Herceg Novi iz međunarodnih fondova obezbijedio 600 hiljada eura za 4 projekta

Herceg Novi iz međunarodnih fondova obezbijedio 600 hiljada eura za 4 projekta

4807
6
Podijeli

Za samo godinu hercegnovska Opština je uspjela da otvaranjem kancelarije za međunarodnu saradnju postigne krupne rezultate u prekograničnom povezivanju i boljem predstavljanju grada, što je rezultiralo rastom povjerenja kod međunarodnih, odnosno evropskih fondova, te dobijanjem 600 hiljada eura bespovratnih sredstava.

Branka Mracevic i Jelena Prelevic

– Do sada su nam odobrena tri projekta, a 15 projektnih aplikacija je na čekanju. Nastojali smo da oživimo sve bilateralne kontakte sa gradovima prijateljima, pobratimima i onim sa kojima je Opština imala ugovore o sradnji. Takođe i da kroz članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su Jadransko jonska regija i Evropska asocijacija za lokalnu demokrartiju, ostavrimo nove kontakte i partnerstvo sa evropskim gradovima. Ovakav uspjeh je rezultat i naše samostalne pripreme aplikacija koje su se pokazale uspješne – kaže rukovodilac kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, Branka Mračević.
Ona je danas predstvila brojne aktivnosti koje je kancelarija od juna prošle godine ostvarila u boljem međunarodnom pozicioniranju Herceg Novog i korišćenju dostpunih fondova.
Posljednji odobreni projekat UNDP-ia, vrijedan je 120 hiljada eura, u partnerstvu sa Ministarstvom za održivi razvoj i turizam. Dio je višegodišnjeg projekta „Niskokarbonski turizam u Crnoj Gori“, a sredstva su određena za ugradnju dekorativne led rasvjete u Starom gradu i na Sat kuli.
Sama pozicija Herceg Novog, koji se nalazi na tromeđi Crne Gore, BiH i Hrvtaske, daje mu izvrsne mogućnosti za saradnju, što proteklih godina nije iskorišćeno.
– Dva projekta se finansiraju iz fondova EU, jedan je krenuo u junu, a drugi kreće u septembru. Projekat UNDP-ia traje tri mjeseca i već je krenula ugradnja dekorativne rasvjete – objašnjava Mračević.

Picerija i restoran

Opština je glavni nosilac projekta UNDP-ia, a u preostala dva je partner u programu “Evropa za građane”, koji su usmjereni na unapređenje saradnje između civilnog sektora i građanstva i lokalne uprave, odnosno prekogranične sradnje i jačanje turističke ponude između Crne Gore i Hrvatske.
Herceg Novi je i partner na projektu Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom njemačke ambasade. Odobren je i koncept projekta u okviru IPA, koji se odnosi na jačanje socijalne i radne inkluzije osoba sa invaluiditetom i pripadnika RE populacije. Partneri Opštini su NVO “Nova šansa” i “Mladi Romi”.
Kancelarija za međunarodnu saradnju je predala aplikacije za 15 projekata, vrijednih 6 miliona eura. Četiri su u okviru trilateralne saradnje Crne Gore, Hrvatske i BiH, sedam u okviru Jadransko jonskog programa saradnje, tri su aplikacije predate na Dunavskom i Mediteranskom programu, a ostakatak u okviru programa Kreativna Evropa i kod ambasade Japana za kupovinu vatrogasnih vozila i opreme.
Zanimljivo je da kancelarija zapošljava samo dvoje službenika, veoma posvećinih, pored rukovodica Branke Mračević, tu je i pripravnica Jelena Prelević, mada će u kasnijoj fazi implementacije odobrenih projekata biti potrebni projekt menadžeri. Po riječima Branke Mračević, u kancelariji je dosta odgvornog posla, za što nije dovoljno da neko zna jezik i ima završen fakultet.
Iako je kancelarija dio stručne službe predsjednika Opštine  sa zadatkom da pomogne svim resornim sekretarijatima i javnim institucijama da unaprijede resurse kroz međunarodnu saradnju i apliciranje kod evropskih fondova, na usluzi je i građanima i Nvo sektoru.
Često se građani i razočaraju kada shvate da nije dovoljno imati samo dobru ideju za neki projekat:
– Na žalost, Crna Gora je sa svojim institucijama i dalje u procesu jačanja kapaciteta, ali i pojedinaca koji mogu uspješno nastupati i ostvarivati rezultate u korišćenju evropskih sredstava, tako nam se na žalost vrlo često dešava da zainteresovani građani i predstavnici civilnog sektora i javnih institucija budu razočarani sa svim onim što je neophodno da ispune kako bi uopšte bili prihvatljivi kao aplikanti – kazala je Branka Mračević.
Do sada kancelarija nije bila aktivno ukjučena u projekat kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021, ali u slučaju dobijanja te titule predstoji najzahtjevniji “period izgradnje” kulturne infrastrukture i apliciranje za projekte u kojima će trećinu obezbjeđivati grad i država, a ostalo privatni sektor i fondovi EU.

6 Komentari

 1. EPK i novo i dalje prodaja magle od nasih para hahahahaha.Samo trosite pare na suplju pricu.Prodaju vam maglu lidestvo kurseve kupuju sve firme na zapadu,kurs za manipulaciju hahahahahha.Strasan rezultat za godinu dana.
  0  0
 2. Koliko je sredstava ulozeno u aplikacije za EPK Herceg Novi 500 000e plus kancelarije plus aplikacije plus i nista i ako mozda .Do tada treba raditi infrastrukturu i sam zaradjivati pare ,ovo je ludilo ,nece niko dati pare ako ne radite .Prvo treba raditi pa onda aplicirati a ne kao sad ,ko fol galerija u centru grada malo ko fol kulture i budalastina a nista naravno da nismo EPK jer nemamo infrastrukturu kulture hahahahahah
  0  0
 3. dijete Herceg Novog se bori za zivot,svi gradjani novog jure ko sumanuti da skupe pare za njenu operaciju i lijecenje. Sada je Iva prioritet a ne ono bez cega smo se vec i navikli. Pomozite da djete nastavi da zivi pokazite da imate bar malo ljudskosti i uplatite ivi lijecenje.
  0  0
 4. Svaka čast,e sada pola od tog novca da se uplati za Ivu.
  Pa kad uplatite organizujte konferenciju za novinare.
  Do tada reklama na račun poreznika Crne Gore nam nije potrebe.
  0  0
 5. Svaka čast, imao sam priliku kontaktirati kancelariju za međunarodnu saradnju i oduševljen sam komunikacijom i ljubaznošću ovih djevojaka!
  0  0

Ostavite komentar

*

code