HERCEG NOVI JE PREIZGRAĐEN, A NEDOSTAJU TURISTIČKA I PRIVREDNA ZDANJA

HERCEG NOVI JE PREIZGRAĐEN, A NEDOSTAJU TURISTIČKA I PRIVREDNA ZDANJA

135
0
Podijeli

milovan bazdar radni dorucakUsvojen je program izrade planske dokumentacije za opštinu Herceg Novi i očekuje se usvajanje oko 30 dokumenta, a već četri predloga planske dokumentacije naćiće se na narednom skupštinskom zasjedanju.
Riječ je o predlogu Odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Podi, zatim o donošenju lokalne studije lokacije za Turističko-rekreativni kompleks “Marat-Vrbanj”, odluci o donošenju Urbanističkog projekta za stambeno-poslovni kompleks “Zlatnik” u Baošićima. Biće riječi i o predlogu Odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Đenovići – kaže za Radio Jadran v.d. načelnik sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju opštine Herceg Novi Milovan Baždar.
On očekuje da će sva četri plana biti usvojena, a ono na čemu trenutno rade u ovom Sekretarijatu, jeste obrada Strateškog plana razvoja opštine, Prostornog urbanističkog plana i učestvuju u izradi Regionlanog prostornog plana obalnog područja Crne Gore. Rok do koga važi Prostorni plan opštine je istekao prošle godine, ali kako kaže Baždar, do usvajanja novog, važi stari.
Važeći Prostorni plan za naredni period mogao bi biti završen do kraja ove i početkom 2014. godine, kada bi trebalo i da bude usvojen. Kako je Baždar najavio na radnom doručku s novinarima, opština će najkasnije za sedam dana objaviti tender za izbor obrađivača za izradu Prostornog urbanističkog plana. Za Strateški plan razvoja opštine čija je izrada pri kraju uključeno je 30 stručnjaka.
– U Herceg Novom ima previše stambenih jedinica, preizgrađen je i nedostaju turistički i ekonomski projekti. Imamo 13.962 stambene jedinice (1839 posloovnih, a pomoćnih 2038), tačnije 11.856 su vlasnici rezidenti, a čak 8.088 nerezidenti. Zato će ovaj Sekretarijat potencirati izgradnju turističkih i privrednih kompleksa, a ne stanova namjenjeih tržištu – kazao je Baždar.
Regionalni plan obuhvata sve prostore priobalnih opština.
Za loklanu samoupravu je važno da defincije namjene u tom regionlnom dokumentu budu onakve kakve im odgovaraju, jer će se Prostorno urbanistički plan morati poštovati iz tog regionalnog – objasnio je Baždar.
Ubuduće više će insistirati na uključivanju javnosti, već od same pripreme nekog planskog dokumenta, pa preko javnih rasprava u kojima bi bilo dobro da učestvuje što više građana – smatra Baždar.
Inače, u prošloj godini izdato je 304 urbanističko tehnička uslova, 115 građevinskih dozvola. Plan naplate naknade za komunalno opremanje bio je 2 miliona eura, nakon rebalansa budžeta 3 milona eura, a naplaćeno je ukupno oko 3 milona i 100 000 eura.
Od početka ove godine već je izdat 51 urbanističko tehnički uslov i 22 građevinske dozvole, a plan naplate je 3,1 milion eura. Inkasirano je 187.000 eura, te se u ovom Sekretarijatu nadaju da će zamišljeno i ostavariti jer imaju veliki broj investitora uprkos krizi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code