Herceg Novi iz međunarodnih fondova obezbijedio 600 hiljada eura za 4 projekta

Herceg Novi iz međunarodnih fondova obezbijedio 600 hiljada eura za 4 projekta

6
Podijeli

Za samo godinu hercegnovska Opština je uspjela da otvaranjem kancelarije za međunarodnu saradnju postigne krupne rezultate u prekograničnom povezivanju i boljem predstavljanju grada, što je rezultiralo rastom povjerenja kod međunarodnih, odnosno evropskih fondova, te dobijanjem 600 hiljada eura bespovratnih sredstava.

Branka Mracevic i Jelena Prelevic

– Do sada su nam odobrena tri projekta, a 15 projektnih aplikacija je na čekanju. Nastojali smo da oživimo sve bilateralne kontakte sa gradovima prijateljima, pobratimima i onim sa kojima je Opština imala ugovore o sradnji. Takođe i da kroz članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su Jadransko jonska regija i Evropska asocijacija za lokalnu demokrartiju, ostavrimo nove kontakte i partnerstvo sa evropskim gradovima. Ovakav uspjeh je rezultat i naše samostalne pripreme aplikacija koje su se pokazale uspješne – kaže rukovodilac kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Branka Mračević.
Ona je danas predstvila brojne aktivnosti koje je kancelarija od juna prošle godine ostvarila u boljem međunarodnom pozicioniranju Herceg Novog i korišćenju dostpunih fondova.
Posljednji odobreni projekat UNDP-ia, vrijedan je 120 hiljada eura, u partnerstvu sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam. Dio je višegodišnjeg projekta „Niskokarbonski turizam u Crnoj Gori“, a sredstva su određena za ugradnju dekorativne led rasvjete u Starom gradu i na Sat kuli.
Sama pozicija Herceg Novog, koji se nalazi na tromeđi Crne Gore, BiH i Hrvtaske, daje mu izvrsne mogućnosti za saradnju, što proteklih godina nije iskorišćeno.
– Dva projekta se finansiraju iz fondova EU, jedan je krenuo u junu, a drugi kreće u septembru. Projekat UNDP-ia traje tri mjeseca i već je krenula ugradnja dekorativne rasvjete – objašnjava Mračević.

Picerija i restoran

Opština je glavni nosilac projekta UNDP-ia, a u preostala dva je partner u programu “Evropa za građane”, koji su usmjereni na unapređenje saradnje između civilnog sektora i građanstva i lokalne uprave, odnosno prekogranične sradnje i jačanje turističke ponude između Crne Gore i Hrvatske.
Herceg Novi je i partner na projektu Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom njemačke ambasade. Odobren je i koncept projekta u okviru IPA, koji se odnosi na jačanje socijalne i radne inkluzije osoba sa invaluiditetom i pripadnika RE populacije. Partneri Opštini su NVO “Nova šansa” i “Mladi Romi”.
Kancelarija za međunarodnu saradnju je predala aplikacije za 15 projekata, vrijednih 6 miliona eura. Četiri su u okviru trilateralne saradnje Crne Gore, Hrvatske i BiH, sedam u okviru Jadransko jonskog programa saradnje, tri su aplikacije predate na Dunavskom i Mediteranskom programu, a ostakatak u okviru programa Kreativna Evropa i kod ambasade Japana za kupovinu vatrogasnih vozila i opreme.
Zanimljivo je da kancelarija zapošljava samo dvoje službenika, veoma posvećinih, pored rukovodica Branke Mračević, tu je i pripravnica Jelena Prelević, mada će u kasnijoj fazi implementacije odobrenih projekata biti potrebni projekt menadžeri. Po riječima Branke Mračević, u kancelariji je dosta odgvornog posla, za što nije dovoljno da neko zna jezik i ima završen fakultet.
Iako je kancelarija dio stručne službe predsjednika Opštine  sa zadatkom da pomogne svim resornim sekretarijatima i javnim institucijama da unaprijede resurse kroz međunarodnu saradnju i apliciranje kod evropskih fondova, na usluzi je i građanima i Nvo sektoru.
Često se građani i razočaraju kada shvate da nije dovoljno imati samo dobru ideju za neki projekat:
– Na žalost, Crna Gora je sa svojim institucijama i dalje u procesu jačanja kapaciteta, ali i pojedinaca koji mogu uspješno nastupati i ostvarivati rezultate u korišćenju evropskih sredstava, tako nam se na žalost vrlo često dešava da zainteresovani građani i predstavnici civilnog sektora i javnih institucija budu razočarani sa svim onim što je neophodno da ispune kako bi uopšte bili prihvatljivi kao aplikanti – kazala je Branka Mračević.
Do sada kancelarija nije bila aktivno ukjučena u projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021, ali u slučaju dobijanja te titule predstoji najzahtjevniji “period izgradnje” kulturne infrastrukture i apliciranje za projekte u kojima će trećinu obezbjeđivati grad i država, a ostalo privatni sektor i fondovi EU.

6 Komentari

  1. EPK i novo i dalje prodaja magle od nasih para hahahahaha.Samo trosite pare na suplju pricu.Prodaju vam maglu lidestvo kurseve kupuju sve firme na zapadu,kurs za manipulaciju hahahahahha.Strasan rezultat za godinu dana.

  2. Koliko je sredstava ulozeno u aplikacije za EPK Herceg Novi 500 000e plus kancelarije plus aplikacije plus i nista i ako mozda .Do tada treba raditi infrastrukturu i sam zaradjivati pare ,ovo je ludilo ,nece niko dati pare ako ne radite .Prvo treba raditi pa onda aplicirati a ne kao sad ,ko fol galerija u centru grada malo ko fol kulture i budalastina a nista naravno da nismo EPK jer nemamo infrastrukturu kulture hahahahahah

  3. dijete Herceg Novog se bori za zivot,svi gradjani novog jure ko sumanuti da skupe pare za njenu operaciju i lijecenje. Sada je Iva prioritet a ne ono bez cega smo se vec i navikli. Pomozite da djete nastavi da zivi pokazite da imate bar malo ljudskosti i uplatite ivi lijecenje.

  4. Svaka čast,e sada pola od tog novca da se uplati za Ivu.
    Pa kad uplatite organizujte konferenciju za novinare.
    Do tada reklama na račun poreznika Crne Gore nam nije potrebe.

  5. Svaka čast, imao sam priliku kontaktirati kancelariju za međunarodnu saradnju i oduševljen sam komunikacijom i ljubaznošću ovih djevojaka!

Ostavite komentar

*

code