanizmima za zaštitu prirode u regionu.

– Mediteran nam je svima dom. Ono što utiče na biodiverzitet Mediterana ima značajne posljedice po svakoga, bila to pozitivna ili negativna promjena. Zato je pitanje zaštite tačka ujedinjenja i on njemu možemo ozbiljno razgovarati samo ako se uključe svi. Djelovanje u ovoj oblasti podrazumijeva kako promjene ponašanja pojedinaca u našim zajednicama, tako i promjene politika država i gradova u oblasti zaštite životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa -kazao je Šimrak i poželio učesnicima korisnu razmjenu znanja i iskustava.

Sa drugim projektima Herceg Novog, koji su u fazi apliciranja ili implementacije, učesnike je u uvodnoj riječi upoznala šefica opštinske Kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić. Kako je istakla, grad snažno i ozbiljno radi na razvijanju partnerstava kroz bilateralne odnose sa drugim lokalnim upravama i prekogranične projekte, a upravo održivi razvoj i zaštita životne sredine su važna oblast za povezivanje.

– Fokusirani smo na jačanje resursa i kapaciteta za učešće u projektima, čemu će značajno doprinijeti i partnerstvo na PANACeA projektu, zbog čega smo veoma zahvalni na pozivu da se uključimo i kao crnogorski partner doprinesemo zajedničkom cilju – kazala je Kordić.

Ciljeve radionice u Herceg Novom predstavio je Dr Amir Abdula sa Univerziteta u Malagi.

– Vjerujem da će ova radionica biti veoma uspješna jer imamo sjajnu listu učesnika, eksperta čije ideje i energija su nam svima potrebni – poručio je Abdula.

Kako je objasnio, tema radionice je veoma kompleksno pitanje prekograničnih uticaja na biodiverzitet Mediterana, sa fokusom na Južni Jadran. Najbolji odgovor na ovaj izazov je upravljanje bazirano na ekosistemskom pristupu (EBM), koje nije zasnovanu na pojedinačnim slučajevima i problemima, već prepoznaje morske i obalne ekosisteme kao bogate mješavine raznovrsnih elemenata koji su u stalnoj interakciji, kazao je Abdula.

Ishod rada učesnika PANACeA radionice u Herceg Novom biće identifikovanje predstojećih izazova i mogućnosti za prekogranično djelovanje, a potom uspostavljanje konceptualnog okvira za kreiranje ekoregionalnog akcionog plana za Južni Jadran.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code