Početna Društvo Herceg Novi na forumu o investiranju u Zapadni Balkan

Herceg Novi na forumu o investiranju u Zapadni Balkan

7

Tokom protekla tri dana Herecg Novi je predstavljen na međunarodnoj konferenciji Forum gradova i regiona „Investiranje u Zapadni Balkan – Investiranje u Evropu“, koja je održana u poljskom gradu Žešovu. Glavne teme konferencije bile su prekogranična saradnja i uloga lokalnih samouprava u podsticanju regionalnog i lokalnog razvoja, saopštavaju iz lokalne uprave.

Opštinu Herceg Novi predstavljala je potpredsjednica Danijela Đurović, koja je učestvovala u panel dikusiji o kvalitetu servisa koje građanima nude lokalne javne uprave.

Govoreći o nastojanjima lokalne uprave da bude što efikasniji servis građana, Đurović je kazala da se komunalni sektor u Crnoj Gori suočava sa ozbiljnim izazovima, posebno zbog sezonskih migracija i velikih fluktuacija u broju korisnika.

Ona je istakla da je ulaganje u kapitalnu komunalnu infrastrukturu jedan od prioriteta, ali opštine nemaju dovoljne prihode da same finansiraju takve projekte, a nedovoljni su grantovi EU koji su im u ovoj fazi dostupni.

Kako je objasnila, Crna Gora je zemlja kandidat, a ne članica EU, pa su fondovi za finansiranje kapitalnih investicija dostupni samo Državi. Tako od volje centralnih vlasti zavisi koji će se projekti i u kojim opštinama finansirati, sa čim Herceg Novi do sada nije imao najbolje iskustvo.

Đurović je zaključila da je za lokalne uprave Zapadnog Balkana od velikog značaja prevazilaženje izazova u obezbjeđivanju sredstava iz EU fondova. Hercegnovska lokalna uprava nastoji da jača svoje kapacitete u ovoj oblasti, u čemu su od velike pomoći brojna partnerstva sa drugim gradovima i članstvo u međunarodnim asocijacijama.

Forum gradova i regiona okupio je visoke predstavnike zemalja Berlinskog procesa, predstavnike Evropske komisije, Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Komiteta regiona, gradova i regiona, jedinica lokalnih samouprava i nevladinih organizacija.

Forum je organizovan u saradnji Ministarstva za investicije i razvoj Republike Poljske i Vojvodstva Podkarpatje, čiji je Žešov glavni grad. Partneri Foruma su Evropska komisijia, Udruženje poljskih gradova, Unija pokrajina Republike Poljske, kao i NALAS – Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope.Događaj je organizovan u okviru poljskog predsjedavanja Berlinskim procesom – inicijativom za podršku regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i komplementarnu politiku proširenja Evropske unije.

7 Komentari

  1. Putovanja, filozofiranja i saradnja sa drugim gradovima kao naprimer sa Jagodinom !? Sezona je pocela. Stranci nam stizu i RentaCarovim sa Cilipa a problem nastaje kada, gde i kako se parkirati. Nema automata, bilo ubacivanjem gvozdenjaka ili kartica, ne znaju stranci gde se kupuju parking karta jer ih nema u svakoj trafici vec slucajno otkrih da se parking karitce mogu kupiti u pizeriji iza Hotela Plaza naprimer. Pa ako znamo da su ceste jednosmerne, pa ako stranac ne nadje parkering kod Novljanke, Opstine, Atlas Mont banke i sledece parking mesto koje postoji nema ulazna naplatna kartica niti se parking moze platiti osobi koja kontrolise parkiranje, nego vas upucuje u Pizzeriu “tamo napred” gde ne postoji vidljiv oglas da se parking kartica moze kupiti unutra itd. A ako pak telefonom neko zeli platiti parking on to moze prvo za 1 sat vremena, pa ako pozeli produziti isti, nemoguce je u vecini slucajeva. Sramota, ( det är skamm), bruka, iritacija, bezobrazluk. A ima se za Raznjatovicku, Matica, Colica i ostale. Pare odose na reklamiranje jubilarnog Mimoza festivala. Za ciji racun se “saradjuje” ?? Ko tako lako baca hercegnovske pare u vetar? A kanalizacije smrdi na sve strane, svetla ne rade, parkering organizacija je uzas, kolektor nikada nece biti u redovnoj funkciji ( zivi bili pa videli) a celnici putuju li putuju, fantaziraju i pricaju bajke.

  2. Gospođo Đurović ,od vas očekujemo da ćete po 100-ti put pogaziti obećanje da će Kolektor biti završen do početka sezone ili najkasnije kraja godine .Vi kao da nemate ,, nos ” i ne osjećate smrad . Doduše niste sami , bez ,, nosa ” su i gospoda Katić i Bigović .

    11
    7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code