Početna Društvo HERCEG NOVI GODINAMA BEZ JAVNOG TOALETA

HERCEG NOVI GODINAMA BEZ JAVNOG TOALETA

0

forte_mare_prolazSkoro 40 procenata svjetske populacije  danas nema pristup toaletu. Svakako Herceg-Novi nije dio te nepopopularne statistike, ali za brojne turiste ili mještane, koje u šetnji “uhvati potreba” to ne znači ništa. Prisiljeni su da ulaze u ugostiteljske objekte, prodavnice i mole zaposlene da se posluže njihovim toaletima. To je najčešće vrlo neprijatno, a bilo bi i nepotrebno da je taj problem u Novome adekvatno riješen.

Grad bez ijednog javnog toaleta, ipak ih je prepun! Svaki kantun, stepenište,  zelena površina, tvrđava, koriste se kao javni WC. Teško se od smrada prolazi stepeništem koje spaja Savinsku dubravu i ulicu Prve bokeške brigade, onim ispod tvrdjave Forte mare, kroz tvrdjave Španjola i Citadela, parkom bivšeg hotela “Boka” i oko dvorane “Park”, dijelovima Starog grada… Ako se tome dodaju i brojna mjesta, kao ono u ulici Save Kovačevića kod Tonsatija, duž Šetališta, uz more i svuda gdje se izlijeva kanalizacija onda bi možda bolje bilo nabrojati mjesta kroz koja se može proći bez zaustavljanja daha i opreza na što možete ugaziti.

Iako je predsjednik opštine Dejan Mandić prije godinu najavio rekosntrukciju starog toaleta u centru grada, uz kraj zidina koje dijele park nekadašnjeg hotela “Boka” od glavne gradske ulice, stari objekat stoji zaključan. Samo smrad podsjeća da su ostale stare navike. Radova nema na vidiku, iako je Mandić danas potvrdio Radio Jadranu da nisu odustali od tog projekta. Lani je utvrđeno da bi rekonstrukcija prostora i ugradnja nove opreme trebalo da košta između 15 i 20 hiljada eura. Kriza je i sve je manje para u opštinskom budžetu, ali ne zvuči uvjerljivo da se nije mogao naći taj neveliki novac za projekat koji bi puno značio gradu, koji je ove godine dobio titulu šampiona kulturnog turizma Jugoistočne Evrope.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code