Herceg Novi od 15. maja ponovo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova

Herceg Novi od 15. maja ponovo u Federaciji evropskih karnevalskih gradova

3740
3
Podijeli

Opština Herceg Novi dobila je poziv za obnovu članstva u Federaciji evropskih karnevalskih gradova (FECC).  Ceremonija prijema u članstvo održaće se 15. maja 2017. godine, u Valeti na Malti.

– Obnavljanje članstva u FECC značajan je uspjeh Opštine Herceg Novi, jer se na ovaj način Herceg Novi vraća u grupu gradova sa priznatom karnevalskom tradicijom, gdje mu je i mjesto – objavljeno je na sajtu Opštine.

Picerija i restoran

Članstvo u FECC obezbjeđuje međunarodne kontakte kroz organizaciju karnevalskih svečanosti, a rukovodstvo Federacije čine ljudi koji su se do sada dokazali u poslovnom i finansijskom svijetu.

Herceg Novi je bio prva opština u Crnoj Gori koja se učlanila u FECC.To je trajalo do  2000. godine, a onda je nemarom lokalne administarcije isključen iz ovog udruženja.

Obnavljanju članstva značajno je doprinijela i novska nevledina organizacija “Maškare”, koja će takođe, kao karnevalska grupa, biti primljena u Federaciju.

Kao udruženje Novljana koje radi na promociji, očuvanju i afirmaciji karnevalske tradicije grada 2015. godine dobili su mogućnost da učešćem na Riječkom karnevalu predstave svoj grad i nakon 33 godine ponovo otvore vrata za saradnju sa ostalim najboljim karnevalima u regionu.  Uz pomoć Opštine Herceg Novi u posljednje dvije godine obišli su 11 karnevala predstavljajući naš grad.

– Time smo zasigurno pokazali ozbiljnost, volju i značaj ponovnog prijema grada u FECC, ali i onoga čemu težimo nakon prijema – organizacije velikog međunarodnog karnevala u Herceg Novom, radi obogaćivanja kulturno-turističke ponude – navode  iz NVO “Maškare”.

Članstvom u FECC Herceg Novi dobija šansu da kao grad učestvuje na inostranim karnevalima, poput onih u Španiji, Portugalu, Grčkoj, Italiji, a onda i da grupe iz tih zemalja budu naši gosti.

– Kao dobri domaćini Opština Herceg Novi i Javna ustanova kulture “Herceg-Fest” prepoznali su značaj Federacije i pokazali nesebičnu volju time što su na Prazniku Mimoze prošle i ove godine ugostili vodeće ljude i karnevalske grupe iz porodice FECC-a, sa kojima je uspostavljena stalna komunikacija i saradnja. Ta saradnja se kruniše za 15 dana na glavnoj konvenciji na Malti punopravnim članstvom Herceg Novog i  karnevalske grupe NVO “Maškare” u najveću karnevalsku porodicu – podsjećaju iz ove NVO.

FECC je osnovan 1980. godine i od tada okuplja javna tijela, nevladine i amaterske organizacije, radi očuvanja i promovisanja karnevalske tradicije kao kulturnog nasljeđa svakog od članova. Od 2001. godine članstvo se širi i na gradove izvan granica Evrope. Biti dio FECC-a doprinosi udruživanju kulturnih i festivalskih resursa, jačanju veza među gradovima i ljudima, kao i boljoj turističkoj promociji gradova i država.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code