HERCEG NOVI OD 1. AVGUSTA FILMSKI GRAD

HERCEG NOVI OD 1. AVGUSTA FILMSKI GRAD

268
0
Podijeli

Hercegnovski filmski festival Montenegro film festival 28. put, uprkos krizi za sedam dana trajanja u tri takmičarske i jednom revijalnom programu prikazaće više od 90 filmova.

Glavni program festivala nudi 13 ostvarenja, od kojih je devet u konkurenciji za nagrade. Onjima će odlučivati žiri koji čine Slobodan Šnajder, Meto Jovanovski i Branko Baletić.
Festival počinje 1. avgusta debitanstkim filmom reditelja i scenariste Ivana Ikića, ”Varvari” koji je premijeru imao ovog mjeseca na festivalu u Karlovim Varima.
Nakon njega, takođe u takmičarskoj konkurenciji, publika će moći da pogleda ostvaranje rediteljskog trojca Claire Burger, Marie Amachoukeli-Barsacq i Samuel Theisa, ”DJEVOJKA ZA ZABAVU” (PARTY GIRL) koji je prikazan i na Kanskom festivalu.
U trci za nagradu biće još i koprodukcijsko ostvarenje, Srbije, Makedonije, Hrvatske i Njemačke ”SPOMENIK MAJKL DŽEKSONU” scenariste i reditelja Darka Lungulova.
Nakon godine pauze u ovom segmentu je i crnogorski film, ”DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA” koji će se boriti za jednu od nagrada.
Publika će još vidjeti i ostvarenja ”Neposlušni” prvjenac rediteljke iz Srbije Mine Đukić, hrvatski film ”VIS A VIS” koji je režirao Nevio Marasovic, tu je naravno i već veliki hiti film ”ATOMSKI ZDESNA” rađen u koprodukciji Srbije i Crne Gore, koji je režirao Srđan Dragojević.
Slijedi grčki film ”STRATOS” reditelja Yannisa Economidesa, a poslijednji film koji je u takmičarskoj konkurenciji dolazi iz Izraela ”BEZ MOTIVACIJE”. Ovu crnohumornu komediju režirao je Talya Lavie.
Van konkurencije na Kanli Kuli igraju filmovi ”MOSTOVI SARAJEVA”, ”ČUDESA” koji je dobitnik Gran prix nagrade Kanskog festivala, a među njima je horor ”Mamula”. Filmski festival zatvoriće dobitnik Zlatne palme iz Kana, turski film ”ZIMSKI SAN” .
Na lokaciji Forte Mare biće prikazano šest nagrađivanih filmova sa ovogodišnjih festivala u Kanu i Berlinu, a taj program počinje kineskim filmom ”BLACK COAL, THIN ICE”,uslijediće i ”GOODBYE TO LANGUAGE 3D”, ”LEVIATHAN RUSSIA”, ”WHITE GOD”, ”JIMMY’S HALL” i ”THE TRIBE”.
S obzirom na to da je stručna javnost, ali i publika prihvatila festivalsku koncepciju uspostavljenu proteklih nekoliko godina i za 28. izdanje Festivala planirana je selekcija 29 dokumentarnih filmova koje odabrao Vladimir Perović, i koji će biti prikazivani u hercegnovskom Starom gradu, na Trgu od muzike, odnosno Trgu Mića Pavlovića. Ko će dobiti nagrade u ovoj selekciji odlučiće Rada Šešić, Nebojša Slijepčević i Danilo Marunović
Selekciju 23 studentska filma obavio je za ovu godinu reditelj Stefan Arsenijević. Riječ je, kao i do sada, o selekciji ostvarenja mladih autora, studenata filmskih škola Crne Gore i regiona.
O njihovim nagradma odluku će donjeti Anja Dimić, Balša Poček i Marko Ugarković.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code