Početna Kultura Herceg Novi domaćin simpozijuma o Andriću

Herceg Novi domaćin simpozijuma o Andriću

2

Simpozijum pod nazivom „Andrićeva sunčana strana“ biće sjutra otvoren u Institutu „Dr Simo Milošević“ i trajaće do 14. oktobra. Simpozijum je dio međunarodnog istraživačkog projekta „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“. Organizatori su Institut za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu i Opština Herceg Novi, soapštneo je iz lokalne uprave.

Na otvaranju će govoriti menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak i rukovodilac istraživačkog projekta Instituta u Gracu „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“, Branko Tošković.

Tokom tri dana biće predstavljene publikacije i radovi preko 60 autora iz 13 evropskih država: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Poljske, Turske, Rusije, Ukrajine.

Na simpozijumu će biti razmotrena četiri tematska bloka koja se tiču Andrićevog nezavršenog (rekonstruisanog) romana „Na sunčanoj strani“, svjetlosti kao Andrićeve opsesije, njegove povezanosti sa Crnom Gorom i Herceg Novim, te stvaralaštvom jedinog Nobelovca među Južnim Slovenima u odnosu na druge pisce i kontekstu književnih pravaca i teorija.

Simpozijum u Herceg Novom održava se u godini kada je otvaranjem Kuće Iva Andrića u rekonstrukciji započeo simbolični povratak pisca u herceg Novi.

Nakon hitne sanacije, objekat je otvoren za posjete i u njemu je održan niz umjetničkih programa koji su privukli na hiljade posjetilaca. U Kući je, prvi put u Crnoj Gori, izložena originalna Nobelova nagrada za književnost koju je Andrić dobio 1961. godine.

Potpuna revitalizacije biće izvedena kroz prekogranični projekat Co.Co.Tour, do kraja 2020. godine.

2 Komentari

  1. Koliko ste profesora književnosti iz novske srednje škole pitali hoće li da učestvuju na simpozijumu? Provjereno znam – nijednog! Okrugli sto o Andriću je držan u Andrićevoj nakadašnjoj kući u odličnoj intelektualnoj atmosferi sa akademicima, univerzitetskim profesorima i profesorima naših škola, te prema tome, kažite nam koji eminentni stručnjaci dolaze sada.

    2
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code