„Herceg Novi slikovni leksikon“ oneobičena šetnja kroz simbole grada

„Herceg Novi slikovni leksikon“ oneobičena šetnja kroz simbole grada

4
Podijeli

Sentimentalni i radosni Leksikon dr Vladimira Roganovića kroz 75 priča podsjeća čitaoca zbog čega voli Herceg Novi i podstiče da ga zavoli. Knjiga „Herceg Novi slikovni leksikon“ predstavlja oneobičeni put kroz simbole grada pod Orjenom.

Kako je kazao autor na sinoćnjoj promociji, u Igalu, u leksikonu čitaoca čekaju riječi i fotografije, naučne činjenice, umjetničke istine i fikcije, lirike i proze.

Picerija i restoran

– Volio bih da zavolite ovaj leksikon, jer znam da će riječi i fotografije znati da uzvrate već na prvom susretu, baš kao što to rade i Herceg Novi, Boka kotorska i Crna Gora. Baš kao što oni velikodušno vraćaju ljubav i povjerenje pokloniku koji kroči u naše krajeve – ističe on.

Riječi i fotografije u leksikonu poređane su po alfabetu tako da rađaju slike, montirane poput filma koji se čita ili knjige koja se gleda.

Sa tekstovima pisanim Andrićevim stilom, ali sa dozom bokeljskih termina i fotografijama prirodnih, arhitektonskih ili istorijskih bogatstava Boke, leksikon predstavlja svojevrsnu šetlju Bokom među koricama.

– Prožete su priče motivisane jakom željom da naš čitalac i onaj koji nam dolazi sa svih strana svijeta vidi i osjeti našu ljepotu. Svi mi dobro znamo da Herceg Novi, Boka i Crna Gora nisu samo predjeli, niti ljudi koji se negdje drugo mogu udahnuti ili sresti. Nisu to obična mjesta, zato su putevi kojima je hodio leksikon, morali biti neobični, a slikovne priče oneobičene – objašnjava Roganović.

On je istakao da je dugo tragao za formom i sredstvom, kao jedan kreativni eksperiment. Priče su „same sebe ispisale, kao simboli uklesani u novski kamen i slikani po zalivkosj vodi“.

Enciklopedijska forma iskorišćena je zbog izražajnih mogućnosti tog žanra da simbole poređa kao odrednice po abecedi. Izdavač je Turistička organizacija Herceg Novi. Odlomke iz leksikona čitao je glumac Miloš Pejović.

Promociji, u okvoru koktela koju je organozovala TO Herceg Novi, prisustvovali su predsjednik Opštine, Stevan Katić, sekretar za društvene djelatnosti i sport, Darko Klasić, mnogobrojni turistički poslenici grada, mediji i građani Herceg Novog.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code