Herceg Novi postao filmska pozornica: Otvoren 32. FFHN-Montenegro film festival

Herceg Novi postao filmska pozornica: Otvoren 32. FFHN-Montenegro film festival

8
Podijeli

Evropskom premijerom filma „Krijumčareći Hendriksa“ kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa, na prepunoj hercegnovskoj Kanli kuli počeo je sinoć 32. Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival.

Manifestaciju u slavu filma i umjetnosti trebalo je da otvori živa legenda eks jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić. Zbog zdravlja i preporuke ljekara umjesto dolaska na Kanli kulu poslala je pozdravnu poruku, koju je pročitala filmska kritičarka Tatjana Nježić. Ipak, zbog publike je doputovala u Herceg Novi:

Picerija i restoran

“Vjerujte svim svojim bićem i svom dušom, tu sam, sa vama i uz vas. U pomoć mi je pritekla ova pisana riječ. Od sveg srca vam je upućujem, Duboko, duboko vam se klanjam i pozivam da čuvate film, umjetnost, kulturu”.

Na bogatu karijeru omiljene glumice, koja je na filmovima bila samohrana majka, seljanka, žena iz radničke klase, partizanka, igrala je u filmovima crnog talasa… publiku je podsjetio isječak iz kratkog filma, “Mali dio o velikoj Mileni”, reditelja Miloša Radovića.

Njeno neizmjerno glumačko umijeće, vedar duh i besprijekoran umjetnički izraz popunjen personalnim autoritetom i više su nego dovoljni kriterijumi za dodjelu ovogodišnje nagrade “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji Hercegnovskog festivala. Nagradu je dodijelio poslovni direktor festivala, Zoran Živković.

Na festivalu, kome su prisustvovali ljubitelji filma, predstavnici diplomatskog kora i zvaničnici, među njima i predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, govorili su ministar kulture, Aleksandar Bogdanović i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

Brojnost publike na Hercegnovskom filmskom festivalu pokazuje da film i dalje ima onu magiju koja može da nadiđe svu zavodljivost raskošne pojavnosti ljetnjeg života u jednom primorskom gradu, kazao je ministar kulture Bogdanović:

– Toj vjernoj publici omogućeno je da se u ambijentu, koji sam nosi nešto od filmske magije, upozna sa onim ostvarenjima koja predstavljaju aktuelnu reakciju sedme umjetnosti, na protivrječnosti epohe u kojoj živimo, otkrivaju nam njeno lice i naličje, pokrećući našu maštu, ali i savjest – poručio je on.

Hercegnovski filmski festival – Montenegro film festival odavno prevazilati domete postavljene prije tri decenije, kazao je u ime grada-osnivača, predsjednik Opštine, Stevan Katić. Značajan je, ne samo za Herceg Novi i Crnu Goru, već i za čitav region, za afirmaciju umjetnika i promociju kvaliteta, za okupljanje filmskih profesionalaca iz svih domena industrije, zato je od nacionalnog značaja, pa je i “privilegija ovog avgusta biti u Herceg Novom”, poručio je Katić:

– Festival će još jednom pokazati da film nije samo vizuelna projekcija u pokretu, on je umjetnost koja prikazuje život , svjedočanstvo o svijetu i slika vremena.  Sedma umjestnost će zavladati jedinstvenim pozornicama koje ima samo naš grad.

Svečani čin otvaranja obilježila je crnogorska himna, koju je otpjevala najljepši sopran Herceg Novog, Jovana Mustur Ražnatović, a onda i vatromet.

Početak festivala i takmičarske selekcije 12 dugometražnih filmova, iz šireg regiona Jugoistočne Evrope i Mediterana, koje je odabrao reditelj Ivan Marinović, pripao je evropskoj premijeri filma “Krijumčareći Hendriksa”, kiparskog reditelja Mariosa Piperidesa. Potom je prikazan portugalsko francuski film “Diamantino” rediteljskog dvojca Gabrijela Abrantesa i Danijela Šmita.

Pored Kanli kule, od večeras publika će i na Forte Mare, u Kući Iva Andrića, na Trgu Mića Pavlovića, te u Dvorani Park, uživati u projekcijama dokumentarnih, studentskih i filmova nagrađenih na velikim svjetskim festivalima. Do 7. avgusta biće prikazano oko 100 ostvarenja, a najbolji će biti nagrađeni Grand prix-em i Zlatnim mimozama.

8 Komentari

 1. da odgovorim citaocu vuku tehnika je radila za vrijeme proba i skoro cijelog otvaranja ali se na kraju pokvarila…nije bilo mogucnosti da se djeluje…uostalom i avion se pokvari pa padne…

  2
  5
 2. Najbolji detalj otvaranje je pano na zgradi vodovoda i kanalziacije preko puta kule gdje je velika slika MIlene Dravic i dje pise” s ljubavlju vodovod i kanalizacija i gradjani”

  19
  2
 3. Prevodjenje na engleski svake bukvalne recenice je ucinilo otvaranje dugim i dosadnim. To se radi drugacije, ama valja znati. Tehnika zakazala pa reditelj prvog odlicnog filma nije mogao da se obrati publici. To se ne smije dogadjati na ovakvim festivalima. Svima nam je zao sto je Milenu Dravic bolest sprijecila da otvori festival i dobije nagradu . To je visa sila. Ali tahnicka priprema i dosada nisu. Nije se čula ni najava drugog sjajnog filma pa je pubilika masovno otisla.

  23
  2
 4. Ovaj koncept ne valja nista.Niko u gradu i medju turistima ne prica o festivalu.Kakav je to festival nekad bio,sa onim pravim mediteranskim smekom sa 10-ak filmova maximalno.Sada pustaju oko 100 filmova sto je po mom misljenju totalno pogresno.

  22
  5
  • Koncept je odlican, Po uzroru na prave evropske festivale, a ne samo turisticka zabava. Ali, nema vise ko da ga sprovede. Malo / pogresnih/ ljudi, malena i snaga.

   11
   9
   • Ovdje uopšte nema koncepta.Nema nicega sem prikazivanja filmova po izboru selektora.Prije bi rekao da je ovo neka vrsta smotre filma gdje ce se i dodijeljivati nagrade.Kada ovo pisem ne ulazim u kvalitet filmova samo u nesto sto bi ipak trebalo da ima jasan koncept jer ,sigurno,nije ovo festival koji je dosegao nivo prestiznih festivala na kojima se cijeni evropska ili svjetska proizvodnja.Uostalom,ako se zeli nesto ozbiljnije onda trebaju i ozbiljnije pare i sve sto ide uz to.I,ne tako nevazno.Festival je i prisustvo protagonista,prije svega glumaca,glamur,usminkanost….Ovdje nema nicega od toga.

    5
    1

Ostavite komentar

*

code