Herceg Novi preuzima 35 sec/l vode iz Regionalnog vodovoda, od sljedeće godine...

Herceg Novi preuzima 35 sec/l vode iz Regionalnog vodovoda, od sljedeće godine kompletno spajanje na sistem

13
Podijeli

Zbog povećanog broja turista, dugog sučnog perioda, te samim tim smanjene izdašnosti lokalnih izvorišta, bokeljske opštine ovog ljeta povlače veće količine vode iz regionalnog sistema vodosnabdijevanja. Iz izvorišta “Bolje sestre” distribuira se preko 90% mogućeg kapaciteta, priča za Radio Jadran, direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, Goran Jevrić:

„Opština Herceg Novi od 2. avgusta ponovo preuzima 35 sec/l vode, za područje od Kamenara do Bijele. Tivatskoj opštini odlazi 150 sec/l, a kotorskoj 118“, naglašava on.

Picerija i restoran

U narednoj godini Herceg Novi bi konačno mogao biti spojen na sistem regionalnog vodosnabdijevanja, što je investicija od 1,7 miliona eura. Donijeta je odluka o izvođaču, firmi CMC, međutim druga prijavljena firma je uložila žalbu:

„Državna komisija je prihvatila tu ponudu. Nakon ponovnog vrednovanja svih ponuda, Komisija Regionalnog vodovoda poništila je ponude obje kompanije, jer su uočene iste greške. Dokumentacija je sada kod kompanija na uvid, i one imaju određeni rok da ulože žalbu na našu takvu odluku“, pojasnio je on.

U narednih 20-ak dana očekuje se konačna odluka kompanija.
Jevrić podsjeća da je na zahtjev Opštine Herceg Novi i novskog Vodovoda, uz saglasnog tivatskog Vodovoda, Regionalni vodovod iz sopstvenih prihoda finansirao izgradnju novih pumpi na izvorištu Plavda, kako se ne bi ponovoila isporuka zaslanjene vode Novljanima, što se desilo prije dvije godine, ne greškom Regionalnog već tivatskog vodovoda.

Kad je riječ o cjenovnoj politici, Jevrić podsjeća i da se preuzimanje vode na godišnjem nivou, obračunava 0,37 centi po litru, 0,52 centa za period od 6 – 12 mjeseci, kao i 0,74 centa za period manji od 6 mjeseci ali ne kraće od 3 mjeseca.

Druga faza izgradnje regionalnog vodosnabdjevanja prije plana

Potrebe za vodom rastu, investitori u Boki koji grade turističke komplekse zahtjevaju mnogo veće količine vode, pa su iz Regionalnog vodovoda odlučili osam godina prije plana da počnu s drugom fazom regionanog sistema. Tokom naredne sedmice trebalo bi da bude okončana tenderska procedura za izradu projektne dokumentacije, za realizaciju II faze, odnosno postavljanja druge cijevi od Budve do Tivta u dužini od 11 km, kaže Jevrić:

„Tako bi se bokeljskim opštinama moglo isporučivati 600 sec/l vode. Određenim hidrauličkim analaizama planiramo da to bude i do 750 litara, od sada raspoloživih 300. Mi očekujemo da ćemo ovaj projekat završiti uporedo sa radovima Vlade Crne Gore, odnosno Direkcije za saobraćaj, koji sprovode projekat izgradnje bulevara od Budve do aerodroma u Tivtu. Radovi se moraju izvoditi paralelno, kako bi se smanjili troškovi, ali i spriječili eventualni saobraćajni problemi. Očekujemo da bi do kraja godine projekat mogao biti gotov“, kaže Jevrić.

Vrijednost investicije je između 7 i 8 miliona eura, a i početak realizacije projekta diktiraće njihov izvor.

„Zavisi, jer još ne znamo tačno hoće li to i koliko biti – državni budžet, kredit ili evropski fondovi . To nije mali novac, a Regionalni vodovod je već kreditno zadužen zbog čega smo sve lokalne vodovode i upozoravali da moraju planirati realne količine vode. Moramo imati određeni prihod na osnovu kojeg možemo razmišljati o finansiranju ovakvih razvojnih projekata“, kaže naš sagovornik.

13 Komentari

 1. ZAŠTO I DALJE PLAĆAMO, UZ DOZVOLU ZA GRADNJU, 1% REGIONALNOM VODOVODU? KOMERCIJALNOM NAPLATOM VODE, TREBA DA SE SAMOFINANSIRAJU, I DA IM PRETIČE. OVAKO JE BILO DO PRIJE 5 GODINA I ZA ATOMSKA SKLONIŠTA, PA JE UKINUTO, KADA SE VIDJELA NELOGIČNOST.

  21
  1
 2. Kubik vode iz regionalnog vodovoda je 37 centi.Ostatak do 1,5 eura ide družini koja u HN Vodovod dolazi na posao u 7h a u 10h su već na more.Autima vodovoda razvoze špenzu,žene u grad,a bože zdravlja u septembru i đecu do škole,po dobrom običaju.

  19
  14
   • Iz odluke o novim cijena vode iz regionalnog vodovoda :
    “Najjeftiniji kubik (0,37 eura) plaćaće opštine čijie preduzeće potpiše ugovor da će vodu preuzimati bez prekida, tokom cijele godine. Ranije su kubik vode plaćale po 0,29 centi. Za isporuku od pola godine neprekidno, cijena iznosi 0,52 eura ( 0,42), dok je najskuplji kubik za isporuku od tri do šest mjeseci i košta 0,74 eura (ranije 0,58).

    4
    8
    • Taj Regionalni vodovod je trebao biti servis primorskim opstinama a ne da se bavi takvom ucjenjivackom cjenovnom politikom, uostalom ogromna sredstva bas iz tih opstina su ulozena u njega. Smisao takvog preduzeca je da pokriva osnovne troskove i odrzavanje a ne da pravi ekstraprofit zasnovan na monopolu!

     20
     1
 3. kakav regionalni vodovod pa da placamo skuplje vodu treba dovest vodu direktno iz trebisnjice cijevi su postavljene do graba jos se ceka nasa strana

  23
  6
  • vode ce da bude sve manje pogotovo sada kada su dosli na vlast protivnici regionalnog , realna cijena ce da bude oko 2 e svidjelo se to kome ili ne jer vodovod nece moci ddrukcije da opstane a upamtite da je voda najskuplja kad je nema sto je pokazalo ova dva dana u djenovicima

   5
   9

Ostavite komentar

*

code