Početna Politika Herceg Novi i Višegrad sarađivaće u kulturi, umjetnosti, sportu i privredi

Herceg Novi i Višegrad sarađivaće u kulturi, umjetnosti, sportu i privredi

6

Tradicionalno prijateljski odnosi Herceg Novog i Višegrada, njihova bliskost u oblasti kulture i stvaralaštva, doveli su do sporazuma o saradnji kojeg su sinoć u Kući Iva Andrića potpisali  predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević.

U oba grada značajan dio života i stvaralaštva proveo je nobelovac Ivo Andrić, zbog čega je sporazum simbolično potpisan u njegovoj kući na Toploj, neposredno prije ponovnog otvaranja, a u godini kada grad obilježava 300 godina od osnivanja Topaljske komunitadi, preteče Opštine Herceg Novi.

Načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević , naglasio je da sporazum predstavlja “novi korak u budućnost” za oba grada.

–  On će pojačati saradnju na svim nivoima: kulturi, umjetnosti, sportu, turizmu, pa čak i privredi. Dok smo mi na ovim mjestima ovaj sporazum će da živi punim kapacitetom i diše punim plućima – poručio je on.

Prije čina potipisvanja delegacije Opština Herceg Novi i Višegrad imali su razgovor u zgradi Opštine, gdje je dogovorena saradnja, kazao je Stevan Katić.

– Tu smo da nastavimo i produbljujemo saradnju kako to i zaslužuju gradovi gdje je nobelvac živio, kao dijete u Višegradu, a kasnije, kao ostvarena ličnost ovdje u Herceg Novom – istakao je Katić.

Po njegovim riječima, Herceg Novi se konačno odužuje jednom nobelovcu, revitalizacijiom njegove kuće, koja će u narednim godima služiti kao sjećanje na njega.

6 Komentari

 1. Hocemo li za zivota procitati da se Opstina (citaj Katic) “sporazumjela” sa nekim gradom iz Hrvatske i Federacije BiH ili je ova vlast “zaduzena” samo za Srbiju i RS. Prvo odlikovanje od SPC, pa Zlijebi i “djeneral” pa sada Visegrad (RS). Sto je slijedece na radu?

  12
  17
  • Mozda treba sa Livnom, Imotskim, Gornjom Maocom i slinim centrima kulture i izvorima civilizacije, samo da bi se ispunila tvoja kvota bratsvta i jedinstva? HN se sporazumjeva sa onima koji hoce sporazum i gdje smo dobrodosli, a ne gdje nam se ostre nozevi i mjerkaju vratovi.

   18
   8
 2. Visegrad je cuveni kulturni i sportski centar regiona. Da im nije cuprije i to zbog Andrica, bili bi samo mala crvena tacka na mapi BIH. E sad, politika, Dodik, veliko srpsko ujedinjenje, to je druga prica.

  14
  7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code